Juho Mäenpää
Vantaa
Kannatusyhdistyksen johtokuntaan valittiin kuusi jäsentä. Yhdistys aikoo perustaa verkkosivut, joissa hankkeen etenemisestä tiedotetaan.
Vantaan Rauhanyhdistyksellä järjestetyssä tilaisuudessa pidettiin uuden kansanopiston kannatusyhdistyksen perustava kokous lauantaina 2. syyskuuta. Kokouksessa korostui luottamus tulevaisuuteen ja siihen, että Jumalalla on varaa siunata valtakuntansa työtä jatkossakin.
– Kristillisyytemme voimakas kasvu Uudenmaan alueella viime vuosikymmenien aikana on johtanut jo vuosia sitten keskusteluihin opiston tarpeesta, totesi kannatusyhdistyksen puheenjohtajaksi valittu Jorma Hentilä.
Opistojen tilanne vakaalla pohjalla
Opistojen hakijamäärät ovat voimakkaasti kasvaneet viime vuosina. Tämä on seurausta siitä, että opistot määriteltiin muutama vuosi sitten oppivelvollisuusopetusta antavien instituutioiden piiriin. Linjauksella on vahva lainsäädännöllinen suoja, onhan eduskunnan perustuslakivaliokunta erikseen ottanut asiaan kantaa.
– Kansanopistojen tilanne opistovuoden tarjoajina on siten vakaalla pohjalla, totesi Reisjärven opiston entinen rehtori Mikko Kinnunen.
Opistohankkeessa mukana olleen Jukka Palokankaan mukaan juuri nyt on hyvä aika perustaa yhdistys, sillä valtiovalta näkee kansanopistotyön arvokkaana. Tämä näkyy kasvaneena määrärahana valtion budjetissa.
Hanke sai kannatusta
Ranuan opiston terveiset tuonut Pertti Kuha sanoi, ettei yksikään opisto rajoitu omaan maakuntaan, vaan kaikki ovat koko Siionin yhteisiä oppilaitoksia. Myös Reisjärven ja Jämsän opistojen rehtorit Valtteri Laitila ja Jukka Palola esittivät kannatuksensa hankkeelle.
Tapani Kinnunen toi terveisiä lähetysmatkalta Amerikasta:
– Opiston merkitys meren takana on merkittävä. Siksi uusi kansanopisto ei toteutuessaan palvelisi pelkästään Suomen Siionia vaan myös Ruotsia ja Amerikkaa.
Vaikka opisto on ennen kaikkea nuorten koulu, voi se palvella monia muitakin ryhmiä. Matti Kontkanen lausui toiveenaan, että uuden opiston yhtenä painopisteenä olisi tukea esimerkiksi mielenterveysongelmien kanssa painivia.
SRK:n johtokunnan terveiset kokoukselle toi Valde Palola, ja rohkaisi perustamaan kannatusyhdistyksen.
– Opistotyö ei ole ainoastaan koulutuksellisten tavoitteiden täyttämistä, vaan sillä on myös uskonelämää tukeva vaikutus, hän muistutti.
Työn alla verkkosivut
Tuore Uudenmaan kristillisen kansanopiston kannatusyhdistys aikoo lähiaikoina perustaa verkkosivut, joiden kautta hankkeen etenemisestä tiedotetaan. Tarkoitus on myös käynnistää jäsenhankintakampanja. Perustavan kokouksen päätteeksi kymmenet kokousvieraat liittyivätkin uuden yhdistyksen jäseniksi.
Keskeistä on saada opistolle toimilupa, jonka hankkimiseksi on jo tehty esiselvityksiä.
– On todennäköisintä, että ministeriöltä anottavan uuden toimiluvan sijaan on mahdollista lunastaa lupa joltakin toimintansa lopettavalta kansanopistolta, huomautti Jukka Palola.
Kokousväki yhtyi tilaisuuden päätteeksi Siionin lauluun, jossa pyydetään Jumalan valtakunnan työhön altista mieltä (SL 116). Näin suuren hankkeen edessä tarvitaan rohkeutta, kärsivällisyyttä, ahkeruutta ja ennen kaikkea Luojan siunausta.
Uuden opiston kannatusyhdistyksen johtokunnan jäsenet:
Kaisa Pöyskö, Helsinki
Terttu Tiirola, Tuusula
Jukka Palokangas, Kirkkonummi
Johannes Kangas, Kirkkonummi
Arto Tölli, Pyhäntä
Jorma Hentilä, Vantaa.
Juttu ilmestyy kokonaisuudessaan ensi viikon (37) Päivämiehessä.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys
Ilmoitukset
Nuortenkirja kertoo kahdeksasluokkalaisen Sallan kouluvuodesta, jonka aikana rinnakkaisluokkalainen Niko tulee pikkuhiljaa osaksi kouluarkea. Kirja käsittelee ihastumista, ystävyyttä sekä vastuullisuutta ja rehellisyyttä ihmissuhteissa.
Lämminhenkisessä lastenkirjassa kuvataan perheen vaikean tilanteen herättämiä tunteita ja pelkoja sekä niistä selviytymistä. Kirja tarkastelee lapsen näkökulmasta perheen muuttunutta elämää, joka vähitellen alkaa tuntua tutulta. Läheisten rakkaus ja uskon tuoma turva kantavat.