Anu Tofferi
Anu Tofferi
Mauno Kurunlahti
Jeesus nöyrtyi palvelemaan ihmiskuntaa sovittaessaan sen synnit. Hän kielsi seuraajiaan kilpailemasta parhaasta asemasta ja kehotti heitä palvelemaan toisiaan.
Matka ylämäkeen on usein raskas. Se oli sitä silloinkin, kun Jeesus, läheisimmät opetuslapset ja muut seurueeseen kuuluvat nousivat Jerusalemiin vievää tietä.
Tekstissä kuvattu matka ei ollut ainoastaan fyysisesti raskas, sillä matkalla puhuttiin vaikeista asioista. Tunnetilana Jeesuksen seuraajilla oli ymmärtämättömyys ja pelko.
Päivän evankeliumi on yllättävä. Miksi ihmiset pelkäsivät? Kuinka on mahdollista, että opetuslapsilla oli mielessä vain ajallisen elämään liittyvät valtakysymykset, vaikka Jeesus oli juuri puhunut omasta kuolemastaan?
Toisaalta teksti on lohduttava ja opettava. Nykyäänkin ihmiset tuntevat usein pelkoa ja ymmärtämättömyyttä, pohtivat ajallisen elämän kunniaa ja menestystä.
Jeesus tuli palvelemaan ihmisiä
Jeesuksen vastaus opetuslasten kysymyksiin on turvallinen ja yksinkertainen: ”Joka tahtoo tulla teidän joukossanne ensimmäiseksi, se olkoon kaikkien orja. Ei Ihmisen Poikakaan tullut palveltavaksi, vaan palvelemaan ja antamaan henkensä lunnaiksi kaikkien puolesta.” (Mark. 10:44–45.)
Matkalla ihmiset siis pelkäsivät ja olivat hämmennyksissään. Oli yleisesti tiedossa, että juutalaiset haluavat jopa väkivalloin saada Jeesuksen pois häiritsemästä. Jerusalemissa Jeesus olisi ehkä helpommin löydettävissä. Miksi hän siis halusi sinne?
Matkalla Jeesus selitti tulevaa kohtaloaan: ”Me menemme nyt Jerusalemiin, ja Ihmisen Poika annetaan ylipappien ja lainopettajien käsiin. He tuomitsevat hänet kuolemaan ja luovuttavat hänet pakanoille, ja nämä pilkkaavat ja sylkevät ja ruoskivat häntä ja tappavat hänet. Mutta kolmen päivän kuluttua hän nousee kuolleista.” (Mark. 10:33–34.) Traaginen ennustus päättyy siis kuitenkin voittoon kuolemasta.
Parhaat paikat kiinnostavat
Opetuslasten reagointi Jeesuksen puheeseen oli yllättävä. Jaakob ja Johannes pyysivät kunniapaikkoja Jeesuksen vieressä, ja muut opetuslapset olivat harmissaan tästä etuilusta. Hallituspaikat kiinnostivat.
Miten on mahdollista, että opetuslapset reagoivat tällä tavalla? Luukkaan evankeliumissa on kerrottu sama tapahtuma, ja jatkeena on selitys: ”Opetuslapset eivät ymmärtäneet Jeesuksen sanoista mitään. Asia pysyi heiltä salassa, eivätkä he käsittäneet, mitä Jeesus tarkoitti.” (Luuk. 18:34.)
Jeesus opettaa seuraajiaan sekä nykyihmisiä, jotka katsovat noita pääsiäisajan tapahtumia taaksepäin. Vaikka Jeesuksen seuraajien osa on joutua jollakin tapaa kärsimyksiin uskonsa tähden, ei kärsimysten perusteella voi saada erityisasemaa taivaassa. Taivaassa on jokaiselle uskovalle sama hyvä osa, iankaikkinen elämä Jeesuksessa Kristuksessa (Room. 6:23).
Rakkaus ohjaa palvelemaan
Jeesuksen opetuksen perusteella Jumalan valtakunnan arvojärjestys poikkeaa maallisen yhteiskunnan järjestyksestä. Kristuksen rakkaus ohjaa uskovia palvelemaan toinen toistaan. Siihen ei kuulu toisen yläpuolelle asettuminen ja hallinta, vaan se neuvoo tukemaan ja auttamaan toinen toistaan (ks. Gal. 5:13), lohduttamaan evankeliumilla ja rohkaisemaan Jumalan huolenpidolla ja lupauksilla (Hepr. 10:23–25).
Evankeliumitekstin mukaan uskon hedelmänä syntyvä palvelus ei kuitenkaan tee ketään toista suuremmaksi. Palveluksen määrää ei mitata ansiomielessä, sillä autuas voi olla yksinomaan Jumalan armosta.
Jeesus oli esikuva nöyryydessä, kuuliaisuudessa ja palvelemisessa. ”Hänellä oli Jumalan muoto, mutta hän ei pitänyt kiinni oikeudestaan olla Jumalan vertainen vaan luopui omastaan. Hän otti orjan muodon ja tuli ihmisten kaltaiseksi. Hän eli ihmisenä ihmisten joukossa, hän alensi itsensä ja oli kuuliainen kuolemaan asti, ristinkuolemaan asti.” (Fil. 2:6–8.)
Tällä uhrikuolemallaan Jeesus lunasti ihmiset vapaiksi synnin ja kuoleman alta. Sovitustyöhön perustuvaa anteeksiantamuksen sanomaa kuulutetaan yhä hänen valtakunnastaan. Se on kutsuva ja lohduttava sanoma.
Blogit
Lukijan kuva
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys