Teksti: Nina Vänskä
Oletko samanlainen kuin minä? Havahdutko heti aamunkoitteessa miettimään, mitä kaikkea sinun pitääkään päivän aikana ehtiä? Muista hankkia tämä, lähetä se, soita tuonne, käy siellä, aloita tuo, viimeistele se. Kaltaiseni varhainen lintu yrittää napsia matoja enemmän kuin oman osuutensa.
Ei ihme, että kun mieheni aamulla raottaa toista silmäänsä ja näkee aamuhämärissä sinne tänne säntäilevän hahmon, hän hämmentyy vimmaisesta puuhastelustani. Joskus hän kysyy minulta, onko tosiaan tarpeen tehdä se kaikki. Mitäpä jos kävisin vielä hetkeksi lepäämään ja ottaisin rennosti.
On hyödyllistä – vaikkakaan ei kovin hauskaa – törmätä sivuluisussa päin seinää ja kokea äkkipysähdys. Minulle on muutaman kerran käynyt niin. Olen polttanut renkaistani kaiken kumin, niin että jäljelle ovat jääneet vain savuavat vanteet. Kun ihminen on käyttänyt kaikki resurssinsa, hän lopulta käpertyy kyynelehtiväksi palloksi, joka ei enää pompi. Miksihän sellaisesta kokemuksesta on niin vaikea ottaa opikseen?
Kuka asettaa minulle kaikki nämä tavoitteet? Näen kyllä syyllisen kasvot peilissä, mutta miksi ne kasvot usein näkyvät kyynelverhon läpi? Kirkkomme kalenterissa oli erään vuoden teemana ”Tutki itseäsi”. Kun minä tutkin itseäni Jumalan peilissä, näen elämässäni niin paljon touhua ja kiirettä, että en edes muista, mihin meidän tulisi Jumalan luomina suurenmoisina olentoina pyrkiä.
Kirjahyllyt ovat täynnä elämäntaito-oppaita, jotka ohjaavat meitä rauhoittavaan mietiskelyyn tai opastavat käyttämään rahaa järkevästi. Silti paras mielenrauhan opas on maailman eniten julkaistu – mutta liian vähän luettu – kirja eli Pyhä Raamattu. Itse ehkä asetamme riman korkealle, mutta mitä Raamattu opettaa tästä? Tiedän, että se antaa ohjeita kaikille: lapsille, nuorille naisille, vanhoille naisille, nuorille miehille, vanhoille miehille, perheettömille ja leskille. Minulla on ikää puolen vuosisadan verran, mutta en oikein tiedä, pitäisikö minun luokitella itseni nuoreksi vai vanhaksi. En halua olla vanha, mutta en tietysti ole enää nuorikaan. Sisimmässäni asuva lapsi tekee vielä kuperkeikkoja, vaikka keski-ikäinen minäni hädin tuskin muistaa sen lapsen nimen.
Ohje menestykseen kaikilla elämän alueilla löytyy viidennestä Mooseksen kirjasta (5. Moos. 28:1–6). Siinä kuvataan kaikki se rikkaus ja hyvinvointi, ilo ja siunaus, jonka Jumala on luvannut omilleen, jos he vaeltavat hänen viitoittamaansa tietä.
Raamattu kehottaa meitä ”rakastamaan miestämme ja lapsiamme, olemaan puhtaita ja siveitä, hoitamaan hyvin kotimme” (lue lisää: Tiit. 2:3–5). Raamatussa kuvataan myös hyveellisen vaimon ominaisuudet (Sananl. 31:10–17).
Tuo Sananlaskujen luku jatkuu luettelemalla lisää hurskaan vaimon ominaisuuksia: hän ahkeroi päivin ja öin, on lempeä ja auttaa köyhiä, vaatettaa hyvin itsensä ja perheensä, on vahva ja kunniallinen, viisas ja ystävällinen, lastensa siunaama ja miehensä ylistämä ja niin edelleen. Luettelon lopuksi sanotaan: ”ylivertainen se vaimo, joka pelkää Herraa!” (Sananl. 31:30).
Mietitäänpä näitä ohjeita ja verrataan siihen, miten nykyajan naisia yleensä ohjeistetaan: näytä viehättävältä, kuntoile, ole vahva, menesty, hallitse kehoasi. Tämähän eroaa aika paljon Raamatun ohjeista. Periaatteessa Raamattu kehottaa minua hoitamaan kotiani, miestäni ja lapsiani, olemaan ahkera, rakastava, hyväntahtoinen ja lempeä. Turhamaisuuteen se ei kehota meitä, ja yksi minulle mieluisimmista raamatunkohdista onkin ensimmäisessä Pietarin kirjeessä: ” Älkää pitäkö tärkeänä ulkonaista kaunistusta…. Teidän kaunistuksenne olkoon katoamatonta: salassa oleva sydämen ihminen, lempeä ja sävyisä henki. Tämä on Jumalan silmissä kallisarvoista.” (1. Piet. 3:3–4).
Jumala itse asiassa pyytää meiltä hyvin vähän. Hän asettaa meille varsin kohtuulliset tavoitteet. Miten minä siis oikeastaan toimin? Kun aamulla hyppään kuntopyörän satulaan, minun kannattaisi muistaa, että vaikka liikunta onkin terveellistä, Jumala ei laske kulutettuja kaloreita. On toki hyvä tehdä tuntisuunnitelmat ennalta valmiiksi, mutta Jumala ei oleta minun tekevän niitä sunnuntai-iltana. Raamattu rohkaisee meitä kyläilemään ystävien luona, mutta tuore pulla ei ole Jumalan tehtävälistalla. Vaikka meidän tulee pitää huolta kodistamme, Jumalaa ei haittaa, vaikka verhojen ja sohvatyynyjen värit vähän riitelevät. Vaikka hiusten kanssa tuskaileminen tai vaatteiden vaihtelu ennen seuroihin lähtöä ei olekaan varsinaisesti syntiä, se ei ole mitenkään hyödyllistä eikä tarpeellista… turhamaisuuttako? Lapset täytyy tietysti vaatettaa, mutta merkkivaatteet eivät ole välttämättömiä. Ruuanlaitto on ehdottoman tarpeellista, mutta Jumala ei pahastu, jos kastikkeessa on kokkareita tai tarjoiluastiat ovat eri sarjaa kuin lautaset. Perheestä huolehtiminen ei tarkoita, että minun pitäisi käydä tietyissä kaupoissa hankalan matkan päässä tai kuskata lapsia harrastuksiin joka toinen ilta. Jumala ei varmaankaan arvosta stressaantunutta emäntää, lapsiaan laiminlyövää äitiä tai vaimoa, jolla ei ole koskaan aikaa miehelleen. En myöskään usko, että muotifarkut ja korkeakorkoiset sandaalit tekisivät erityisen vaikutuksen Luojaani. Mitä olivatkaan ne piirteet, joita hän arvosti? Hyväntahtoinen? Hiljainen? Lempeä? Kohtuullinen? Hurskas? Työteliäs? Vaikka minulla olisi ne korkokengätkin, en täyttäisi noita tavoitteita.
Minua nolottaa. Näyttää siltä, että olenkin poiminut omat tavoitteeni lehtien sivuilta. Taisin tosiaan tarvita tätä pohdintahetkeä.
Kirjoitus on julkaistu Voice of Zion -lehdessä lokakuussa 2023.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys