JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset

Kirkon uudistuneet maaseutulinjaukset – Miten kirkko on tulevaisuudessa läsnä maaseudun ihmisten elämässä?

Uutiset
26.9.2023 6.00

Juttua muokattu:

25.9. 09:25
2023092509253920230926060000

Kuva: Lasse Kokko

Kuva: Lasse Kokko

Päi­vä­mies

Kir­kon uu­dis­tu­nei­den maa­seu­tu­lin­jaus­ten ta­voit­tee­na on vah­vis­taa maa­seu­dun seu­ra­kun­tien toi­min­ta­e­del­ly­tyk­siä ja ver­kos­toi­tu­mis­ta sekä vä­hen­tää alu­eel­lis­ta eriy­ty­mis­tä.

Kir­kon ajan­koh­tai­nen ja iso haas­te on, mi­ten eri puo­lel­la Suo­mea vas­ta­taan maa­seu­dun muu­tok­seen, ku­ten vä­es­tön ikään­ty­mi­seen ja vä­he­ne­mi­seen. Myös maa­seu­dul­la kir­kon jä­sen­mää­rä vä­he­nee, mut­ta se joh­tuu en­si­si­jai­ses­ti syn­ty­vyy­den vä­häi­syy­des­tä ja run­saas­ta kuol­lei­suu­des­ta, ei niin­kään kir­kon jä­se­nyy­des­tä ero­a­mi­ses­ta.

Kir­kon maa­seu­tu­lin­jaus­ten uu­dis­ta­mis­ta val­mis­te­le­van työ­ryh­män (10.2.2022–31.12.2023) pu­heen­joh­ta­ja­na on toi­mi­nut kirk­ko­her­ra Tuo­mo Tör­mä­nen Tai­val­kos­kel­ta.

– Nyt hy­väk­syt­ty lin­jaus on vah­va kes­kus­te­lu­na­vaus maa­seu­tu­seu­ra­kun­tien tu­le­vai­suu­den toi­min­ta­e­del­ly­tyk­sis­tä. Maa­seu­dul­la toi­min­ta­ym­pä­ris­tö on no­pe­as­sa muu­tok­ses­sa. Odo­tan lin­jauk­sen poh­jal­ta roh­kei­ta te­ko­ja niin ko­ko­nais­kir­kol­ta kuin pai­kal­li­sil­ta maa­seu­tu­seu­ra­kun­nil­ta, Tör­mä­nen sa­noo.

Maa­seu­dun elin­kel­poi­suus on myös kau­pun­ki­lais­ten etu

Työ­ryh­män lin­jauk­sis­sa to­de­taan sel­väs­ti, et­tä maa­seu­tu­seu­ra­kun­tien on uu­dis­tut­ta­va ja et­tä se on teh­tä­vä kes­tä­väs­ti, jot­ta seu­ra­kun­nat tu­le­vai­suu­des­sa­kin vas­tai­si­vat maa­seu­dun asuk­kai­den tar­pei­siin ja toi­vei­siin.

Kir­kos­sa ha­lu­taan yh­des­sä edis­tää maa­seu­dun elin­voi­mai­suut­ta ja tu­kea toi­mia, jot­ka edis­tä­vät uu­dis­tu­mis­ta ja koko Suo­men py­sy­mis­tä asut­tu­na. Tä­hän tar­vi­taan ko­ko­nais­kir­kon ja kau­pun­ki­seu­ra­kun­tien tu­kea ja rei­lua kump­pa­nuut­ta. Kir­kon pe­rus­teh­tä­vä on sama jo­kai­ses­sa seu­ra­kun­nas­sa riip­pu­mat­ta sii­tä, mis­sä ne si­jait­se­vat maan­tie­teel­li­ses­ti.

Maa­seu­tu­lin­jauk­sis­sa ko­ros­te­taan sitä, et­tä yh­teis­kun­ta on mo­nin ta­voin riip­pu­vai­nen maa­seu­dun elin­kei­nois­ta, maa- ja met­sä­ta­lou­des­ta, yri­tys­toi­min­nas­ta ja pal­ve­luis­ta. On tär­ke­ää hyö­dyn­tää pai­kal­li­sia pal­ve­lui­ta ja tuot­tei­ta. Suu­rel­la osal­la suo­ma­lai­sis­ta on juu­ria maa­seu­dul­la.

Maa­seu­dun mah­dol­lis­ta­maa huol­to­var­muut­ta, elin­voi­mais­ta ja asut­tua ra­ja­seu­tua sekä vih­re­ää tek­no­lo­gi­aa tar­vi­taan myös kau­pun­ki­a­lu­ei­ta var­ten. Tämä kes­ki­näis­riip­pu­vuus tu­li­si tun­nus­taa ny­kyis­tä sel­ke­äm­min. Maa­seu­dun elin­kel­poi­suus on myös kau­pun­ki­lais­ten etu.

Ta­sa­puo­li­set mah­dol­li­suu­det seu­ra­kun­nan pal­ve­lui­hin

Tut­ki­mus­ten mu­kaan maa­seu­tu kiin­nos­taa asuin­paik­ka­na. Ih­mis­ten li­sään­ty­nyt liik­ku­vuus nä­kyy mo­ni­paik­kai­suu­te­na; sii­nä, mis­sä vä­es­tön vä­he­ne­mi­nen ja van­he­ne­mi­nen on ol­lut tut­tua mo­nis­sa maa­seu­tu­seu­ra­kun­nis­sa jo vuo­si­kym­me­nien ajan, mo­ni­paik­kais­ten asuk­kai­den ja hei­dän maal­la viet­tä­män­sä ajan mää­rien kas­vu on uut­ta. Työn ja opis­ke­lun muu­tok­set, va­paa-ajan li­sään­ty­mi­nen sekä lii­ken­ne- ja vies­tin­tä­tek­nii­kan ke­hi­tys ovat nos­ta­neet il­mi­ön uu­del­le ta­sol­le.

Seu­ra­kun­tien on jat­kos­sa löy­det­tä­vä oma roo­lin­sa myös uu­sis­sa ver­kos­tois­sa hy­vin­voin­ti­a­lu­eil­la, per­he­kes­kuk­sis­sa ja sote-pal­ve­luis­sa. Muu­tos­ten kes­kel­lä seu­ra­kun­nan toi­min­ta voi ol­la kun­ta­lai­sil­le ai­noi­ta yh­tei­söl­li­siä lä­hi­pal­ve­lui­ta. Seu­raa­vien vuo­sien ai­ka­na mo­nien maa­seu­dun seu­ra­kun­tien on vält­tä­mä­tön­tä et­siä myös uu­den­lai­sia yh­teis­työn ta­po­ja naa­pu­ri­seu­ra­kun­tien kans­sa. Esi­mer­kik­si yh­tei­set vi­rat ovat yk­si yh­teis­työn mah­dol­li­suus.

Kai­kil­la kir­kon jä­se­nil­lä tu­li­si pe­ri­aat­tees­sa ol­la ta­sa­puo­li­set mah­dol­li­suu­det saa­da seu­ra­kun­nan pal­ve­lu­ja.

Kirk­ko te­kee hy­vää

Seu­ra­kun­tien tuot­ta­ma tai yh­teis­työs­sä to­teu­tet­tu kult­tuu­ri- ja mu­siik­ki­toi­min­ta on mo­nil­la paik­ka­kun­nil­la mer­kit­tä­vä hy­vin­voin­tia vah­vis­ta­va toi­min­ta­muo­to. Ju­ma­lan­pal­ve­lus­ten ja mui­den ti­lai­suuk­sien strii­mauk­set saa­vat pal­jon kat­se­lu­ker­to­ja ja mah­dol­lis­ta­vat osal­lis­tu­mi­sen ajas­ta ja pai­kas­ta riip­pu­mat­ta. Etäyh­teyk­sien avul­la on mah­dol­lis­ta to­teut­taa myös ker­ho-, di­a­ko­nia- ja jopa kuo­ro­toi­min­taa.

Kirk­ko tar­jo­aa ai­nut­laa­tuis­ta pal­ve­lua mak­sut­to­mil­la sie­lun­hoi­to­pal­ve­luil­laan. Useim­mil­la seu­ra­kun­nil­la on so­pi­muk­set lä­hi­a­lu­een per­he­a­si­ain­neu­vot­te­lu­kes­kus­ten ja sai­raa­la­sie­lun­hoi­don kans­sa. Etä­o­sal­lis­tu­mi­nen on mah­dol­lis­ta­nut uu­del­la ta­val­la myös per­he­neu­von­nan pal­ve­lut ja sie­lun­hoi­dol­li­set kes­kus­te­lut.

Eri­lai­set yh­teis­kun­nal­li­set krii­sit ovat osoit­ta­neet sen, et­tä kir­kos­sa hen­ki­sen ja hen­gel­li­sen tuen tar­jo­a­mi­nen ja krii­si­o­saa­mi­nen ovat kor­ke­al­la ta­sol­la ja ke­hit­ty­vät edel­leen. Kirk­ko on paik­ka kai­kil­le alu­een ih­mi­sil­le yh­tei­söl­li­sen su­run kes­kel­lä, ja kir­kos­sa osa­taan myös an­taa ti­laa hil­jai­sel­le su­re­mi­sel­le.

Kir­kon il­mas­to­työs­sä on si­tou­dut­tu il­mas­ton­muu­tok­sen tor­jun­taan ja vä­hen­tä­mään kir­kon toi­min­nas­ta ja kiin­teis­töis­tä ai­heu­tu­via hai­tal­li­sia kas­vi­huo­ne­kaa­su­pääs­tö­jä. Kir­kon ym­pä­ris­tö­dip­lo­mi si­säl­tää ener­gi­a­te­hok­kuu­den pa­ran­ta­mis­ta seu­ra­kun­tien kiin­teis­töis­sä.

Kirk­ko – kes­tä­vän tu­le­vai­suu­den ja toi­von ää­ni

Yh­teis­kun­nan muu­tos pa­kot­taa seu­ra­kun­nat muut­tu­maan. Kirk­ko tar­vit­see myös tu­le­vai­suu­des­sa osaa­via ja kou­lu­tet­tu­ja kir­kon työn­te­ki­jöi­tä.

Kir­kon re­surs­sien käyt­töön koh­dis­tu­vien toi­vei­den osal­ta maal­la ko­ros­tu­vat lie­väs­ti ju­ma­lan­pal­ve­lu­se­lä­mä, lap­si- ja per­he­työ, rip­pi­kou­lu, hau­taa­mi­nen ja hau­taus­maat. Kau­pun­geis­sa puo­les­taan ko­ros­tu­vat voi­mak­kaas­ti yh­teis­kun­nal­li­sen työn, tasa-ar­von, yh­den­ver­tai­suu­den, saa­vu­tet­ta­vuu­den, oi­keu­den­mu­kai­suu­den ja ul­ko­puo­li­suu­den eh­käi­syn ta­voit­teet.

Maa­seu­tu­lin­jaus­ten suo­si­tuk­sil­la kirk­ko­hal­li­tuk­sel­le, hiip­pa­kun­nil­le sekä maa­seu­tu- ja kau­pun­ki­seu­ra­kun­nil­le py­ri­tään var­mis­ta­maan, et­tä kirk­ko voi ol­la tu­le­vai­suu­des­sa­kin kes­tä­vän tu­le­vai­suu­den ja toi­von ää­ni maa­seu­dun seu­ra­kun­nis­sa ja yh­tei­söis­sä.

11.5.2025

Jeesus sanoo: ”Älköön sydämenne olko levoton. Uskokaa Jumalaan ja uskokaa minuun. Minun Isäni kodissa on monta huonetta – enhän minä muuten sanoisi, että menen valmistamaan teille asuinsijan.” Joh. 14:1–2

Viikon kysymys