Kuopion kirkossa pääsi joulun tunnelmaan Jouluoratorion siivin vuosi sitten joulukuussa.
Katariina Ylimäki
Kuopion kirkossa pääsi joulun tunnelmaan Jouluoratorion siivin vuosi sitten joulukuussa.
Katariina Ylimäki
Päivämies
Antti Heikkilän säveltämä Jouluoratorio julkaistaan Kuulessa viikolla 48.
Jouluoratorio on nauhoitettu sävelhartaudessa, joka järjestettiin Kuopion tuomiokirkossa 13.12.2022. Teoksen johtajana toimii Vesa Linnanmäki. Kuulessa julkaistava teos on live-tallenne.
Sovitus sekakuorolle
Linnanmäki kertoo, että että ajatus jouluoratorion toteuttamisesta syntyi kesällä 2021, kun he yhdessä nuorten kanssa suunnittelivat joulun ajan sävelhartautta ja pohtivat, mitä voisivat siinä esittää. Silloin heille tuli mieleen Antti Heikkilän säveltämä ja Niilo Rauhalan sanoittama oratorio, jonka he olivat aiemmin kuulleet mieskuoron laulamana.
– Olin yhteydessä säveltäjä Antti Heikkilään ja kysyin, voisiko hän sovittaa teosta myös sekakuorolle. Antti oli siihen heti valmis, ja joulun alla 2021 järjestimmekin ensimmäisen kerran sävelhartauden Kuopion tuomiokirkossa. Silloin syntyi idea myös tallenteesta, joka toteutui vuotta myöhemmin.
Mukana opiskelijoita ja musiikin ammattilaisia
Oratorio on puolitoista tuntia pitkä teos, jossa laulettu ja puhuttu teksti vuorottelevat. Kuoro laulaa välillä kertojan osuuksia ja välillä ennestään tuttuja koraaleja. Teoksessa on soolo-osuuksia, joita laulavat Arto Löppönen, Heini Heide ja Tuomas Mustajärvi. Teoksen keskellä on lisäksi puhe. Puhujana on siilinjärveläinen pastori Pauli Soranta, joka lukee myös Raamatun tekstit.
– Jouluoratorion kuoro koostuu kuopiolaisista opiskelijoista ja musiikin harrastajista. Teoksen orkesterissa on yhdeksän soittajaa ja urut. Soittajat ovat kuopiolaisia opiskelijoita ja musiikin ammattilaisia, Linnanmäki kertoo.
Viittauksia pääsiäiseen
Koska soittajia ja laulajia on paljon, yhteisten harjoitusaikojen löytyminen oli haastavaa.
– Kun yhteisiä harjoitusaikoja järjestyi lopulta vain muutamia, hieman huolettikin, ehdimmekö oppimaan teosta niin hyvin, mitä äänitteen tekeminen edellyttäisi, muistelee Linnanmäki.
Live-tallenne tuntui luontevalta ratkaisulta kahdesta syystä: äänitysmuotona se on kaikkine taustaäänineen armollinen ja teoksessa on myös seurakuntasäkeistöjä. Vaikka kyseessä on jouluoratorio, on teoksessa useita viittauksia myös pääsiäiseen. Tästä on esimerkkinä loppukuoron sanat ”Seimeltä valo vain kasvaa, aurinko ylenee. Herramme voiton meille ristillä taistelee. Pääsiäisaamu loistaa kaikille kansoille maan, puhkeaa joulun laulu säveleen kirkkaimpaan.”
– Teoksen sanoma ja sitä tukeva musiikki puhutteli myös meitä esittäjiä. Joulun ilo oli aistittavissa harjoituksissa ja niihin oli joka kerta mukava mennä. Tuntuu, että se välittyy lopulta myös teoksen tallenteelle, Linnanmäki iloitsee.
Blogit
Lukijan kuva
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys