Juhani Alaranta
Avun pyytäminen, jopa avun huutaminen kuuluu ihmisen osaan. Pieni lapsi huutaa usein avuksi äitiään. Myös elämän iltaan ehtinyt vanhus saattaa huutaa avuksi äitiään.
Seurasin erästä hautausta. Maahan kätkettiin iäkäs mies. Hänen ilmeisesti jo dementoitunut vaimonsa tuotiin jättämään hyvästejä miesvainajalleen. Kun arkkua alettiin laskea hautaan, vaimo alkoi suurella äänellä estellä, huusi vuoroin miehensä nimeä ja välillä äitiä. Sydäntä särki nähdä ja kuulla, kuinka vaikeaa oli luopua rakkaasta läheisestä. Mielessä oli lapsuuden kokemus äidistä, joka auttoi, kun lapsella oli hätä.
Sodissa taistelleet miehet ovat kertoneet, että pahasti haavoittuneet ja kuoleman hetkeä lähestyneet raavaat miehet huusivat usein omia äitejään. Jonkun viimeinen pyyntö oli, että viekää äidille terveisiä. Saattoi joku pyytää sitäkin, että kertokaa kotona, että minä pääsin taivaaseen.
Psalmi 22 on Vanhan testamentin virsi, jota Jeesus huusi ristillä ennen kuolemaansa. Evankelistat kertovat, mitä Vapahtaja joutui kokemaan kuolemansa lähestyessä. Jeesusta piinattiin ja häväistiin. Hän oli vihapuheen kohteena. Häntä muistutettiin ilkeillen siitä, mitä hän oli puhunut ja opettanut. Pilkkaajat vetosivat siihen, että hän on auttanut muita, auttakoon nyt itseään. Toteutui profeetta Jesajan ennustus: ”Hänet luettiin rikollisten joukkoon” (Jes. 53:12).
Luomakunta osallistui Jeesukseen kuolemaan siten, että keskellä päivää tuli maan ylle pimeys, jota kesti kolme tuntia. Tuohon pimeyteen kuului Jeesuksen kova huuto: ”Eeli, Eeli, lama sabaktani?” Se tarkoittaa ”Jumalani, Jumalani, miksi hylkäsit minut?” (Matt. 27:46.)
Näillä Jeesuksen käyttämillä sanoilla alkaa psalmi 22. Siinä kuvataan, mitä Jeesus tunsi ja joutui kokemaan kuolemansa edellä. Hän tunsi olevansa kuin maan mato, ei enää ihminen. Huutamisesta kurkku oli kuiva kuin ruukun siru, kieli tarttui kitalakeen.
Loppujen lopuksi psalmissa kehotetaan ylistämään Jumalaa, joka ei ”halveksinut heikkoa eikä karttanut kurjaa, ei kääntänyt pois kasvojaan vaan kuuli, kun huusin” (Ps. 22:25).
Psalmissa on vastaus niille, jotka ovat kyselleet, hylkäsikö Jumalakin oman rakkaan ja ainoan Poikansa. Jos näin olisi todella tapahtunut, Jumalan lapsi joutuisi pelkäämään, että Jumala hylkää hänetkin.
Jeesuksen huutoa selitetään joskus niin, että hän joutui Isänsä hylkäämäksi. Jeesus oli tosi ihminen ja tosi Jumala. Ihmisenä hän koki tulleensa Jumalan hylkäämäksi. Niin ei kuitenkaan käynyt, vaan Jeesus tunsi, niin kuin kuka tahansa ihminen voi tuntea, että Jumala on hänet hylännyt. Jumala ei hylkää omiaan.
Jumala ei vastaa huutoon aina niin kuin ihminen toivoisi. Sairaus ei aina parane. Kuollut omainen ei tule enää takaisin maan päälle. Ajalliset tehtävät eivät aina onnistu toivotulla tavalla. Se ei ole kuitenkaan ole merkki siitä, ettei Jumala olisi huutoa kuullut. Hänen tahtonsa oli toinen.
Jeesuksen ristinkuolema näytti tappiolta. Ei tullut auttajaa. Tuli kuolema. Sen Jeesus otti nöyrästi vastaan ja antoi henkensä Taivaan Isän käsiin. Hän siis nöyrtyi Jumalan tahdon edessä. Psalmi loppuu sanoihin: ”He kertovat hänestä lapsilleen, ja vastedes syntyvälle kansalle he julistavat Herran hyvyyttä, sillä hän on tämän tehnyt” (Ps. 22:31–32).
Blogit
Lukijan kuva
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys