JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset

Turvalliset kesäseurat tehdään yhdessä

Uutiset
23.10.2023 10.00

Juttua muokattu:

23.10. 10:16
2023102310164120231023100000

Saa­ra Ko­leh­mai­nen

Su­vi­seu­ro­jen ja mui­den ul­koil­mas­sa ta­pah­tu­vien ylei­sö­ti­lai­suuk­sien jär­jes­tä­mis­tä oh­jaa kak­si la­kia: pe­las­tus­la­ki ja ko­koon­tu­mis­la­ki.

Tur­val­li­suu­den ta­kaa­mi­sek­si ja la­kien to­teut­ta­mi­sek­si suu­ris­sa seu­rois­sa on jär­jes­tyk­sen­val­vo­jia, jot­ka huo­leh­ti­vat osal­taan seu­ro­jen to­teu­tu­mi­ses­ta.

Suo­men Rau­ha­nyh­dis­tys­ten Kes­ku­syh­dis­tys (SRK) ja sen pii­ris­sä toi­mi­vat opis­tot tii­vis­tä­vät yh­teis­työ­tä jär­jes­tyk­sen­val­vo­jien kou­lut­ta­mi­ses­sa ja kurs­si­tar­jon­ta li­sään­tyy. Syk­syn ja tu­le­van tal­ven ai­ka­na sekä Jäm­säs­sä, Reis­jär­vel­lä et­tä Ra­nu­al­la voi suo­rit­taa jär­jes­tyk­sen­val­vo­ja­kor­tin. Uu­sia kurs­se­ja tul­laan jär­jes­tä­mään myös rau­ha­nyh­dis­tys­ten toi­mi­ta­loil­la ym­pä­ri Suo­men.

Kou­lu­tuk­sen li­sää­mis­tä var­ten SRK on kou­lut­ta­nut Po­lii­si­am­mat­ti­kor­ke­a­kou­lul­la vii­si uut­ta kou­lut­ta­jaa. SRK:lla su­vi­seu­ra­työs­tä vas­taa­va As­ko Syr­jä­lä ker­too, et­tä li­sä­kou­lut­ta­jil­le ja -kou­lu­tuk­sel­le on ol­lut sel­keä tar­ve.

– Eri­tyi­ses­ti men­neen ke­sän ai­ka­na oli haas­tei­ta saa­da riit­tä­väs­ti jär­jes­tyk­sen­val­vo­jia suu­riin seu­roi­hin.

Kurs­sin käy­nyt ja kor­tin saa­nut voi toi­mia jär­jes­tyk­sen­val­vo­jan teh­tä­väs­sä Su­vi­seu­rois­sa ja muis­sa isois­sa seu­rois­sa. Kurs­sit ovat il­mai­sia rau­ha­nyh­dis­tyk­sen jä­se­nil­le.

Po­lii­si hy­väk­syy jär­jes­tyk­sen­val­vo­jak­si

Suu­ris­sa seu­rois­sa jär­jes­tyk­sen­val­vo­jan työ­vuo­rot poik­ke­a­vat niin sa­no­tuis­ta ta­val­li­sis­ta seu­ra­työ­vuo­rois­ta: nii­hin ei voi il­moit­tau­tua työ­voi­ma­toi­mis­tos­sa. Jär­jes­tyk­sen­val­vo­jat rek­ry­toi­daan vuo­roi­hin hy­vis­sä ajoin, jopa kuu­kau­sia ai­kai­sem­min. Vi­ra­no­mai­set tar­kis­ta­vat kaik­kien jär­jes­tyk­sen­val­vo­jien kort­tien voi­mas­sa­o­lon ja taus­tat.

Jär­jes­tyk­sen­val­vo­ja­kurs­sien uu­si kou­lut­ta­ja Pasi Park­ki­la ker­too, et­tä jär­jes­tyk­sen­val­vo­jan pe­rus­kou­lu­tus on pi­tuu­del­taan 40 op­pi­tun­tia.

– Kurs­si si­säl­tää luon­nol­li­ses­ti te­o­ri­a­tun­te­ja sekä käy­tän­nön har­joit­te­lua voi­ma­kei­no­jen käyt­töön, pe­las­tus­toi­min­taan ja hä­tä­en­si­a­puun. Kurs­sin lo­pus­sa on te­o­ri­a­koe.

Hen­ki­lön so­pi­vuus jär­jes­tyk­sen­val­vo­jak­si riip­puu pää­a­si­as­sa sel­lai­sis­ta hen­ki­lö­koh­tai­sis­ta sei­kois­ta, joi­ta on vai­kea mää­ri­tel­lä lais­sa täs­mäl­li­ses­ti.

– Ky­sei­set sei­kat liit­ty­vät käy­tän­nös­sä hen­ki­lön luo­tet­ta­vuu­teen, re­hel­li­syy­teen ja hen­ki­lö­koh­tai­siin omi­nai­suuk­siin. Esi­mer­kik­si ri­kok­siin syyl­lis­ty­mi­nen voi muo­dos­taa es­teen jär­jes­tyk­sen­val­vo­jak­si hy­väk­sy­mi­sel­le. Myös hen­ki­lön ter­vey­den­ti­la tai tie­tyt sai­rau­det voi­vat muo­dos­taa täl­lai­sen es­teen.

Jär­jes­tyk­sen­val­vo­jak­si hy­väk­syn­nän te­kee po­lii­si­lai­tos.

Park­ki­la huo­maut­taa, et­tä riit­tä­väl­lä mää­räl­lä jär­jes­tyk­sen­val­vo­jia var­mis­tam­me ta­pah­tu­mien lu­vit­ta­mi­sen ja tur­val­li­suu­den myös jat­kos­sa. Kor­tis­ta voi ol­la hyö­tyä laa­jem­min­kin.

– Moni on hank­ki­nut myös li­sä­tie­nes­te­jä tai jopa työn toi­mi­mal­la jär­jes­tyk­sen­val­vo­ja­na.

Hän on toi­mi­nut pit­kään it­se­kin jär­jes­tyk­sen­val­vo­ja­na.

– Työ­vuo­rois­sa on ol­lut hyvä il­ma­pii­ri. Jos­kus on tul­lut mie­leen, et­tä on­ko­han kai­kis­sa ko­deis­sa muis­tet­tu muis­tut­taa nuo­ria, et­tä jär­jes­tyk­sen­val­vo­jien oh­jeet ja neu­vot ovat yh­tei­sek­si hy­väk­si ja nii­tä tu­lee nou­dat­taa heti, ei­kä use­am­man ke­ho­tuk­sen jäl­keen.

Re­kis­te­ri ajan ta­sal­le

SRK:lla on ole­mas­sa jär­jes­tyk­sen­val­vo­ja­re­kis­te­ri, jon­ka yl­lä­pi­dos­ta vas­taa Ma­ri­ka Hie­ta­la. Tu­le­van syk­syn ja ke­vään ai­ka­na re­kis­te­ri on tar­koi­tus päi­vit­tää yh­teis­työs­sä rau­ha­nyh­dis­tys­ten kans­sa.

– Var­mas­ti mo­nen re­kis­te­ris­sä ole­van hen­ki­lön tie­dot ovat muut­tu­neet esi­mer­kik­si asuin­pai­kan osal­ta, huo­maut­taa As­ko Syr­jä­lä.

Hän ker­too, et­tä SRK ai­koo lä­hes­tyä kaik­kia yh­dis­tyk­siä re­kis­te­rin päi­vit­tä­mi­seen liit­ty­en ja on jo ai­em­min pyy­tä­nyt yh­dis­tyk­siä ni­me­ä­mään jär­jes­tyk­sen­val­von­ta­yh­dys­hen­ki­lön.

– Toi­ve on, et­tä rau­ha­nyh­dis­tyk­sis­sä suh­tau­du­taan jär­jes­tyk­sen­val­von­taan ku­ten mi­hin ta­han­sa muu­hun­kin työ­muo­toon. Voi­si­ko ih­mi­siä lä­hes­tyä ky­sy­mäl­lä, läh­ti­sit­kö sinä mei­dän yh­dis­tyk­sen edus­ta­jak­si kurs­sil­le?

Syr­jä­lä kan­nus­taa ha­keu­tu­maan mu­kaan kou­lu­tuk­siin.

– Jär­jes­tyk­sen­val­vo­jan teh­tä­vä so­pii eri­tyi­sen hy­vin myös nai­sil­le.

Täl­lä vii­kol­la (43) il­mes­ty­väs­tä leh­des­tä löy­tyy myös Pu­das­jär­ven Su­vi­seu­ro­jen tur­val­li­suus­pääl­likön haas­tat­te­lu.