Panelistit Marikki Pöykkö (vas.), Veera Terho, Jussa Rontti ja Veikko Kivioja totesivat, että uskovaisen ei tarvitse olla huolissaan tai kantaa maailman murheita, mutta aktiivinen, vastuullinen elämäntapa on hyvä.
Veeti Sarajärvi
Panelistit Marikki Pöykkö (vas.), Veera Terho, Jussa Rontti ja Veikko Kivioja totesivat, että uskovaisen ei tarvitse olla huolissaan tai kantaa maailman murheita, mutta aktiivinen, vastuullinen elämäntapa on hyvä.
Veeti Sarajärvi
Iida Mauno ja Tuula Karjalainen
Ranua
Tulevaisuutta suunnitellessa voi luottaa Jumalan johdatukseen.
Ranuan opiston talvipäivät 3.–4. helmikuuta kokosi suuren joukon Jumalan sanan kuuloon. Väkeä, etenkin nuoria, oli lauantai-illan alustusta kuulemassa noin 1350.
Matkaystäviltä voi pyytää ohjausta
Matti Määttä alusti talvipäivien tunnuslauseesta ”Sinä johdatat minua” (Ps. 23). Määttä muistutti, että tulevaisuutta suunnitellessa ja siitä unelmoidessa voi luottaa, että Taivaan Isällä on kunkin elämään valmis suunnitelma.
– Meillä jokaisella on tehtävämme maailmassa. Ei ole lahjatonta Jumalan lasta. Olenko tyytyväinen omiin lahjoihini? Onko toisen lahja kateuden kohteena? Ne ovat Jumalan lahjoja ja saamme olla niihin tyytyväisiä.
Määttä puhui siitä, kuinka ajan syvän murroksen keskellä voi olla vaikea pysyä uskomassa. Hän kertoi, kuinka on itse voimattomuuden ja ymmärtämättömyyden hetkinä saanut ohjausta matkaystäviltä. Uskoa tukevat ratkaisut löytyvät kyllä yhdessä.
Myös koettelemukset kuuluvat elämään, jotta pysyisi virkeänä uskossa.
– Jumalan lapsen matka on kilvoitusta joka päivä ja joka hetki. Kun läheinen kadottaa uskon lahjan, voi voimattomanakin rukoilla apua. Huokauskin kuullaan huutona Jumalan korvaan.
Panelistit jakoivat kokemuksiaan
Alustuksen jälkeen neljä opistonuorta pitivät paneelikeskustelun alustuksen pohjalta. Veera Terho vertasi paimenpsalmia opiston eräretkeen.
– Opistolaisten kanssa kuljettiin ylä- ja alamäkiä yhdessä kohti suojaisaa leiripaikkaa. Samoin elämässämme näkyy Jumalan johdatus, niin opiskelupaikan saamisessa kuin ystävien löytymisessäkin.
Marikki Pöykkö pohti, että välillä Jumalan johdatukseen on helppo luottaa, esimerkiksi kesäseuroissa isossateltassa laulaessa tai kun seurapuhe koskettaa erityisesti. Välillä luottaminen on hankalampaa.
Yksi panelisteista kertoi yläasteaikaisista kokemuksista ilman uskovaisia ystäviä. Uskoa oli hankala tunnustaa. Saattoi miettiä, onko enää viiden vuoden päästä uskomassa.
Veikko Kivioja korosti, että on tärkeää, ettei kukaan jää yksin uskonasioiden kanssa. Jo kuulumisia kysymällä saattaa saada paljon aikaan.
– Ystävän kanssa asioita jakaessa surut puolittuvat ja ilot kaksinkertaistuvat. Toisen uskosta ei kuitenkaan voi kantaa liikaa vastuuta.
Nuoret pohtivat, että johdatusajatusta voi käyttää väärinkin, jos tulkitsee sen niin, ettei tarvitse itse tehdä mitään.
– Vaikka, ettei nouse aamulla sängystä, kun ajattelee, että kyllä opiskelupaikka tulee hakemattakin ja Jumala laittaa Wolt-kuskin tuomaan ruokaa.
Seuramerkki herätti ajatuksia
Talvipäivien merkin suunnitteli kuvataidepolun opiskelija Petra Törmänen. Panelistien mielestä merkki on hellyttävä, kun paimen kumartuu pienimmän karitsansa tasolle puhuttelemaan sitä tai kutsuu eksyksissä olevaa lammastaan takaisin.
– Pilvisestä taustasta pilkistää auringonpaiste. Se luo toivoa, että pääsee kerran taivaaseen, kuvailivat panelistit teosta.
Blogit
Lukijan kuva
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys