JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset

Rohkeasti Raamatun opetuksen takana

Uutiset
1.7.2023 10.00

Juttua muokattu:

1.7. 10:08
2023070110085220230701100000

Kat­ri Iso­pah­ka­la

Pu­hu­jien ja seu­ra­kun­ta­van­hin­ten ko­kouk­ses­sa käy­tiin vil­kas ja pit­kä kes­kus­te­lu pin­nal­la ole­vis­ta yh­teis­kun­nal­li­sis­ta ai­heis­ta, ku­ten avi­o­liit­to, su­ku­puo­li-iden­ti­teet­ti, sek­su­aa­li­nen suun­tau­tu­mi­nen, abort­ti ja eu­ta­na­sia. Kes­kus­te­lus­sa to­det­tiin usei­ta ker­to­ja, et­tä us­ko­vai­nen ih­mi­nen saa roh­ke­as­ti nos­taa esiin Raa­ma­tun mu­kais­ta ope­tus­ta.

Pu­hu­jien ja seu­ra­kun­ta­van­hin­ten ko­kous ke­rä­si Kau­ha­van kou­lu­kes­kuk­seen rei­lut 1000 osal­lis­tu­jaa. Ne­li­tun­ti­sen ko­kouk­sen oh­jel­mas­sa oli SRK:n joh­to­kun­nan pu­heen­joh­ta­jan Val­de Pa­lo­lan avaus­sa­no­jen li­säk­si Sep­po Park­ki­lan pi­tä­mä alus­tus ai­hees­ta Ih­mi­nen – luo­mis­työn ih­me ja alus­tuk­sen poh­jal­ta käy­ty kes­kus­te­lu, jon­ka ai­ka­na käy­tet­tiin 27 pu­heen­vuo­roa. Kes­kus­te­lua joh­ti­vat Jou­ko Luuk­ko­nen ja Valt­te­ri Lai­ti­la, sih­tee­rei­nä toi­mi­vat Las­se Hert­te­li ja Mar­ko Ol­li­la.

Kiih­kot­to­mas­ti pe­rus­tel­len

Park­ki­la kä­sit­te­li alus­tuk­ses­saan usei­ta sel­lai­sia ajan­koh­tai­sia ai­hei­ta, jois­sa ylei­nen mie­li­pi­de tai esi­mer­kik­si kou­lus­sa an­net­ta­va ope­tus poik­ke­a­vat Raa­ma­tun sa­no­mas­ta. Täl­lai­sia ovat muun mu­as­sa kä­si­tyk­set abor­tis­ta nai­sen it­se­mää­rää­mi­soi­keu­den nä­kö­kul­mas­ta tai ih­mi­sen oi­keus su­ku­puo­len­sa vaih­ta­mi­seen.

Kä­si­tel­lyis­tä ai­heis­ta nou­si pal­jon kes­kus­te­lua, jos­sa kes­keis­tä oli aja­tus sii­tä, et­tä us­ko­vai­sel­la on oi­keus pi­tää esil­lä Raa­ma­tun mu­kais­ta, muut­tu­ma­ton­ta ope­tus­ta.

– Li­be­raa­lit ta­hot ovat roh­kei­ta aja­es­saan omia nä­ke­myk­si­ään. Em­me­kö me­kin voi­si ol­la roh­ke­as­ti sen ta­ka­na, mi­hin us­kom­me? Var­maan mie­tim­me, et­tä mitä us­kal­lam­me pu­hua. Saam­me ol­la hy­väl­lä it­se­tun­nol­la, kos­ka ta­ka­na on Ju­ma­la ja hä­nen sa­nan­sa, joka ei ole muut­tu­nut. Kir­kon vi­ral­li­nen lin­ja on myös tu­ke­nam­me näis­sä asi­ois­sa, huo­maut­ti Ila­ri Kin­nu­nen Ro­va­nie­mel­tä.

Kin­nu­nen muis­tut­ti, et­tä asi­oi­den pe­rus­te­le­mi­nen kiih­kot­to­mas­ti on usein toi­mi­vin tapa hoi­taa asi­oi­ta.

– Käym­me kes­kus­te­lua kes­kus­te­lu­kump­pa­nia ar­vos­ta­en. To­del­lis­ta tasa-ar­voa on se, et­tä me­kin saam­me va­paas­ti il­mais­ta oman kä­si­tyk­sem­me. Saam­me va­paas­ti pi­tää ar­gu­men­toin­tim­me tär­keim­pä­nä pe­rus­tee­na Ju­ma­lan sa­naa, vah­vis­ti kuo­pi­o­lai­nen Ol­li Ran­ta­la.

Kuka nuor­ta opet­taa?

Useis­sa pu­heen­vuo­rois­sa tuo­tiin esil­le las­ten ja nuor­ten suu­ri tar­ve kuul­la ja käy­dä kes­kus­te­lua su­ku­puo­leen liit­ty­vis­tä asi­ois­ta. Kou­luo­pe­tus ai­hees­ta poik­ke­aa jo pien­ten las­ten koh­dal­la sel­väs­ti Raa­ma­tun ope­tuk­ses­ta.

– Lap­sil­le sek­su­aa­li­suu­des­ta pu­hu­taan vie­raal­la ta­val­la jo hy­vin pie­ne­nä, ala­kou­lus­sa. Ju­ma­lan sa­nan vas­tai­nen ope­tus vyö­ryy las­ten ja nuor­ten pääl­le me­di­an kaut­ta ja so­mes­sa. Sen ta­kia on tär­keä, et­tä ko­deis­sa, nuor­te­nil­lois­sa ja seu­rois­sa pu­hu­taan suo­raan ja Ju­ma­lan sa­nan poh­jal­ta näis­tä asi­ois­ta, ko­ros­ti Ei­no Nis­si­nen Kyy­jär­vel­tä.

Eri­tyi­ses­ti nuo­ril­la on pal­jon ky­sy­myk­siä su­ku­puo­leen ja sa­maa su­ku­puol­ta ole­vien suh­tei­siin liit­ty­en.

– Jos me em­me ker­ro näis­tä asi­ois­ta lap­sil­le, joku muu sen heil­le ker­too, tii­vis­ti ou­lu­lai­nen Juha-Pek­ka Syr­jä­lä.

Moni van­hem­pi ko­kee, et­tei­vät oma tie­to ja osaa­mi­nen rii­tä esi­mer­kik­si su­ku­puo­leen liit­ty­vien il­mi­öi­den kä­sit­te­lyyn. Tyr­nä­vä­läi­nen Juha Luok­ka­la kan­nus­ti pu­hu­maan asi­ois­ta va­paas­ti, oman ym­mär­ryk­sen mu­kaan.

– Van­hem­mat voi­vat ker­toa Raa­ma­tun poh­jal­ta, et­tä Ju­ma­la loi ih­mi­sen mie­hek­si ja nai­sek­si. He voi­vat muis­tut­taa las­ta, et­tä hän saa ol­la lap­si ja kas­vaa rau­has­sa, opas­ti Luok­ka­la.

Sa­ma­nar­voi­si­na koh­da­ten

Mo­nis­sa pu­heen­vuo­rois­sa poh­dit­tiin asi­oi­ta myös eri­lai­suut­ta ko­ke­van nä­kö­kul­mas­ta. Mi­ten koh­da­ta esi­mer­kik­si ih­mi­nen, joka poh­tii omaa su­ku­puo­li-iden­ti­teet­ti­ään ja paik­kaan­sa us­ko­vais­ten jou­kos­sa tai ker­too lan­gen­neen­sa syn­tiin. Ei­no Nis­si­nen kiin­nit­ti huo­mi­o­ta koh­taa­mi­seen ja kuun­te­le­mi­seen:

– Ju­ma­la on sal­li­nut meil­le eri­lai­sia eri­lai­suuk­sia. Kun osai­sim­me koh­da­ta toi­nen toi­sem­me sa­ma­nar­voi­si­na, em­me kul­ki­si ohi em­me­kä kat­soi­si ohi.

Han­nu Kal­lun­ki Raa­hes­ta muis­tut­ti Ju­ma­lan ar­mos­ta lan­gen­nut­ta ih­mis­tä koh­taan.

– On tär­ke­ä­tä, et­tä ope­tam­me niin kuin Raa­mat­tu opet­taa. Ja sa­mal­la meil­lä oli­si ai­na ar­mol­li­suus mu­ka­na. Ker­toi­sim­me, et­tä me saa­tam­me epä­on­nis­tua ja lan­ge­ta, mut­ta Ju­ma­la on ar­mol­li­nen ja an­taa an­teek­si. Oli­pa ky­sy­mys avi­oe­ros­ta tai uu­del­leen avi­oi­tu­mi­ses­ta tai sii­tä, et­tä ei ole jak­sa­nut ot­taa kaik­kia lap­sia vas­taan.

Kal­lun­ki muis­tut­ti, et­tä Jee­sus suh­tau­tui eri­tyi­sel­lä rak­kau­del­la juu­ri lan­gen­nei­siin ih­mi­siin ja tar­jo­si heil­le ar­moa.

Ko­kouk­ses­sa kuul­tu alus­tus jul­kais­taan ly­hen­net­ty­nä Päi­vä­mie­hes­sä nu­me­ro 27–28, joka il­mes­tyy 5. hei­nä­kuu­ta.

KatriIsopahkala
11.5.2025

Jeesus sanoo: ”Älköön sydämenne olko levoton. Uskokaa Jumalaan ja uskokaa minuun. Minun Isäni kodissa on monta huonetta – enhän minä muuten sanoisi, että menen valmistamaan teille asuinsijan.” Joh. 14:1–2

Viikon kysymys