JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset

Jouluoratorio virittää juhlan odotukseen – teos julkaistaan Kuulessa

Uutiset
1.12.2023 6.00

Juttua muokattu:

1.12. 09:01
2023120109011220231201060000
Kuopion kirkossa pääsi joulun tunnelmaan Jouluoratorion siivin vuosi sitten joulukuussa.

Kuopion kirkossa pääsi joulun tunnelmaan Jouluoratorion siivin vuosi sitten joulukuussa.

Katariina Ylimäki

Kuopion kirkossa pääsi joulun tunnelmaan Jouluoratorion siivin vuosi sitten joulukuussa.

Kuopion kirkossa pääsi joulun tunnelmaan Jouluoratorion siivin vuosi sitten joulukuussa.

Katariina Ylimäki

Päi­vä­mies

Ant­ti Heik­ki­län sä­vel­tä­mä Jou­luo­ra­to­rio jul­kais­taan Kuu­les­sa vii­kol­la 48.

Jou­luo­ra­to­rio on nau­hoi­tet­tu sä­vel­har­tau­des­sa, joka jär­jes­tet­tiin Kuo­pi­on tuo­mi­o­kir­kos­sa 13.12.2022. Te­ok­sen joh­ta­ja­na toi­mii Vesa Lin­nan­mä­ki. Kuu­les­sa jul­kais­ta­va teos on live-tal­len­ne.

So­vi­tus se­ka­kuo­rol­le

Lin­nan­mä­ki ker­too, et­tä et­tä aja­tus jou­luo­ra­to­ri­on to­teut­ta­mi­ses­ta syn­tyi ke­säl­lä 2021, kun he yh­des­sä nuor­ten kans­sa suun­nit­te­li­vat jou­lun ajan sä­vel­har­taut­ta ja poh­ti­vat, mitä voi­si­vat sii­nä esit­tää. Sil­loin heil­le tuli mie­leen Ant­ti Heik­ki­län sä­vel­tä­mä ja Nii­lo Rau­ha­lan sa­noit­ta­ma ora­to­rio, jon­ka he oli­vat ai­em­min kuul­leet mies­kuo­ron lau­la­ma­na.

– Olin yh­tey­des­sä sä­vel­tä­jä Ant­ti Heik­ki­lään ja ky­syin, voi­si­ko hän so­vit­taa te­os­ta myös se­ka­kuo­rol­le. Ant­ti oli sii­hen heti val­mis, ja jou­lun al­la 2021 jär­jes­tim­me­kin en­sim­mäi­sen ker­ran sä­vel­har­tau­den Kuo­pi­on tuo­mi­o­kir­kos­sa. Sil­loin syn­tyi idea myös tal­len­tees­ta, joka to­teu­tui vuot­ta myö­hem­min.

Mu­ka­na opis­ke­li­joi­ta ja mu­sii­kin am­mat­ti­lai­sia

Ora­to­rio on puo­li­tois­ta tun­tia pit­kä teos, jos­sa lau­let­tu ja pu­hut­tu teks­ti vuo­rot­te­le­vat. Kuo­ro lau­laa vä­lil­lä ker­to­jan osuuk­sia ja vä­lil­lä en­nes­tään tut­tu­ja ko­raa­le­ja. Te­ok­ses­sa on soo­lo-osuuk­sia, joi­ta lau­la­vat Ar­to Löp­pö­nen, Hei­ni Hei­de ja Tuo­mas Mus­ta­jär­vi. Te­ok­sen kes­kel­lä on li­säk­si puhe. Pu­hu­ja­na on sii­lin­jär­ve­läi­nen pas­to­ri Pau­li So­ran­ta, joka lu­kee myös Raa­ma­tun teks­tit.

– Jou­luo­ra­to­ri­on kuo­ro koos­tuu kuo­pi­o­lai­sis­ta opis­ke­li­jois­ta ja mu­sii­kin har­ras­ta­jis­ta. Te­ok­sen or­kes­te­ris­sa on yh­dek­sän soit­ta­jaa ja urut. Soit­ta­jat ovat kuo­pi­o­lai­sia opis­ke­li­joi­ta ja mu­sii­kin am­mat­ti­lai­sia, Lin­nan­mä­ki ker­too.

Viit­tauk­sia pää­si­äi­seen

Kos­ka soit­ta­jia ja lau­la­jia on pal­jon, yh­teis­ten har­joi­tu­sai­ko­jen löy­ty­mi­nen oli haas­ta­vaa.

– Kun yh­tei­siä har­joi­tu­sai­ko­ja jär­jes­tyi lo­pul­ta vain muu­ta­mia, hie­man huo­let­ti­kin, eh­dim­me­kö op­pi­maan te­os­ta niin hy­vin, mitä ää­nit­teen te­ke­mi­nen edel­lyt­täi­si, muis­te­lee Lin­nan­mä­ki.

Live-tal­len­ne tun­tui luon­te­val­ta rat­kai­sul­ta kah­des­ta syys­tä: ää­ni­tys­muo­to­na se on kaik­ki­ne taus­ta­ää­ni­neen ar­mol­li­nen ja te­ok­ses­sa on myös seu­ra­kun­ta­sä­keis­tö­jä. Vaik­ka ky­sees­sä on jou­luo­ra­to­rio, on te­ok­ses­sa usei­ta viit­tauk­sia myös pää­si­äi­seen. Täs­tä on esi­merk­ki­nä lop­pu­kuo­ron sa­nat ”Sei­mel­tä valo vain kas­vaa, au­rin­ko yle­nee. Her­ram­me voi­ton meil­le ris­til­lä tais­te­lee. Pää­si­äi­saa­mu lois­taa kai­kil­le kan­soil­le maan, puh­ke­aa jou­lun lau­lu sä­ve­leen kirk­kaim­paan.”

– Te­ok­sen sa­no­ma ja sitä tu­ke­va mu­siik­ki pu­hut­te­li myös mei­tä esit­tä­jiä. Jou­lun ilo oli ais­tit­ta­vis­sa har­joi­tuk­sis­sa ja nii­hin oli joka ker­ta mu­ka­va men­nä. Tun­tuu, et­tä se vä­lit­tyy lo­pul­ta myös te­ok­sen tal­len­teel­le, Lin­nan­mä­ki iloit­see.

28.4.2024

Jeesus sanoo: ”Ette te valinneet minua, vaan minä valitsin teidät, ja minun tahtoni on, että te lähdette liikkeelle ja tuotatte hedelmää, sitä hedelmää joka pysyy.” Joh. 15:16

Viikon kysymys