JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Nykyiset blogit

Mikä meitä väsyttää?

4.5.2025 6.10

Juttua muokattu:

30.4. 15:01
2025043015014620250504061000

Mitä si­nul­le kuu­luu? Ai, mi­nä­kin olen ol­lut vä­sy­nyt.

Vai­kut­taa sil­tä, et­tä ai­ka moni kamp­pai­lee sa­man asi­an kans­sa. On nii­tä, jot­ka ei­vät eh­di nuk­kua riit­tä­väs­ti, ja on nii­tä, jot­ka nuk­ku­vat tar­peek­si ja ovat sil­ti vä­sy­nei­tä. Vä­sy­mys ei ole ai­na pel­käs­tään unen­puu­tet­ta, vaan ko­ko­nais­val­tais­ta uu­pu­mus­ta. Jos­kus uni vain peit­tää het­kek­si sen kai­ken, mikä miel­tä pai­naa. Yl­lät­tä­vän usein vä­sy­myk­sel­le tai uu­pu­muk­sel­le ei tun­nu ole­van kun­nol­lis­ta se­li­tys­tä­kään. Olen poh­ti­nut, mik­si niin moni tun­tuu ole­van vä­sy­nyt, lä­hel­lä sitä tai toi­pu­mas­sa sii­tä. Mikä kaik­ki mei­tä oi­ke­as­taan vä­syt­tää?

Saa­tam­me aja­tel­la uu­pu­muk­ses­ta ja stres­sis­tä edel­leen ko­vin ka­pe­as­ti: ne seu­raa­vat sii­tä, et­tä on lii­kaa töi­tä, ja läh­te­vät pois sil­lä, et­tä te­kee vä­hem­män töi­tä. Työ­e­lä­män ki­ris­ty­vis­tä vaa­ti­muk­sis­ta pu­hu­taan pal­jon – ei­kä syyt­tä. Kun kuun­te­len ih­mi­siä, huo­maan kui­ten­kin, et­tä uu­vut­ta­vaa ei ole pel­käs­tään tai ol­len­kaan työ, vaan koko elä­mä. Vä­sy­myk­ses­tä on tul­lut hil­jai­nen kan­san­sai­raus. Ylen te­ke­män ky­se­lyn mu­kaan yli puo­let suo­ma­lai­sis­ta ko­kee ar­jen uu­vut­ta­va­na – eri­tyi­ses­ti ne, joi­den elä­män­vai­hee­seen osuu yh­tä ai­kaa työ, per­he, vel­vol­li­suu­det ja odo­tuk­set.

Eräs lu­en­noit­si­ja ker­ran to­te­si, et­tä eläm­me kaik­ki kes­ki­a­jan nä­kö­kul­mas­ta ylä­luok­kais­ta elä­mää lu­kui­si­ne mu­ka­vuuk­si­neen – mut­ta il­man pal­ve­li­joi­ta. Mi­nus­ta se ku­vaa hy­vin sitä, et­tä meil­lä saat­taa ol­la ajal­lis­ta re­surs­sia ja mah­dol­li­suuk­sia pal­jon, mut­ta useim­mat meis­tä jou­tu­vat myös sel­vi­ä­mään ar­jes­ta niin, et­tä toi­mi­vat it­se kai­kis­sa mah­dol­li­sis­sa roo­leis­sa: puo­li­soi­na, van­hem­pi­na, työn­te­ki­jöi­nä, koor­di­naat­to­rei­na, ta­lon­mie­hi­nä, sii­voo­ji­na, puu­tar­hu­rei­na, psy­ko­lo­gei­na, kok­kei­na, kor­jaa­ji­na ja niin edel­leen.

Var­mas­ti yk­si kuor­mit­ta­va te­ki­jä on yk­sin­ker­tai­ses­ti asi­oi­den pal­jous. Lap­si­per­hei­den osal­ta ym­mär­rän vä­sy­myk­sen tosi hy­vin: on tu­li­joi­ta ja me­ni­jöi­tä, har­ras­tuk­sia ja kus­kauk­sia, ka­ve­ri­synt­tä­rei­tä, kas­va­tus­kes­kus­te­lui­ta, Wil­ma-vies­te­jä ja neu­ro­lo­gi­sia eri­tyis­piir­tei­tä vain muu­ta­mia asi­oi­ta mai­ni­tak­se­ni. Pal­jon asi­oi­ta, joi­ta mei­dän lap­suu­des­sam­me ei edes ol­lut tai jot­ka ei­vät kuor­mit­ta­neet van­hem­pi­am­me sa­mal­la ta­val­la – hoi­dim­me ne it­se­näi­ses­ti tai sa­tun­nai­sin rep­pu­vih­ko­vies­tein. Myös ko­toa läh­te­neet lap­set saat­ta­vat tar­vi­ta tu­kea eri­tyi­sel­lä ta­val­la. Maa­il­ma on muut­tu­nut.

On sel­vää, et­tä ny­kyih­mi­sen vas­taa­not­ta­mien är­syk­kei­den mää­rä ko­et­te­lee mo­nen sie­to­ky­kyä. Erään ar­vi­on mu­kaan 1980-lu­vul­la ih­mi­sen ar­vi­oi­tiin al­tis­tu­van päi­vän ai­ka­na in­for­maa­ti­ol­le noin 40 sa­no­ma­leh­den ver­ran. Lu­vun ar­vel­laan nous­seen 30–40-ker­tai­ses­ti 2020-lu­vul­la. Li­säk­si ole­tus sii­tä, et­tä pi­tää ol­la jat­ku­vas­ti ta­voi­tet­ta­vis­sa, työn ja va­paa-ajan se­koit­tu­mi­nen ja mo­nen asi­an te­ke­mi­nen yh­tä ai­kaa ovat ta­val­li­sia il­mi­öi­tä. Tämä kaik­ki hei­ken­tää ai­vo­jen ky­kyä kä­si­tel­lä tie­toa, min­kä seu­rauk­se­na työn su­ju­vuus ja te­hok­kuus kär­si­vät ja tark­kaa­vai­suus sekä kes­kit­ty­mis­ky­ky heik­ke­ne­vät. So­si­aa­li­nen me­dia ruok­kii jat­ku­vaa ver­tai­lua ja riit­tä­mät­tö­myy­den tun­net­ta, mikä en­ti­ses­tään li­sää hen­kis­tä kuor­mi­tus­ta. Mo­net ovat ko­ke­neet tar­peel­li­sek­si vä­hen­tää pu­he­li­men käyt­töä sekä some-ka­na­vien ja uu­tis­ten seu­raa­mis­ta.

Syi­tä ja rat­kai­su­ja vä­sy­myk­seen voi ha­kea ja tar­jo­taan eri­lai­sis­ta kou­lu­kun­nis­ta. Toi­set ko­ros­ta­vat enem­män hen­kis­tä puol­ta ja toi­set se­lit­tä­vät asi­aa fy­si­o­lo­gi­sil­la te­ki­jöil­lä: lii­an vä­häi­sel­lä lii­kun­nal­la tai vää­rän­lai­sel­la ra­vit­se­muk­sel­la tai vaik­ka­pa d-vi­ta­mii­nin puut­teel­la. Minä ja mo­net muut tai­dam­me kuu­lua jouk­koon, joka ajat­te­lee ih­mi­sen ole­van niin mo­ni­mut­kai­nen ko­ko­nai­suus, et­tei yk­sit­täis­tä se­lit­tä­vää syy­tä vält­tä­mät­tä löy­dy. Sil­ti yk­sit­täi­siin rat­kai­su­eh­do­tuk­siin on mu­ka­va ja usein kan­na­tet­ta­vaa­kin tart­tua.

It­se poh­din, voi­si­ko ”muo­di­kas” fer­ri­tii­nin puu­te ol­la vä­sy­myk­se­ni syy, jo­ten tein mar­ke­tin pi­ka­tes­tin. Oi­kea ve­ri­koe vah­vis­ti yl­lät­tä­vän tu­lok­sen: ta­ka­vuo­sien vah­vois­ta rau­ta-ar­vois­ta huo­li­mat­ta fer­ri­tii­ni­ta­so­ni oli­vat lä­hes ole­mat­to­mat. Pe­reh­dyin ai­hee­seen ja hoi­din asi­aa. Tä­hän­kin muu­ten löy­tyy val­ta­vas­ti eri­lai­sia oh­jei­ta ja neu­vo­ja sii­tä, mi­ten tu­li­si toi­mia tai mitä ei kan­nat­tai­si teh­dä. En mi­ten­kään pys­ty­nyt en­kä jak­sa­nut pe­reh­tyä asi­aan riit­tä­väs­ti, jo­ten va­lit­sin hoi­to­kei­no­ni epäi­le­mät­tä ke­vy­eh­köin pe­rus­tein. Niin tai näin, fyy­si­sen vä­sy­myk­se­ni vä­he­ni mer­kit­tä­väs­ti hoi­don avul­la.

Uu­pu­mi­sen ja vä­sy­myk­sen syi­tä kan­nat­taa et­siä ja hoi­taa, mut­ta sii­tä­kin saat­taa tul­la uu­si suo­ri­tet­ta­va asia. Sen si­jaan, et­tä ky­syi­sim­me, mitä voi­sim­me vie­lä teh­dä, luul­ta­vas­ti oli­si hyö­dyl­li­sem­pää ky­syä, mitä voi­sim­me jät­tää te­ke­mät­tä. Elä­mä ei ole kil­pai­lu. Ei­kä ku­kaan muis­ta kuo­le­mam­me jäl­keen mei­tä sii­tä, et­tä jak­soim­me teh­dä vä­ki­sin. Mut­ta eh­kä joku muis­taa, et­tä olim­me läs­nä. Ku­kaan ei tie­tääk­se­ni ole ka­tu­nut van­hoil­la päi­vil­lään sitä, et­tä oli­si teh­nyt lii­an vä­hän.

Eh­kä mei­dän ei pi­täi­si ky­syä vain sitä, mikä mei­tä vä­syt­tää, vaan myös sitä, mikä an­taa meil­le le­poa.

Maa­il­maa luo­des­saan Ju­ma­la le­pä­si seit­se­män­te­nä päi­vä­nä ja tar­koit­ti sen myös ih­mi­sel­le le­vok­si. Täs­tä huo­li­mat­ta le­po­päi­väl­le ker­tyy mi­nul­le ja mo­nel­le muul­le yl­lät­tä­vän pal­jon oh­jel­maa: juh­lia, per­he- ja su­ku­ta­paa­mi­sia, reis­su­ja, lii­kun­taa ja har­ras­tuk­sia. Voi ol­la, et­tä vii­kon­lo­pun kii­re on le­poa ar­jen kii­rees­tä, mut­ta yhä use­am­min oli­si syy­tä py­hit­tää le­po­päi­vä vain le­vol­le – siis te­ke­mät­tö­myy­del­le. Kaik­ki me­ne­mi­nen voi myös es­tää tai vä­hen­tää py­hä­päi­vän tär­kein­tä asi­aa, eli py­säh­ty­mis­tä Ju­ma­lan sa­nan ää­rel­le.

Sain muu­ta­ma vuo­si sit­ten lah­jak­si äly­sor­muk­sen, joka mit­ta­si ak­tii­vi­suut­ta­ni ja pa­lau­tu­mis­ta­ni vuo­ro­kau­den ym­pä­ri tä­män da­tan­ke­ruu­a­jan tyy­liä hy­vin ku­vas­ta­en. Kävi il­mi, et­tä pa­lau­tu­mi­se­ni ei ol­lut ol­len­kaan riit­tä­vää. Yö­u­nien li­säk­si kel­lo tun­nis­ti vii­kon ai­ka­na le­vok­si vain seu­rois­sa is­tu­ma­ni ajan. Siel­lä syk­kee­ni ta­soit­tui ja mie­le­ni rau­hoit­tui. Jee­suk­sen lu­paus le­vos­ta (Matt. 11:28) hä­nen luo­naan pi­tää siis paik­kan­sa myös ajal­li­ses­sa mie­les­sä.

UllaHalonen
Olen reilu nelikymppinen äiti, puoliso, muistisairauksiin ja omaishoitoon erikoistunut tutkija ja yrittäjä, lyhytterapeutti ja liikkuja Jyväskylän Puuppolasta. Olen myös kissanomistaja, laulaja ja käsillä tekijä. Innostun uudesta, mutta toisen samanlaisen sukan neulominen on jo työlästä. Olen entinen ylisuorittaja, mutta nykyinen hidastaja, joka on herkistynyt elämän tärkeille asioille. Moninaisuus ja erilaisuus näkyvät myös kirjoituksissani. Kerrothan, jos koskettaa: ulla.m.halonen@gmail.com
4.5.2025

Jeesus sanoo: ”Minä olen hyvä paimen. Minä tunnen lampaani ja ne tuntevat minut, niin kuin Isä tuntee minut ja minä Isän.”

Joh. 10:14–15

Viikon kysymys