Intiassa valmistettu vanhanaikainen moottoripyörä on Matti Hintikan mielestä kätevä kulkuväline kaupungissa.
Reetta Lindfors
Intiassa valmistettu vanhanaikainen moottoripyörä on Matti Hintikan mielestä kätevä kulkuväline kaupungissa.
Reetta Lindfors
Hanna Kallunki
Urheilumuseo on suomalaisen liikunnan ja urheilun kansalliskokoelma. Tämän jopa maailmanlaajuisesti arvokkaan aineiston äärellä museon tuottaja Matti Hintikka työskentelee.
-Vastuullani on museon kirjastokokoelma. Kirjasto- ja tietopalvelutyön lisäksi teen muun muassa viestintää, ja vetämäni projektin tuloksena ilmestyy lähiaikoina historiateos Suomen jalkapallomaajoukkueesta, Hintikka kertoo.
Urheilumuseon tehtävänä on tallentaa ja tutkia yhtä lailla voittajien kuin viimeiseksi jääneiden tai harrastelijoidenkin historiaa.
– Urheilutähtien ihailu, fanikulttuuri, lähestyy aihetta toiselta puolelta. Sellaista vierastan, mutta en pelkästään uskon näkökulmasta, Hintikka sanoo.
Urheilumuseo on juuri muuttanut takaisin Helsingin Olympiastadionilla sijaitseviin tiloihinsa.
– Moderni museo on paljon muutakin kuin esineitä ja niiden esittelyä. Urheilumuseossa on saman katon alla mittava arkistoaineisto, valokuvakokoelma sekä kirjoja ja lehtiä. Teemme myös alan tutkimusta ja julkaisutyötä.
Hintikan mukaan urheilulla on Suomessa ollut harvinaisen merkittävä rooli kansallisen identiteetin rakentumisessa.
– 1920-luvulla ”Suomi juostiin maailmankartalle”. Tuolloin suomalaiset myös tottuivat nimenomaan olympiakisoissa voittoihin ja mitaleihin. Osuvasti on sanottu, että suomalaiset eivät ole urheilu- vaan menestyshullu kansa, hän kuvaa.
Urheilu myös läpäisi aikoinaan yhteiskunnan kansakouluissa, puolustuslaitoksessa ja poliittisissa järjestöissä.
– Perinteikkäät yleisurheilu ja hiihto kiinnostavat edelleen vanhemman ikäluokan suomalaisia. Maaseudun monilla paikkakunnilla pesäpallo on yhä paikallinen ”valtalaji”.
Nuorempia sukupolvia kiinnostavat joukkuepelit, kuten jääkiekko ja jalkapallo.
– Maailmanlaajuisesti merkittävin urheilulaji jalkapallo on Suomessakin harrastetuin laji, ja siinäkin saavutettu pieni menestys lisää kiinnostusta. Nuorten keskuudessa e-urheilu eli kilpapelaaminen tietokoneella on noussut aivan viime vuosina hyvin suosituksi.
Hintikka arvioi, että urheilu ja liikunta tuovat nykysuomalaisille monenlaista sisältöä.
– Erityisesti suomalaisten maajoukkueiden menestys antaa elämyksiä, että ”me menestymme”. Kilpaurheilu on myös yksi viihdemuoto muiden joukossa.
Kuntourheilulla on hänen mielestään tällaisena istumatyön aikakautena yhä tärkeämpi kansanterveydellinen rooli.
– Ehkä tärkein liikuntalaji onkin koiran ulkoilutus! Hintikka hoksauttaa.
Mikä urheilussa ihmistä kiehtoo?
– Urheilussa voi sovittujen sääntöjen puitteissa kilpailla paitsi toisia vastaan, myös mitata omia rajojaan. Niin suurkilpailuihin kuin kotipihan peleihin liittyy aina yllätyselementti: vaikka on ennakkosuosikkeja, etukäteen ei voi tietää, kuka voittaa.
Kansainvälinen urheilu voi Hintikan mukaan parhaimmillaan kanavoida maiden välistä kilpailua ja antaa kansallistunteelle rauhanomaisen tilan.
Urheilu ei kuitenkaan ole vain voittoja vaan myös tappioita.
– Fyysisten rajojen mittaamiseen liittyy loukkaantumisen riski, joka etenkin meidän tällaisten vanhempien urheiluihmisten pitää muistaa.
Huippu-urheilun kääntöpuoli on raskas: se tarkoittaa sellaista omistautumista, jossa ei jää tilaa juuri muulle.
– Sen jälkeen moni menestyjäkin on pudonnut kuin tyhjän päälle.
Urheilun voimakasta vaikutusta Hintikka kuvaa esimerkillä:
– Pelin tiimellyksessä tunteet kuohuvat helposti: tuskinpa muualla uskovaiset nuoret miehet päätyvät niin helposti tappeluun, tai ainakin lähelle sitä, kuin pelikentällä.
Entä jos urheilu vie niin, että usko meinaa kadota? Mistä voi löytää voimaa uskoa? Hintikka ottaa yllättävän esimerkin:
– Kun suomalaisten hiihtäjien kärkijoukko oli jäänyt kiinni dopingista Lahden MM-hiihdoissa vuonna 2001, seurasi valtaisa mediakohu. Kokenut urheilutoimittaja kirjoitti asiasta siteeraten Jeesuksen sanoja: ”Mitä hyödyttää ihmistä, jos hän voittaa omakseen koko maailman mutta menettää sielunsa?” (Matt. 16:26).
– Lopulta tuohon Jeesuksen seuraamiseen liittyvään kysymykseen tiivistyy uskovaisen suhde niin urheilun harrastamiseen, kilpailemiseen ja seuraamiseen kuin kaikkiin muihinkin elämän ilmiöihin, Hintikka toteaa.
Tärkeintä on uskon jalo kilpailu (1. Tim. 6:12).
Blogit
Lukijan kuva
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys