JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset

Ruskaretki Lestadiuksen jalanjäljille

Päivämies-verkkolehti
Uutiset
16.9.2019 14.28

Juttua muokattu:

23.12. 02:44
2019122302445420190916142800

Reis­jär­ven kan­sa­no­pis­to jär­jes­ti 5.–8. syys­kuu­ta ret­ken Poh­jois-Ruot­siin: Pa­ja­laan, Jäl­li­vaa­raan ja Ar­jep­lo­giin. Mat­kal­la tu­tus­tut­tiin Les­ta­diuk­sen elä­män­vai­hei­siin ja hil­jen­nyt­tiin luon­to­ko­ke­mus­ten ja Ju­ma­lan sa­nan ää­rel­lä.

Vaik­ka moni meis­tä 57 ret­ke­läi­ses­tä oli kuul­lut tai lu­ke­nut jo ai­em­min Les­ta­diuk­sen mo­ni­vai­hei­ses­ta elä­mäs­tä ison per­heen isä­nä, tut­ki­ja­na, tai­tei­li­ja­na ja pap­pi­na, oli vai­kut­ta­vaa pai­kan pääl­lä kuun­nel­la ja ai­van kuin elää to­dek­si hä­nen vai­hei­taan.

Mu­se­os­sa ja hau­dal­la

Me­no­mat­kal­la en­sim­mäi­nen py­säh­dys­paik­ka oli Si­mon seu­ra­kun­ta­ta­lo, jos­sa Sep­po Lohi piti alus­tuk­sen Les­ta­diuk­sen elä­män­vai­heis­ta. Ruot­sin puo­lel­la en­sim­mäi­nen ret­ken tu­tus­tu­mis­paik­ka oli Pa­ja­la, mis­sä tu­tus­tuim­me Les­ta­dius-mu­se­oon ja kä­vim­me Les­ta­diuk­sen hau­dal­la. Käyn­ti hau­ta­pai­kal­la oli eri­tyi­sen vai­kut­ta­va ko­ke­mus.

Pa­ja­las­ta siir­ryim­me Jäl­li­vaa­ran kaut­ta Ar­jep­lo­giin. Lau­an­tai­aa­mu­na jat­ka­es­sam­me mat­kaa ko­koon­nuim­me aa­mu­har­tau­teen Les­ta­diuk­sen kap­pe­lis­sa Jäck­vi­kis­sä. Mie­leen­pai­nu­va oli käyn­ti Les­ta­diuk­sen syn­ty­mä­muis­to­mer­kil­lä Hor­na­va­jär­ven ran­nal­la.

Päi­väl­lä teim­me pa­tik­ka­ret­ken vai­kut­ta­val­le Märk­fors­se­rin kos­kel­le, laa­vu­tu­lil­la nau­tim­me eväs­kah­vit.

Kas­ve­ja tun­nis­ta­mas­sa

Sa­mal­la Ala­saa­re­lan Erk­ki tun­nis­ti kas­ve­ja, joi­ta olim­me pa­ti­koin­nin ai­ka­na po­lun var­res­ta löy­tä­neet. Erk­ki on tut­ki­nut kas­ve­ja ja lin­tu­ja, ja hä­nen haus­kat ker­to­muk­sen­sa kan­nus­ti­vat mei­tä kaik­kia tut­ki­maan ja ha­vain­noi­maan luon­no­nih­mei­tä ym­pä­ril­lm­me. Hän myös ker­toi mie­len­kiin­toi­ses­ti, mi­ten Les­ta­dius kiin­nos­tui jo lap­suus­vuo­si­naan tun­tu­ri­kas­veis­ta ja nii­den tun­nis­ta­mi­ses­ta.

Il­lal­la kä­vim­me Ar­jep­lo­gis­sa Sil­ver-mu­se­os­sa, ja sen jäl­keen hil­jen­nyt­tiin seu­roi­hin Ar­jep­lo­gin kir­kos­sa.

Sun­nun­tai­aa­mu­na aloi­tim­me ko­ti­mat­kan. Koim­me, et­tä tai­vaan Isä siu­na­si mat­kam­me ja kaik­ki mat­kal­la kuul­tu ja ko­et­tu vah­vis­ti us­ko­am­me sii­hen, et­tä Ju­ma­la pi­tää omis­taan hy­vän huo­len, kaik­ki­na ai­koi­na, kai­kis­sa elä­män­vai­heis­sa.

Teks­ti: Lee­na ja Han­nu Ter­vo­nen