Kuva: Helmi Autio
Kuva: Helmi Autio
Heli Säkkinen
Kirkkohallituksen rippikouluasiantuntijan mukaan rippikoulu on keskeinen suomalainen hyvinvoinnin tuottaja.
Noin 68 prosenttia Suomen evankelis-luterilaisen kirkon rippikoululaisista arvioi, että rippikoululla on ollut myönteistä vaikutusta henkiseen hyvinvointiin. Noin 63 prosenttia rippikoululaisista arvioi henkisen hyvinvointinsa hyväksi tai erittäin hyväksi, kun taas noin joka kymmenes melko huonoksi tai heikommaksi.
Tiedot ilmenevät tämän vuoden valtakunnallisesta rippikoululaisten itsearviointikyselystä. Kysely toteutettiin nyt viidettä kertaa, ja siihen vastasi yli 19 800 rippikoululaista.
– On tärkeää, että rippikoulu voi tukea jaksamista ja antaa mielekkyyden ja osallisuuden kokemuksia. Koska rippikoulun käy noin 74 prosenttia ikäluokasta, uskallan sanoa, että rippikoulu on keskeinen suomalainen hyvinvoinnin tuottaja, rippikoulun ja kirkon kasvatuksen kehittämisen asiantuntija Mikko Wirtanen toteaa.
Viime vuonna Suomessa rippikoulun kävi 47 488 nuorta. Rippikoulun aikana kirkon jäseneksi liittyi 926 nuorta, joista 708 myös kastettiin. Tänä vuonna kirkkoon rippikoulun aikana liittyneitä nuoria on vielä päivittyvän tilastotiedon mukaan jo yli tuhat. Kuluvan vuoden rippikoulujen osallistujatilastot julkaistaan keväällä 2024.
Kiitettävä arvosana
Nuoret antoivat rippikoululle kiitettävän kouluarvosanan 9-. Korkeimmat pistemäärät saivat väittämät "minun oli turvallista olla rippikoulussa", "rippikoulussa sain olla oma itseni", "minulla oli rippikoulussa hauskaa", "minun oli hyvä olla rippikoulussa" ja "rippikoulussamme oli hyvä yhteishenki".
Nuoret kokivat myös, että heidän ajatuksiaan kuunneltiin rippikoulussa. He kertoivat saaneensa uusia ystäviä ja syventäneensä vanhoja ystävyyssuhteita.
Wirtasen mukaan hyvä ja turvallinen rippikoulukokemus on monen tekijän summa:
– Rippikouluissamme on hyvä meno ja fiilis. Se johtuu rippikoululaisista, jotka uskaltavat heittäytyä mukaan, isosista, jotka laittavat itsensä likoon ja työntekijöistä, jotka osaavat luoda avoimen ja luottamuksellisen toimintaympäristön.
SRK:n leirit mukana kyselyssä
SRK:n Rippikoulut ovat Suomen evankelis-luterilaisen kirkon toimintaa, jota SRK toteuttaa yhdessä muiden järjestöjen kanssa hiippakuntien tuomiokapitulien luvalla. SRK:n rippikoulutyöstä vastaava lapsi- ja nuorisotyön asiantuntija Juha Luokkala kertoo, että SRK:n rippikoululaiset osallistuivat samaan kyselyyn ja tulokset ovat samansuuntaisia kokonaistuloksiin verrattuna:
– Kun katsoimme kirkkohallituksessa järjestöriparilaisten vastauksia eriteltyinä, uskon tärkeys, sen harjoittaminen ja ylipäätään usko Jumalaan oli vahvempaa verrattuna valtakunnalliseen tulokseen.
Luokkalan mukaan merkillepantavaa oli, että valtakunnallisessa kyselyssä erityisesti tyttöjen uskonnollisuus ja henkinen hyvinvointi oli heikompaa kuin poikien.
Yöjuoksuille nollatoleranssi
Kesän leirihenkilökuntien kokemusten mukaan Taivaan Isä siunasi leirit ja moni nuori sai kokea uskomisen iloa, Juha Luokkala toteaa.
– Jonkin verran oli yöjuoksuja, jotka aiheuttivat vaaratilanteita, hän toteaa ja jatkaa:
– Tulevana kesänä SRK:n rippikoululeireillä otetaan nollatoleranssi yöjuoksujen suhteen. Ensi vuonna joka leirillä on yövalvoja, joka huolehtii hiljaisuuden toteutumisesta yöaikaan. Rauhattomien leiriläisten ja heidän vanhempiensa kanssa keskustellaan yhdessä, ja tarvittaessa nämä riparilaiset yöpyvät kotona.
"Olkaa omia itsejänne"
SRK:n rippikouluissa pidettiin valtakunnallisen kyselyn lisäksi SRK:n oma, anonyymisti täytettävä rippikoulukokemuksiin liittyvä kysely. Nuorten mukaan tärkeintä rippikoulussa oli kaverit sekä uskoon liittyvät keskustelut ja opetukset.
Yksi kysymyksistä kuului: "Millaisia terveisiä haluaisit lähettää tuleville rippikoululaisille?" Tässä nuorten vastauksia:
– Nauttikaa siitä leiristä, koska joillekin se saattaa kuulostaa ahdistavalta tai tyhmältä, mutta se on oikeesti ihan parasta ja se menee tosi nopeesti, joten kannattaa ottaa kaikki ilo irti :)
– Kannattaa ajatella positiivisin mielin ja mennä vain rohkeasti tutustumaan ihmisiin. Plus olkaa omia itsejänne.
– Ei tarvi jännittää niin paljon, koska se on loppujen lopuksi todella hauskaa.
– Menkää reippaasti mukaan. Älkää jännittäkö yhtään, hyvin se lopulta menee :)
– Olkaa omia ittejänne, menkää kaikkeen mukaan, älkääkö sulkeutuko pois muista, vaan ystävysty mahdollisimman paljon toisten kanssa.
– Nauttikaa joka päivästä, joka hetkestä, joka sekunnista... Aika menee liian nopeasti, yhtäkkiä huomaa että leiri loppuu jo.
– Kannattaa tulla leirille omana ittenään ja tutustua rohkeesti uusiin ihmisiin. Myös kuunnella oikeesti, mitä tunneilla ja hartauksissa puhutaan.
– Kannattaa mennä riparille oikein avoimin ja rohkein mielin ja olla valmis tutustumaan uusiin ihmisiin. Kannattaa rohkeesti mennä juttelemaan kaikille ja kannattaa heittäytyä eri juttuihin aina, eikä kannata miettiä, näyttääkö se nololta tai tyhmältä, koska niinku YOLO (= elät vain kerran) ja ei sillä oo mitää väliä, miltä näytät. Itekki menin vapaaehtosena esittämään kaikkien eteen karhua.
– Kannattaa opiskella asiat kunnolla, tutustua uusiin ihmisiin ja nukkua kunnolla.
– Olkaa omia itsejänne ja nauttikaa omalla tavallanne! Muistakaa noudattaa yhteisiä pelisääntöjä!
SRK:n rippikoulut lukuina vuonna 2023
– Rippikoululaisten määrä: 2720 (vuonna 2024: 2761)
– Leirejä 55, joista yksi erityisripari (kehitysvammaisten rippikoululeiri)
– Isosia noin 570
– Pappeja 55
– Kanttoreita 55
– Opettajia 67
– Leiriohjaajia 81
Blogit
Lukijan kuva
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys