JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset

Kysely: rippikoulu lisää nuorten hyvinvointia

Uutiset
3.12.2023 9.00

Juttua muokattu:

1.12. 12:54
2023120112540720231203090000

Kuva: Helmi Autio

Kuva: Helmi Autio

Heli Säk­ki­nen

Kirk­ko­hal­li­tuk­sen rip­pi­kou­lu­a­si­an­tun­ti­jan mu­kaan rip­pi­kou­lu on kes­kei­nen suo­ma­lai­nen hy­vin­voin­nin tuot­ta­ja.

Noin 68 pro­sent­tia Suo­men evan­ke­lis-lu­te­ri­lai­sen kir­kon rip­pi­kou­lu­lai­sis­ta ar­vi­oi, et­tä rip­pi­kou­lul­la on ol­lut myön­teis­tä vai­ku­tus­ta hen­ki­seen hy­vin­voin­tiin. Noin 63 pro­sent­tia rip­pi­kou­lu­lai­sis­ta ar­vi­oi hen­ki­sen hy­vin­voin­tin­sa hy­väk­si tai erit­täin hy­väk­si, kun taas noin joka kym­me­nes mel­ko huo­nok­si tai hei­kom­mak­si.

Tie­dot il­me­ne­vät tä­män vuo­den val­ta­kun­nal­li­ses­ta rip­pi­kou­lu­lais­ten it­se­ar­vi­oin­ti­ky­se­lys­tä. Ky­se­ly to­teu­tet­tiin nyt vii­det­tä ker­taa, ja sii­hen vas­ta­si yli 19 800 rip­pi­kou­lu­lais­ta.

– On tär­ke­ää, et­tä rip­pi­kou­lu voi tu­kea jak­sa­mis­ta ja an­taa mie­lek­kyy­den ja osal­li­suu­den ko­ke­muk­sia. Kos­ka rip­pi­kou­lun käy noin 74 pro­sent­tia ikä­luo­kas­ta, us­kal­lan sa­noa, et­tä rip­pi­kou­lu on kes­kei­nen suo­ma­lai­nen hy­vin­voin­nin tuot­ta­ja, rip­pi­kou­lun ja kir­kon kas­va­tuk­sen ke­hit­tä­mi­sen asi­an­tun­ti­ja Mik­ko Wir­ta­nen to­te­aa.

Vii­me vuon­na Suo­mes­sa rip­pi­kou­lun kävi 47 488 nuor­ta. Rip­pi­kou­lun ai­ka­na kir­kon jä­se­nek­si liit­tyi 926 nuor­ta, jois­ta 708 myös kas­tet­tiin. Tänä vuon­na kirk­koon rip­pi­kou­lun ai­ka­na liit­ty­nei­tä nuo­ria on vie­lä päi­vit­ty­vän ti­las­to­tie­don mu­kaan jo yli tu­hat. Ku­lu­van vuo­den rip­pi­kou­lu­jen osal­lis­tu­ja­ti­las­tot jul­kais­taan ke­vääl­lä 2024.

Kii­tet­tä­vä ar­vo­sa­na

Nuo­ret an­toi­vat rip­pi­kou­lul­le kii­tet­tä­vän kou­lu­ar­vo­sa­nan 9-. Kor­keim­mat pis­te­mää­rät sai­vat väit­tä­mät "mi­nun oli tur­val­lis­ta ol­la rip­pi­kou­lus­sa", "rip­pi­kou­lus­sa sain ol­la oma it­se­ni", "mi­nul­la oli rip­pi­kou­lus­sa haus­kaa", "mi­nun oli hyvä ol­la rip­pi­kou­lus­sa" ja "rip­pi­kou­lus­sam­me oli hyvä yh­teis­hen­ki".

Nuo­ret ko­ki­vat myös, et­tä hei­dän aja­tuk­si­aan kuun­nel­tiin rip­pi­kou­lus­sa. He ker­toi­vat saa­neen­sa uu­sia ys­tä­viä ja sy­ven­tä­neen­sä van­ho­ja ys­tä­vyys­suh­tei­ta.

Wir­ta­sen mu­kaan hyvä ja tur­val­li­nen rip­pi­kou­lu­ko­ke­mus on mo­nen te­ki­jän sum­ma:

– Rip­pi­kou­luis­sam­me on hyvä meno ja fii­lis. Se joh­tuu rip­pi­kou­lu­lai­sis­ta, jot­ka us­kal­ta­vat heit­täy­tyä mu­kaan, iso­sis­ta, jot­ka lait­ta­vat it­sen­sä li­koon ja työn­te­ki­jöis­tä, jot­ka osaa­vat luo­da avoi­men ja luot­ta­muk­sel­li­sen toi­min­ta­ym­pä­ris­tön.

SRK:n lei­rit mu­ka­na ky­se­lys­sä

SRK:n Rip­pi­kou­lut ovat Suo­men evan­ke­lis-lu­te­ri­lai­sen kir­kon toi­min­taa, jota SRK to­teut­taa yh­des­sä mui­den jär­jes­tö­jen kans­sa hiip­pa­kun­tien tuo­mi­o­ka­pi­tu­lien lu­val­la. SRK:n rip­pi­kou­lu­työs­tä vas­taa­va lap­si- ja nuo­ri­so­työn asi­an­tun­ti­ja Juha Luok­ka­la ker­too, et­tä SRK:n rip­pi­kou­lu­lai­set osal­lis­tui­vat sa­maan ky­se­lyyn ja tu­lok­set ovat sa­man­suun­tai­sia ko­ko­nais­tu­lok­siin ver­rat­tu­na:

– Kun kat­soim­me kirk­ko­hal­li­tuk­ses­sa jär­jes­tö­ri­pa­ri­lais­ten vas­tauk­sia eri­tel­tyi­nä, us­kon tär­keys, sen har­joit­ta­mi­nen ja yli­pää­tään us­ko Ju­ma­laan oli vah­vem­paa ver­rat­tu­na val­ta­kun­nal­li­seen tu­lok­seen.

Luok­ka­lan mu­kaan mer­kil­le­pan­ta­vaa oli, et­tä val­ta­kun­nal­li­ses­sa ky­se­lys­sä eri­tyi­ses­ti tyt­tö­jen us­kon­nol­li­suus ja hen­ki­nen hy­vin­voin­ti oli hei­kom­paa kuin poi­kien.

Yö­juok­suil­le nol­la­to­le­rans­si

Ke­sän lei­ri­hen­ki­lö­kun­tien ko­ke­mus­ten mu­kaan Tai­vaan Isä siu­na­si lei­rit ja moni nuo­ri sai ko­kea us­ko­mi­sen iloa, Juha Luok­ka­la to­te­aa.

– Jon­kin ver­ran oli yö­juok­su­ja, jot­ka ai­heut­ti­vat vaa­ra­ti­lan­tei­ta, hän to­te­aa ja jat­kaa:

– Tu­le­va­na ke­sä­nä SRK:n rip­pi­kou­lu­lei­reil­lä ote­taan nol­la­to­le­rans­si yö­juok­su­jen suh­teen. En­si vuon­na joka lei­ril­lä on yö­val­vo­ja, joka huo­leh­tii hil­jai­suu­den to­teu­tu­mi­ses­ta yö­ai­kaan. Rau­hat­to­mien lei­ri­läis­ten ja hei­dän van­hem­pien­sa kans­sa kes­kus­tel­laan yh­des­sä, ja tar­vit­ta­es­sa nämä ri­pa­ri­lai­set yö­py­vät ko­to­na.

"Ol­kaa omia it­se­jän­ne"

SRK:n rip­pi­kou­luis­sa pi­det­tiin val­ta­kun­nal­li­sen ky­se­lyn li­säk­si SRK:n oma, ano­nyy­mis­ti täy­tet­tä­vä rip­pi­kou­lu­ko­ke­muk­siin liit­ty­vä ky­se­ly. Nuor­ten mu­kaan tär­kein­tä rip­pi­kou­lus­sa oli ka­ve­rit sekä us­koon liit­ty­vät kes­kus­te­lut ja ope­tuk­set.

Yk­si ky­sy­myk­sis­tä kuu­lui: "Mil­lai­sia ter­vei­siä ha­lu­ai­sit lä­het­tää tu­le­vil­le rip­pi­kou­lu­lai­sil­le?" Täs­sä nuor­ten vas­tauk­sia:

– Naut­ti­kaa sii­tä lei­ris­tä, kos­ka joil­le­kin se saat­taa kuu­los­taa ah­dis­ta­val­ta tai tyh­mäl­tä, mut­ta se on oi­kees­ti ihan pa­ras­ta ja se me­nee tosi no­pees­ti, jo­ten kan­nat­taa ot­taa kaik­ki ilo ir­ti :)

– Kan­nat­taa aja­tel­la po­si­tii­vi­sin mie­lin ja men­nä vain roh­ke­as­ti tu­tus­tu­maan ih­mi­siin. Plus ol­kaa omia it­se­jän­ne.

– Ei tar­vi jän­nit­tää niin pal­jon, kos­ka se on lop­pu­jen lo­puk­si to­del­la haus­kaa.

– Men­kää reip­paas­ti mu­kaan. Äl­kää jän­nit­tä­kö yh­tään, hy­vin se lo­pul­ta me­nee :)

– Ol­kaa omia it­te­jän­ne, men­kää kaik­keen mu­kaan, äl­kää­kö sul­keu­tu­ko pois muis­ta, vaan ys­tä­vys­ty mah­dol­li­sim­man pal­jon tois­ten kans­sa.

– Naut­ti­kaa joka päi­väs­tä, joka het­kes­tä, joka se­kun­nis­ta... Ai­ka me­nee lii­an no­pe­as­ti, yh­täk­kiä huo­maa et­tä lei­ri lop­puu jo.

– Kan­nat­taa tul­la lei­ril­le oma­na it­te­nään ja tu­tus­tua roh­kees­ti uu­siin ih­mi­siin. Myös kuun­nel­la oi­kees­ti, mitä tun­neil­la ja har­tauk­sis­sa pu­hu­taan.

– Kan­nat­taa men­nä ri­pa­ril­le oi­kein avoi­min ja roh­kein mie­lin ja ol­la val­mis tu­tus­tu­maan uu­siin ih­mi­siin. Kan­nat­taa roh­kees­ti men­nä jut­te­le­maan kai­kil­le ja kan­nat­taa heit­täy­tyä eri jut­tui­hin ai­na, ei­kä kan­na­ta miet­tiä, näyt­tää­kö se no­lol­ta tai tyh­mäl­tä, kos­ka niin­ku YO­LO (= elät vain ker­ran) ja ei sil­lä oo mi­tää vä­liä, mil­tä näy­tät. Itek­ki me­nin va­paa­eh­to­se­na esit­tä­mään kaik­kien eteen kar­hua.

– Kan­nat­taa opis­kel­la asi­at kun­nol­la, tu­tus­tua uu­siin ih­mi­siin ja nuk­kua kun­nol­la.

– Ol­kaa omia it­se­jän­ne ja naut­ti­kaa omal­la ta­val­lan­ne! Muis­ta­kaa nou­dat­taa yh­tei­siä pe­li­sään­tö­jä!


SRK:n rip­pi­kou­lut lu­kui­na vuon­na 2023

– Rip­pi­kou­lu­lais­ten mää­rä: 2720 (vuon­na 2024: 2761)

– Lei­re­jä 55, jois­ta yk­si eri­tyis­ri­pa­ri (ke­hi­tys­vam­mais­ten rip­pi­kou­lu­lei­ri)

– Iso­sia noin 570

– Pap­pe­ja 55

– Kant­to­rei­ta 55

– Opet­ta­jia 67

– Lei­ri­oh­jaa­jia 81

28.4.2024

Jeesus sanoo: ”Ette te valinneet minua, vaan minä valitsin teidät, ja minun tahtoni on, että te lähdette liikkeelle ja tuotatte hedelmää, sitä hedelmää joka pysyy.” Joh. 15:16

Viikon kysymys