Anu Tofferi
Anu Tofferi
Esa Tornberg
Lain tehtävä on herättää synnintunto epäuskoisessa ihmisessä. Jumalan valtakunnassa syntejään katuva ihminen saa kaikki synnit anteeksi.
Raamatussa on kertomuksia, joissa Jeesus on vierailulla ihmisten kotona, niin uskovaisten kuin epäuskoisten. Tällöin oli hyvä mahdollisuus keskustella elämän tärkeimmistä asioista, uskon asioista.
Fariseus Simon oli pyytänyt Jeesuksen kotiinsa aterialle. Kaikki fariseukset eivät olleet näin rohkeita. Simon oli luultavasti kiinnostunut Jeesuksen persoonasta ja hänen opetuksestaan.
Tekstikohdan kolmas päähenkilö on nainen, jonka tiedettiin viettävän syntistä elämää. Miten hän tiesi Vapahtajansa olevan Simonin kodissa? Tekstissä ei tätä kerrota.
Paljon anteeksi saanut rakastaa enemmän
Syntinen nainen meni itkien Jeesuksen luokse. Hän kuivasi kyynelistä kastuneet jalat hiuksilla, suuteli jalkoja ja voiteli ne öljyllä. Sydämen usko vaikuttaa rakkauden uskon synnyttäjää kohtaan. Tämän osoittaa naisen rakkauden teko Jeesusta, syntisten ystävää, kohtaan. Tekstistä ei käy ilmi, milloin nainen oli saanut parannuksen armon.
Jeesus Jumalan poikana pystyi lukemaan Simonin ajatukset. Jeesus sai hyvän syyn opettaa fariseuksia. Jeesus esitti kertomuksen kahdesta velallisesta, joista toisella oli kymmenkertainen velka. Lainan antaja oli niin armollinen, että antoi molemmille velan anteeksi. Jeesus esittää Simonille kysymyksen, kumpi heistä rakastaa lainaajaa enemmän. Simon vastaa hieman epäröiden: ”Eiköhän se, joka sai enemmän anteeksi.”
Simon ei osoittanut samanlaista rakkautta Jeesuksen tullessa aterialle, vaikka sen ajan kohteliaisuustapoihin kuului vieraan tullessa tervehtiminen suudelmalla ja pään voiteleminen öljyllä. Jeesus halusi opettaa, että nainen rakasti Jeesusta sydämestään, koska oli saanut suuret syntinsä anteeksi.
Anteeksiantamus tuo rauhan
Jumalan valtakunnan saarnaan kuuluu laki ja evankeliumi. Lain tehtävänä on herättää synnintunto epäuskoisessa ihmisessä. Näin ihminen lähtee etsimään armollista Jumalaa, jotta saisi tunnolleen rauhan. Tämä rauha löytyy, kun uskoo armosta Jumalan valtakunnasta saarnatun evankeliumin ilosanoman. Sitä Jumalan lapset saarnaavat Jeesuksen käskystä Pyhän Hengen voimalla.
Simonilla ei ollut synnintuntoa eikä käsitystä Jumalan armosta. Syntinsä tuntevalle naiselle Jeesus antaa synnit anteeksi. Naista luultavasti painoi menneisyys, entinen syntielämä, josta epäuskoiset häntä muistuttivat. Jeesus rohkaisi naista sanoen: ”Uskosi on pelastanut sinut. Mene rauhassa.”
Jokainen joutuu syntiin
Tämän ajan Jumalan lapset kokevat paineita ja murheita, jotka helposti kuormittavat ja ahdistavat. Jokainen myös joutuu syntiin ajatuksin, sanoin, teoin sekä laiminlyönnein. Mistä tällöin voi löytää avun tekstin naisen tavoin?
Jeesus on Pyhän Hengen kautta läsnä Jumalan valtakunnassa uskovaisten keskellä. Kaikki murheet saa heittää hänen kannettavakseen (1. Piet. 5:7). Kun hiljennymme Jumalan sanan kuuloon, kuulijoita kehotetaan panemaan pois kuorma ja synti, joka aina tarttuu (Hepr. 12:1). Heitä rohkaistaan uskomaan synnit anteeksi Jeesuksen nimessä ja veressä.
Evankeliumi on Jumalan voima
Omaa heikkoutta tunteva Jumalan lapsi on kelvollinen saarnaamaan toiselle ihmiselle synnit anteeksi. Jumalan armo on heikoissa ja vähävoimaisissa väkevä (2. Kor. 12:9). Kun on synnit anteeksi ja tunnolla Jumalan rauha, saa iloisella ja turvallisella mielellä jatkaa vaellusta uskon tiellä.
Tekstikohta opettaa, että evankeliumi on Jumalan voima myös epäuskoisen maailman keskellä, vaikka epäuskoiset saattavat ihmetellä tekstin pöytävieraiden tavoin: ”Kuka on tuo ihminen, joka antaa syntejäkin anteeksi?”
Kristuksen evankeliumia ei tarvitse hävetä, sillä se on Jumalan voima jokaiselle uskovalle pelastukseksi (Room. 1:16). Sydämen usko tuo vanhurskauden ja suun tunnustus pelastuksen (Room. 10:10). Yksinkertaisella lapsen uskolla pääsee kerran perille taivaan kotiin.
Blogit
Lukijan kuva
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys