Liminka
Meri Alaranta-Saukko
Limingassa tehtiin eräänlaista historiaa, kun rauhanyhdistyksellä järjestettiin marraskuussa ensimmäistä kertaa lasten ja nuorten omat myyjäiset.
Idea erityisestä myyjäistapahtumasta syntyi viime keväänä Ranuan opistolla järjestetyssä pohjoisten alueiden yhteistyöseminaarissa.
– SRK:n taholta ilmaistiin huoli siitä, että lapset ja nuoret jäävät nykyään helposti ulkopuolelle rauhanyhdistysten talkoovuoroista. Siinä tuli mieleen, että järjestetään tällaiset myyjäiset. Kerroin saman tien ideasta vieressä istuneelle Sari Kurtille, joka innostui myös, Ulla Kalliokoski kertoo.
Näin alettiin suunnitella myyjäisiä, joissa lapset ja nuoret ovat työntouhussa joka sektorilla. Aikuisia oli toki mukana auttamassa, mutta ”nuoriso-osasto” huolehti myyjäisissä kaikesta suunnittelusta toteutukseen. Etukäteen kokoonnuttiin rauhanyhdistykselle valmistelemaan myyjäisiä: leipomaan, pussittamaan karkkeja ja popcorneja, askartelemaan sekä harjoittelemaan myyjäisten lauluhetken ohjelmistoa.
Näköala avautui hytistä
Myyjäispäivänä toimitalolla kävi melkoinen vilske. Yhteen nurkkaan viriteltiin hattarakonetta, toiseen ongintapistettä, puhujakorokkeen viereen nostettiin vesisaavi kolikolla tähtäämistä varten, kerhohuoneeseen valmisteltiin paikat korttien askartelijoille ja pipareiden koristelijoille.
Keittiöstä huokui herkullinen makaronilaatikon ja vohveleiden tuoksu. Pihalla oli makkaranpaistopaikka. Sinne saatiin myös nosturi, josta myyjäisvieraat pääsivät katselemaan tienoota lintuperspektiivistä. Tuotiinpa uudehkon kodan viereen myös ihan oikea kaivinkone, jota myyjäisvieraat pääsisivät päivän mittaan testailemaan.
Joka puolella – sisällä ja ulkona – hääri pieniä ja vähän isompia ihmisiä yhteisessä työssä. Se oli kaunis näky.
Lapset ovat esikuvana
– Tietysti tällainen vaatii aikuisilta organisointia, mutta lapset ja nuoret pystyvät mihin tahansa. Oli liikuttavaa, miten oma-aloitteisesti he tarttuivat tehtäviin, yhtenä puuhanaisena toiminut Mari Niemelä kertoi.
Myyjäisissä lapset ja nuoret toimivat kuuluttajana, säestäjinä, esilaulajina, keittiötyöntekijöinä ja kassahenkilöinä sekä eri aktiviteettipisteiden vetäjinä. Jopa hartaudessa oli avustajana nelosluokkalainen Louna Louhisalmi, joka luki Raamatusta tekstin isänsä Jaakko Louhisalmen hartauspuhetta varten.
Hartaushetkessä saimme kuulla, miten Jeesus otti syliinsä lapsia ja siunasi heitä, vaikka opetuslapset olisivat mieluummin hätistelleet nämä pois häiritsemästä Elämän Herraa. Jeesus muistutti opetuslapsilleen, että vain lapsenkaltaiset pääsevät Jumalan valtakuntaan.
– Tämä on meidänkin tärkeää pitää mielessä. Lapset ovat esikuvana meille kaikille, Louhisalmi totesi.
Yhdessä tekeminen innosti
Innostunut tunnelma ja yhdessä tekemisen meininki olivat käsinkosketeltavia koko päivän ajan. Tavara teki kauppansa ja toimipisteillä kävi tasainen kuhina.
Lopuksi kokoonnuttiin vielä lauluhetkeen, joka eteni Mari Niemelän kirjoittaman Virppulan Kyyhkyperälle muuttaneesta uudesta perheestä kertovan tarinan kuljettamana.
Tyttöjen ja poikien lauluryhmät johtivat yhteistä laulua koskettavasti. Samoin nuoret pianistit pistivät parastaan. Näkyi konkreettisesti, miten monenlaisia lahjoja Jumalan valtakunnassa on nuorissakin sukupolvissa. Ne kannattaa valjastaa yhteiseksi hyväksi.
Lue ensi viikon Päivämiehestä myös, miten lähes 80 vuotta Siionin työssä mukana ollut myyjäisvieras koki tapahtuman.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys