Mitä sinulle kuuluu? Ai, minäkin olen ollut väsynyt.
Vaikuttaa siltä, että aika moni kamppailee saman asian kanssa. On niitä, jotka eivät ehdi nukkua riittävästi, ja on niitä, jotka nukkuvat tarpeeksi ja ovat silti väsyneitä. Väsymys ei ole aina pelkästään unenpuutetta, vaan kokonaisvaltaista uupumusta. Joskus uni vain peittää hetkeksi sen kaiken, mikä mieltä painaa. Yllättävän usein väsymykselle tai uupumukselle ei tunnu olevan kunnollista selitystäkään. Olen pohtinut, miksi niin moni tuntuu olevan väsynyt, lähellä sitä tai toipumassa siitä. Mikä kaikki meitä oikeastaan väsyttää?
Saatamme ajatella uupumuksesta ja stressistä edelleen kovin kapeasti: ne seuraavat siitä, että on liikaa töitä, ja lähtevät pois sillä, että tekee vähemmän töitä. Työelämän kiristyvistä vaatimuksista puhutaan paljon – eikä syyttä. Kun kuuntelen ihmisiä, huomaan kuitenkin, että uuvuttavaa ei ole pelkästään tai ollenkaan työ, vaan koko elämä. Väsymyksestä on tullut hiljainen kansansairaus. Ylen tekemän kyselyn mukaan yli puolet suomalaisista kokee arjen uuvuttavana – erityisesti ne, joiden elämänvaiheeseen osuu yhtä aikaa työ, perhe, velvollisuudet ja odotukset.
Eräs luennoitsija kerran totesi, että elämme kaikki keskiajan näkökulmasta yläluokkaista elämää lukuisine mukavuuksineen – mutta ilman palvelijoita. Minusta se kuvaa hyvin sitä, että meillä saattaa olla ajallista resurssia ja mahdollisuuksia paljon, mutta useimmat meistä joutuvat myös selviämään arjesta niin, että toimivat itse kaikissa mahdollisissa rooleissa: puolisoina, vanhempina, työntekijöinä, koordinaattoreina, talonmiehinä, siivoojina, puutarhureina, psykologeina, kokkeina, korjaajina ja niin edelleen.
Varmasti yksi kuormittava tekijä on yksinkertaisesti asioiden paljous. Lapsiperheiden osalta ymmärrän väsymyksen tosi hyvin: on tulijoita ja menijöitä, harrastuksia ja kuskauksia, kaverisynttäreitä, kasvatuskeskusteluita, Wilma-viestejä ja neurologisia erityispiirteitä vain muutamia asioita mainitakseni. Paljon asioita, joita meidän lapsuudessamme ei edes ollut tai jotka eivät kuormittaneet vanhempiamme samalla tavalla – hoidimme ne itsenäisesti tai satunnaisin reppuvihkoviestein. Myös kotoa lähteneet lapset saattavat tarvita tukea erityisellä tavalla. Maailma on muuttunut.
On selvää, että nykyihmisen vastaanottamien ärsykkeiden määrä koettelee monen sietokykyä. Erään arvion mukaan 1980-luvulla ihmisen arvioitiin altistuvan päivän aikana informaatiolle noin 40 sanomalehden verran. Luvun arvellaan nousseen 30–40-kertaisesti 2020-luvulla. Lisäksi oletus siitä, että pitää olla jatkuvasti tavoitettavissa, työn ja vapaa-ajan sekoittuminen ja monen asian tekeminen yhtä aikaa ovat tavallisia ilmiöitä. Tämä kaikki heikentää aivojen kykyä käsitellä tietoa, minkä seurauksena työn sujuvuus ja tehokkuus kärsivät ja tarkkaavaisuus sekä keskittymiskyky heikkenevät. Sosiaalinen media ruokkii jatkuvaa vertailua ja riittämättömyyden tunnetta, mikä entisestään lisää henkistä kuormitusta. Monet ovat kokeneet tarpeelliseksi vähentää puhelimen käyttöä sekä some-kanavien ja uutisten seuraamista.
Syitä ja ratkaisuja väsymykseen voi hakea ja tarjotaan erilaisista koulukunnista. Toiset korostavat enemmän henkistä puolta ja toiset selittävät asiaa fysiologisilla tekijöillä: liian vähäisellä liikunnalla tai vääränlaisella ravitsemuksella tai vaikkapa d-vitamiinin puutteella. Minä ja monet muut taidamme kuulua joukkoon, joka ajattelee ihmisen olevan niin monimutkainen kokonaisuus, ettei yksittäistä selittävää syytä välttämättä löydy. Silti yksittäisiin ratkaisuehdotuksiin on mukava ja usein kannatettavaakin tarttua.
Itse pohdin, voisiko ”muodikas” ferritiinin puute olla väsymykseni syy, joten tein marketin pikatestin. Oikea verikoe vahvisti yllättävän tuloksen: takavuosien vahvoista rauta-arvoista huolimatta ferritiinitasoni olivat lähes olemattomat. Perehdyin aiheeseen ja hoidin asiaa. Tähänkin muuten löytyy valtavasti erilaisia ohjeita ja neuvoja siitä, miten tulisi toimia tai mitä ei kannattaisi tehdä. En mitenkään pystynyt enkä jaksanut perehtyä asiaan riittävästi, joten valitsin hoitokeinoni epäilemättä kevyehköin perustein. Niin tai näin, fyysisen väsymykseni väheni merkittävästi hoidon avulla.
Uupumisen ja väsymyksen syitä kannattaa etsiä ja hoitaa, mutta siitäkin saattaa tulla uusi suoritettava asia. Sen sijaan, että kysyisimme, mitä voisimme vielä tehdä, luultavasti olisi hyödyllisempää kysyä, mitä voisimme jättää tekemättä. Elämä ei ole kilpailu. Eikä kukaan muista kuolemamme jälkeen meitä siitä, että jaksoimme tehdä väkisin. Mutta ehkä joku muistaa, että olimme läsnä. Kukaan ei tietääkseni ole katunut vanhoilla päivillään sitä, että olisi tehnyt liian vähän.
Ehkä meidän ei pitäisi kysyä vain sitä, mikä meitä väsyttää, vaan myös sitä, mikä antaa meille lepoa.
Maailmaa luodessaan Jumala lepäsi seitsemäntenä päivänä ja tarkoitti sen myös ihmiselle levoksi. Tästä huolimatta lepopäivälle kertyy minulle ja monelle muulle yllättävän paljon ohjelmaa: juhlia, perhe- ja sukutapaamisia, reissuja, liikuntaa ja harrastuksia. Voi olla, että viikonlopun kiire on lepoa arjen kiireestä, mutta yhä useammin olisi syytä pyhittää lepopäivä vain levolle – siis tekemättömyydelle. Kaikki meneminen voi myös estää tai vähentää pyhäpäivän tärkeintä asiaa, eli pysähtymistä Jumalan sanan äärelle.
Sain muutama vuosi sitten lahjaksi älysormuksen, joka mittasi aktiivisuuttani ja palautumistani vuorokauden ympäri tämän datankeruuajan tyyliä hyvin kuvastaen. Kävi ilmi, että palautumiseni ei ollut ollenkaan riittävää. Yöunien lisäksi kello tunnisti viikon aikana levoksi vain seuroissa istumani ajan. Siellä sykkeeni tasoittui ja mieleni rauhoittui. Jeesuksen lupaus levosta (Matt. 11:28) hänen luonaan pitää siis paikkansa myös ajallisessa mielessä.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys