JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset

Johannes Leppänen: ”Suomesta yritetään tehdä uskonnollisista ilmiöistä vapaata maata”

Kallunki Hanna
Uutiset
25.4.2014 13.15

Juttua muokattu:

8.3. 22:29
2020030822295420140425131500

Vii­me ai­koi­na jul­ki­suu­des­sa on käy­ty kes­kus­te­lua us­kon­non­va­pau­teen liit­ty­vis­tä tee­mois­ta. Apu­lai­soi­keus­kans­le­ri Mik­ko Puu­ma­lai­sen mie­les­tä oli­si us­kon­non­va­pau­den kan­nal­ta pe­rus­tel­tua, et­tä kou­luis­sa ei lain­kaan jär­jes­tet­täi­si ti­lai­suuk­sia, jois­sa on tie­tyn va­kau­muk­sen mu­kais­ta si­säl­töä. Pe­rus­tus­la­ki­va­li­o­kun­ta ot­ti tä­nään tie­dot­tees­saan kan­taa us­kon­non ja oman­tun­non va­pau­den huo­mi­oon ot­ta­mi­seen kou­lu­jen ti­lai­suuk­sis­sa.

Pe­rus­tus­la­ki­va­li­o­kun­nan mu­kaan kou­luis­sa voi­daan edel­leen jär­jes­tää pe­rin­tei­siä ti­lai­suuk­sia, joi­hin si­säl­tyy us­kon­nol­lis­ta al­ku­pe­rää ole­via tra­di­ti­oi­ta. Se kat­soo, et­tä myös­kään esi­mer­kik­si juh­la­py­hiin liit­ty­vät ju­ma­lan­pal­ve­luk­set ei­vät ole on­gel­mal­li­sia, mi­kä­li niis­tä tie­do­te­taan etu­kä­teen ja jos nii­hin osal­lis­tu­mi­nen on va­paa­eh­tois­ta. Pe­rus­tus­la­ki­va­li­o­kun­ta pai­not­taa, et­tä op­pi­laal­la ja hä­nen huol­ta­jil­laan tu­lee ol­la to­del­li­nen ja ai­to va­paus va­li­ta, osal­lis­tuu­ko op­pi­las us­kon­nol­lis­ta ai­nes­ta si­säl­tä­viin kou­lun ti­lai­suuk­siin.

Pe­rus­tus­la­ki­va­li­o­kun­nan pu­heen­joh­ta­ja Jo­han­nes Kos­ki­nen on ai­em­min ar­vi­oi­nut, et­tä pe­rin­tei­set jou­lu­lau­lut ja Su­vi­vir­si kuu­lu­vat Suo­mes­sa juh­la­pe­rin­tei­siin, ei­vät­kä ne louk­kaa ih­mis­ten us­kon­nol­lis­ta va­kau­mus­ta.

En­ti­nen kan­sa­ne­dus­ta­ja ja pe­rus­tus­la­ki­va­li­o­kun­nan jä­sen Jo­han­nes Lep­pä­nen (ku­vas­sa) ih­met­te­lee apu­lai­soi­keus­kans­le­ri Puu­ma­lai­sen kan­na­not­toa.

– Us­kon­non­va­pau­teen liit­ty­vis­sä asi­ois­sa eh­do­ton auk­to­ri­teet­ti on edus­kun­nan pe­rus­tus­la­ki­va­li­o­kun­ta ja sen te­ke­mät tul­kin­nat. Apu­lai­soi­keus­kans­le­ri ei ole lain tul­kit­si­ja vaan lail­li­suus­val­vo­ja. Sää­dös­ten muut­ta­mi­nen lail­li­suus­val­vo­jan tul­kin­nan kaut­ta on vie­ras­ta suo­ma­lai­sel­le oi­keus­käy­tän­nöl­le, Lep­pä­nen sa­noo.

Puu­ma­lai­nen näyt­tää pää­ty­neen kan­taan­sa pai­not­ta­mal­la niin sa­not­tua kiel­teis­tä us­kon­non­va­paus­tul­kin­taa eli sitä, et­tä jo­kai­sel­la on oi­keus ol­la har­joit­ta­mat­ta us­kon­toa.

– Pe­rus­tus­la­ki­va­li­o­kun­nan kan­nan joh­dos­ta pe­rus­tel­lum­paa oli­si ol­lut pää­tyä po­si­tii­vi­sen us­kon­non­va­pau­den mu­kai­seen tul­kin­taan, Lep­pä­nen to­te­aa vii­ta­ten va­li­o­kun­nan jo ai­em­min te­ke­mään kan­na­not­toon.

Hä­nen mie­les­tään on nä­ky­vil­lä suun­taus, et­tä Suo­mes­ta yri­te­tään teh­dä täy­sin us­kon­nol­li­sis­ta il­mi­öis­tä va­paa­ta maa­ta.

– Tämä on hy­vin eri­kois­ta, sil­lä Suo­men kan­sas­ta yli­voi­mai­nen enem­mis­tö kuu­luu kan­san­kirk­koom­me. Mo­net us­kon­nol­li­set ele­men­tit ovat myös muo­dos­tu­neet kult­tuu­ri­sik­si pe­rin­teik­si, ku­ten Su­vi­vir­si, En­ke­li tai­vaan ja jou­lu­e­van­ke­liu­mi. On hyvä myös muis­taa, et­tä ar­vo­va­paa­ta yh­teis­kun­taa ei ole ole­mas­sa­kaan. Jos kris­ti­nus­kon ar­vot unoh­de­taan, jot­kut muut ar­vot tu­le­vat ti­lal­le.

Lep­pä­nen poh­tii, voi­ko pyr­ki­mys neut­raa­lin yh­teis­kun­nan ai­kaan­saa­mi­seen joh­taa su­vait­se­mat­to­muu­teen.

– En­tä jos su­vai­taan­kin vain oma nä­kö­kul­ma ei­kä sie­de­tä toi­sen nä­ke­mys­tä ol­len­kaan? Voi­ko su­vait­se­vai­suus näyt­täy­ty­ä­kin mitä suu­rim­pa­na su­vait­se­mat­to­muu­te­na? Mitä ta­pah­tui­si, jos us­ko­va ih­mi­nen vaa­ti­si pois­ta­maan jul­ki­sis­ta ti­lai­suuk­sis­ta ele­men­tit, jot­ka louk­kaa­vat hä­nen us­ko­aan? Lep­pä­nen ky­syy.

Hän ar­vi­oi, et­tä Raa­ma­tun ar­vo­val­ta on yh­teis­kun­nas­sam­me jat­ku­vas­ti vä­hen­ty­nyt, mut­ta yh­teis­kun­tam­me ar­vot poh­jau­tu­vat kris­ti­nus­kon pe­rus­tal­le.

– Meil­lä on hyvä, tur­val­li­nen ja va­kaa yh­teis­kun­ta. Jo­kai­sen yk­si­lön yh­den­ver­tai­nen ih­mi­sar­vo, lä­him­mäi­sen­rak­kaus ja ylei­nen lain­kuu­li­ai­suus ovat tot­ta tä­nä­kin päi­vä­nä. Jos kan­sam­me kes­kuu­des­sa kris­ti­nus­kos­ta nou­se­vat ar­vot unoh­de­taan, al­ka­vat kyl­mät tuu­let yhä enem­män pu­hal­taa rak­kaas­sa isän­maas­sam­me. Se joh­tai­si pa­him­mas­sa ta­pauk­ses­sa us­kon­non­va­pau­den ra­joi­tuk­siin. On tar­peen ru­koil­la Ju­ma­laa esi­val­lan puo­les­ta, ku­ten kirk­ko­ru­kouk­ses­sa teh­dään, Lep­pä­nen to­te­aa.

Pe­rus­tus­la­ki­va­li­o­kun­nan tie­do­te 25.4.2014 löy­tyy tääl­tä.

Apu­lai­soi­keus­kans­le­rin 24.3.2014 te­ke­mä pää­tös löy­tyy tääl­tä.

Kuva: Sami Kaik­ko­nen

HannaKallunki
29.4.2024

Laulakaa Herralle uusi laulu! Hän on tehnyt ihmeellisiä tekoja. Hänen oikea kätensä, hänen pyhä voimansa on tuonut voiton. Ps. 98:1

Viikon kysymys