A-L. S.
A-L. S.
Timo Liikanen
Jeesus kehottaa valvomaan uskossa, jotta olisimme ajan loppuessa valmiita.
Kirkkovuoden kahden viimeisen pyhän tekstit liittyvät Jeesuksen toisen tulemisen ajan tapahtumiin. Nämä teemat saattavat pelottaa, ja niistä puhuminen tuntuu monesti vaikealta. Uskontunnustuksen mukaisesti Herramme toinen tuleminen kuuluu kristillisen uskon perustotuuksiin. Aihe on aina myös kiinnostanut erilaisia ennustajia. Kuitenkin Jeesus toteaa: ”Sitä päivää ja hetkeä ei tiedä kukaan, eivät enkelit taivaassa eikä edes Poika, ei kukaan muu kuin Isä” (Mark. 13:32).
Jumalan ja ihmisen aikakäsityksen välisestä erilaisuudesta kertovat psalmin sanat: ”Tuhat vuotta on sinulle kuin yksi päivä” (Ps. 90:4). Kun opetuslapset kyselevät lopun aikojen merkeistä, Jeesus antaa arvoituksellisen vastauksen: ”Varokaa, ettei kukaan johda teitä harhaan” (Mark. 13:5; Matt. 24:4). Vastauksellaan Herramme kiinnittää hänen seuraajiensa huomion olennaiseen – uskossa valvomiseen.
Olkaa varuillanne
Monissa Jeesuksen toiseen tulemiseen liittyvissä vertauksissa keskiössä on yllätyksellisyys. Näin oli esimerkiksi viisaiden ja tyhmien morsiusneitojen vertauksessa (Matt. 25:1–13), ja ensi sunnuntain evankeliumissa, jossa Jeesus puhuu vieraille maille matkustavan isännän palvelijoista (Mark. 13:33–37).
Varakkailla isännillä oli tiloillaan palvelijoita, joille oli uskottu erilaisia tehtäviä. Joskus isännät uskoivat jopa koko omaisuutensakin palvelijoidensa hoidettavaksi (Matt. 25:14). Ovenvartijalla oli erityinen tehtävä pitää huolta siitä, että hän on valveilla, kun isäntä palaa takaisin (Mark. 13:34–36).
Kristillisen uskon näkökulmasta teksti puhuu valvomisen tärkeydestä, mutta muitakin vertauskuvia on havaittavissa. Emme tiedä, milloin Herramme tulee takaisin. Myös kuolema yllättää voimallaan. Vanhan testamentin matkamiehen tavoin meitä rohkaistaan rukoilemaan ja valvomaan uskossa: ”Opeta meille, miten lyhyt on aikamme, että saisimme viisaan sydämen” (Ps. 90:12).
Valvomisen
merkityksestä
Uskossa valvomisesta on aikojen saatossa muotoutunut hengellinen käsite, joka on saattanut tuntua raskaalta. Sen ei tulisi olla voimia kuluttavaa ja ahdistavaa itsensä tutkimista. Raamatun alkutekstin kreikan mukaan sanalle annetaan yksinkertaisia käännösvaihtoehtoja: valvoa, olla valveilla, olla hereillä, olla varuillaan ja olla elossa.
Jeesuksen vertauksen mukaan valvominen on osa uskonkilvoitusta. Se on varautumista, jatkuvaa valmiutta siihen, että Herramme tulee takaisin tai kutsu ikuisuuteen koittaa. Jumala ei kutsu meitä toimettomuuteen, vaan palvelemiseen ja rakastamiseen hänen kunniakseen ja lähimmäisten parhaaksi.
Valvominen on ennen kaikkea turvallista luottamusta Jumalan sanan lupauksiin. Odottaessamme Herramme toisen tulemisen päivää meitä rohkaistaan aina elämään tässä hetkessä ja näkemään se siunaus, jota Jumala on osoittanut. Elämän kuormat ja tulevaisuuden huolet saattavat estää meitä näkemästä Jumalan antamia lahjoja.
Armon voimalla
Jeesuksen opetuslapset ja alkuseurakunta odottivat, että Jeesus tulee takaisin pian, jo heidän elinaikanaan. Alkuseurakunnan elämästä kerrotaan seuraavaa: ”Seurakunta kuunteli ja noudatti uskollisesti apostolien opetusta. Uskovat elivät keskinäisessä yhteydessä, mursivat yhdessä leipää ja rukoilivat.” (Ap. t. 2:42.)
Uskossa valvovaa yksittäistä kristittyä ja koko Jumalan seurakuntaa Raamatun opetukset rohkaisevat ja vahvistavat. Sana kirkastaa yhä uudelleen Jeesuksen sovitustyön voimaa. Evankeliumin ilosanomassa saa omistaa Jumalan armon täydet lupaukset. Evankeliumi kutsuu, ja rohkaisee uskomaan. Uskovien välinen yhteys, rukouksen lahja ja leivän murtaminen, siis ehtoollisen sakramentti on annettu voimanlähteeksi uskon kilvoitukseen.
Raamattua lukiessa ja sanan selitystä kuunnellessa avautuu näköala siitä, että Kristus on viitoittanut tien perille asti Isän kotiin: ”Minä olen tie, totuus ja elämä. Ei kukaan pääse Isän luo muuten kuin minun kauttani” (Joh. 14:6).
Evankeliumiteksti Mark. 13:33–37
Raamattu 1992: ”Pitäkää varanne, olkaa valveilla, sillä te ette tiedä milloin se aika tulee. Kun mies matkustaa vieraille maille ja talosta lähtiessään antaa kullekin palvelijalle oman tehtävän ja vastuun, niin ovenvartijan hän käskee valvoa. Valvokaa siis, sillä te ette tiedä, koska talon herra tulee: illalla vai keskiyöllä, kukonlaulun aikaan vai aamun jo valjetessa. Hän tulee äkkiarvaamatta -- varokaa siis, ettei hän tapaa teitä nukkumasta. Minkä minä sanon teille, sen sanon kaikille: valvokaa!”
Biblia: Kavahtakaat, valvokaat ja rukoilkaat, sillä ette tiedä, koska se aika tulee. Niinkuin ihminen, joka muille maille vaelsi, jätti huoneensa ja antoi palveliainsa haltuun, ja kullekin hänen askareensa, ja käski ovenvartiain valvoa. Niin valvokaat siis: (sillä ette tiedä, koska huoneen Herra tuleva on, ehtoona, taikka puoliyönä, eli kukon laulaissa, eli aamulla): ettei hän äkisti tullessansa löytäisi teitä makaamasta. Mutta mitä minä teille sanoin, sen minä kaikille sanon: valvokaat!
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys
Ilmoitukset
Ajankohtaiskirja 2025 ottaa Jumalan sanan pohjalta kantaa moniin aikamme keskusteluissa esille tuleviin kysymyksiin.
Kertomuksia taitekohdista, joissa tehdään elämän suurimpia ratkaisuja: Mihin joukkoon haluan kuulua?