Teksti: Nimimerkki
Useimmille muillekin Suviseurat ovat vuoden kohokohta, koska liittyyhän Suviseuroihin jo lapsuudesta saakka mukavia muistoja. Soitin teini-ikäisenä koulukavereiden vanhemmille kenellä vain tiesin asuntovaunun olevan, liikenisikö vaunu vuokralle Suviseuroihin. Joitain Suviseuroja jäivät isä, äiti ja nuorimmat sisarukset pitämään kotiin, koska emme saaneet vaunua vuokralle, taikka reissu ei olisi ollut rahallisesti mahdollinen.
Koen olevani Suviseurojen ihmistungoksessa mukavuusalueeni ulkopuolella. Viihdyn seurakentällä tuolissa istumassa, puheita kuunnellen ja ihmisvilinää seuraten. Aurinkolasien takaa on turvallisempaa katsella ihmisten kulkemista. En osaa small talkia, luonteeni ei ole pursuava, enkä ole sosiaalisten tilanteiden helppoheikki. Nautin suuresti aidoista, rehellisistä kohtaamisista ja ajatusten vaihtamisesta. En seuraa sääennusteita, joten säästä puhuminen on se viimeinen aihe, jos muuta juteltavaa en keksi.
Moni kokee Suviseurat maanpäällisenä taivaana. Näin koin vuosia, kunnes elämääni tuli monia raskaita asioita, joiden läpi kulkeminen on jättänyt jälkensä mieleeni ja koettelemukset ovat kuorineet esiin tuntemuksia, joiden kautta ymmärrän enemmän itseäni ja hyväksyn sen monenlaiset puolet. Myös sen, että ei ole väärin kokea ahdistusta Suviseuroissa.
Vuosien aviokriisin aikana olen tuntenut voimakasta ulkopuolisuuden tunnetta perhekeskeisessä, läheisyyttä ja lämpöä huokuvassa ihmisjoukossa. Olen kokenut suurta ristiriitaisuutta elämäntilanteeni ja seura-alueella kaikuvien seurapuheiden yhteensovittamisessa. Yhtäkkiä tuntui, että minut on otettu pois turvallisesta suojasta, vaikka olen koko elämäni halunnut omistaa perheelleni ja taivastien eteen. Tunsin vääryyttä ja katkeruutta elämäntilanteestamme. Tunsin ristiriitaisuutta siitä, mitä uskon omistaminen on aina merkinnyt itselleni. Olen ajatellut uskon suojaavan elämääni tietyiltä osa-alueilta. Kuten useissa muissakin elämäntilanteissa, ihmisillä on ikävä mutta inhimillinen tapa vertailla. On tuntunut, että kenelläkään toisella pariskunnalla ei takuulla ole ollut yhtä vaikeita keskinäisiä ristiriitoja, eikä varmasti moni pitäisi minua uskovaisena, jos tietäisi miten katkeruus ja vaikeudet ovat riepotelleet minua ja perhettämme. Samalla ymmärrän, että kriisit ja ristiriidat ovat osa uskovaisenkin elämää.
Olen toivonut, että joku uskovainen tulisi kysymään kuulumisia tai jaksamistani. Väitän, että vaikeuteni ovat näkyneet ulospäin. Jokin pinnallinen asia, mikä näyttää ulospäin toisen uskovaisen silmiin kummalliselta tai väärältä, voi kätkeä sisäänsä vaikean masennuksen tai sen myötä ja siitä toipumassa olevan uudelleen rakennetun hauraan, vahvistusta vaativan luottamuksen elämässä jatkamiseen. Koen masennuksen olevan henkinen kuolema. Luottamus itseensä, paikkaansa tässä yhteiskunnassa, puolisoon, osaansa aviopuolisona ja lasten äitinä, ystäviin, läheisiin, työkavereihin ja kaikkein korkeimpaan on pitänyt rakentaa uudelleen.
Arvostelevat ja syyllistävät puheet ovat kuin suolaa kirveleville haavoille. Näkyvät haavat voivat olla vain pintaa sisäisistä rikkoontumisista. Voi mennä vuosia, että kokee olevansa taas ehjä. Masennuksesta voi kuitenkin selviytyä. En ole enää entinen itseni, mutta uudelleen rakentuneena minulla on turvallisempi ja helpompi olla. Vaikeuksien myötä olen oppinut rakastamaan itseäni ja kuuntelemaan paremmin jaksamistani.
Lohdullista on ollut saada Suviseuroissakin kuulla, että armo kuuluu kaikille – myös minulle, vaikka vaikeudet kulkevat ja näkyvät minussa vielä mukana.
Blogit
Lukijan kuva
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys
Ilmoitukset
Ajankohtaiskirja 2025 ottaa Jumalan sanan pohjalta kantaa moniin aikamme keskusteluissa esille tuleviin kysymyksiin.
Kertomuksia taitekohdista, joissa tehdään elämän suurimpia ratkaisuja: Mihin joukkoon haluan kuulua?