Heli Majuri
Heli Majuri
Hannu Inkeroinen
Tiedäthän sen tunteen, kun asuntovaunu vedetään oven eteen ja aletaan pakata Suviseuroihin lähtöä varten? Silloin ovat toiveet ja odotukset korkeimmillaan. Monen toiveena on päästä joka kesä Suviseuroihin. Toiveet muuttuvat näkemiseksi, kun ensimmäinen suviseurakyltti näkyy.
Mieltäni lämmittää aina uudelleen se kutkuttava tunne, mikä lapsilla on, kun he kilpailevat siitä, kuka näkee ensimmäisenä seurateltan. Näin vanhempana tiedän, että suunnitelmille voi tapahtua monenlaista. Sen vuoksi tuo toive päästä Suviseuroihin jatkuu siihen asti, kunnes ollaan perillä. Sitten kun ollaan perillä, ei enää toivota vaan iloitaan, vaikka vihollinenkin on aina jotenkin onnistunut tulemaan mukaan myös suviseurakentälle.
Paavali kirjoittaa roomalaisille, kuinka uskovaisten toivo on pelastumisessa. Lapset ovat esimerkkeinä siitä, kuinka hartaasti jotain voi toivoa, ja samalla siitä, kuinka varmasti voi luottaa siihen, että toive vielä toteutuu.
Vaikka seuroihin lähtemisen hidasteena voi olla muulloinkin kuin poikkeustilanteessa työ- tai taloushuolia, niin lasta sellaiset huolet eivät hidasta. He vain toivovat ja luottavat, että Suviseuroihin lähdetään. Pienet lapset myös yrittävät edistää toiveen toteutumista, sillä välillä he väsytykseen asti kyselevät: Milloin lähdetään, joko kohta?
Jospa toivo pelastuksesta olisi yhtä varma ja yhtä innokkaasti odotettu. Silloin ihmiset yhtä usein ja innokkain rukouksin kyselisivät Taivaan Isältä, milloin toiveeni toteutuu, milloin pääsen perille taivaan kotiin.
Paavali antaa myös vakuutuksen siitä, kuinka Henki rukoilee kaikkien ihmisten puolesta sanattomin huokauksin, vaikka ihminen itse ei osaisi rukoilla oikein. Mooseskin huokasi Jumalan puoleen Punaisenmeren rannalla, ja Jumala kysyi, mitä Mooses huutaa. Näin voimakkaasti Henki välittää Jumalan lasten tarpeet Isän puoleen.
Raamattu puhuu rukoilemisesta monessa kohdassa. Jeesus itsekin kehotti rukoilemaan opettaessaan Isä meidän -rukouksen opetuslapsilleen. Rukous ei ole velvollisuus tai vain hyvä tapa, vaan puheyhteys Jumalan puoleen.
Lapset lähestyvät rohkeasti vanhempiaan pyynnöillään ja asioillaan, vaikka vanhemmat eivät aina ole vastaanottimet auki kuulemassa. Jumalalla on kuitenkin aina vastaanotto päällä luotujensa puoleen. Ihmisillä on oikeus lähestyä häntä rukouksin aina, kun siltä tuntuu, aina, kun on tarvetta. Saa luottaa, että Jumala myös kuulee rukoukset voimakkaina ja selvinä.
Taivaan Isältä voi rohkeasti pyytää mitä haluaa ja luottaa, ettei hän anna sellaista, mikä on taivaan tiellä vahingoksi. Hän antaa sellaista, mikä on auttamassa lapsiaan saavuttamaan toivonsa päätepisteen. Siinä päätepisteessä ei enää toivota eikä uskota vaan omistetaan iankaikkinen autuus taivaassa.
Sanotaan, että hyvää kannattaa odottaa. Tämä koskee varmaan myös fyysisesti järjestettyjä Suviseuroja, mutta ennen kaikkea sitä kaikkein parasta, eli taivaan iloa.
Ihminen ei voi koskaan etukäteen tietää, järjestetäänkö esimerkiksi Suviseuroja. Mutta roomalaiskirjeen kirjoittajan mukaan sen voi todella tietää, että kaikki koituu niiden parhaaksi, jotka rakastavat Jumalaa. Taivaan ilo odottaa varmasti, ja sitä ei tulla perumaan eikä siirtämään.
Blogit
Lukijan kuva
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys