JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Pääkirjoitukset

​Rauhan rakentaminen on yhteinen asiamme

Päivämies
Pääkirjoitukset
22.10.2014 0.00

Juttua muokattu:

1.1. 23:47
2020010123473720141022000000

Lo­ka­kuun 24. päi­vä on ni­met­ty YK:n päi­väk­si ja vi­ral­li­sek­si li­pu­tus­päi­väk­si. Yh­dis­ty­neet kan­sa­kun­nat pe­rus­tet­tiin kym­me­niä mil­joo­nia ih­mis­hen­kiä vaa­ti­neen toi­sen maa­il­man­so­dan jäl­keen, kos­ka tu­le­vat su­ku­pol­vet ha­lut­tiin pe­las­taa so­dan vit­sauk­sel­ta. 51 val­ti­on al­le­kir­joit­ta­ma pe­rus­kir­ja tuli vi­ral­li­ses­ti voi­maan 24. lo­ka­kuu­ta 1945.

YK on tä­nään 193 val­ti­on maa­il­man­laa­jui­nen jär­jes­tö, jon­ka kes­kei­se­nä pää­mää­rä­nä on yl­lä­pi­tää kan­sain­vä­lis­tä rau­haa ja tur­val­li­suut­ta sekä ryh­tyä toi­men­pi­tei­siin so­dan uha­tes­sa. YK:n toi­min­ta­pe­ri­aat­tei­siin kuu­lu­vat kan­sa­kun­tien vä­lis­ten ys­tä­väl­lis­ten suh­tei­den edis­tä­mi­nen, ih­mi­soi­keuk­sien kun­ni­oit­ta­mi­nen ro­tuun, su­ku­puo­leen, kie­leen, us­kon­toon kat­so­mat­ta sekä ta­lou­del­li­nen, so­si­aa­li­nen ja si­vis­tyk­sel­li­nen yh­teis­työ.

Suo­mi hy­väk­syt­tiin YK:n jä­se­nek­si vuon­na 1955. Mo­net suo­ma­lai­set ovat edis­tä­neet jär­jes­tön eri teh­tä­vis­sä YK:n pe­rus­kir­jan aset­ta­mia ta­voit­tei­ta. Pre­si­dent­ti Mart­ti Ah­ti­saa­rel­le vuon­na 2008 myön­net­ty No­be­lin rau­han­pal­kin­to on mer­kit­tä­vä huo­mi­o­no­soi­tus hä­nen työs­tään rau­han­neu­vot­te­li­ja­na.

So­dat ja nii­den tuo­ma in­hi­mil­li­nen hätä ei­vät ole rau­han­pyr­ki­myk­sis­tä huo­li­mat­ta lop­pu­neet. Me­dia uu­ti­soi päi­vit­täin konf­lik­teis­ta, ter­ro­ri­te­ois­ta ja ih­mis­hen­kien me­ne­tyk­sis­tä.

Rau­han edis­tä­mi­nen ja krii­si­a­lu­ei­den ih­mis­ten hä­dän lie­vit­tä­mi­nen tar­vit­see edel­leen toi­mi­joi­ta. Rau­han ra­ken­ta­mi­nen läh­tee meis­tä jo­kai­ses­ta. Ih­mi­sar­voa kun­ni­oit­ta­va ja eri­lai­suut­ta ar­vos­ta­va suh­tau­tu­mi­nen lä­him­mäi­seen li­sää luot­ta­mus­ta ja rau­han­tah­toa yk­sit­täis­ten ih­mis­ten ja kan­so­jen vä­lil­lä.

Paa­va­li kir­joit­ti nuo­rel­le Ti­mo­teuk­sel­le: ”Ke­ho­tan en­nen kaik­kea ano­maan, ru­koi­le­maan, pi­tä­mään esi­ru­kouk­sia ja kiit­tä­mään kaik­kien ih­mis­ten puo­les­ta, ku­nin­kai­den ja kaik­kien val­lan­pi­tä­jien puo­les­ta, jot­ta sai­sim­me viet­tää tyyn­tä ja rau­hal­lis­ta elä­mää, kai­kin ta­voin hurs­kaas­ti ja ar­vok­kaas­ti” (1. Tim. 2: 1–2).

Ju­ma­lan Poi­ka oli esi­mer­kil­li­nen rau­han­te­ki­jä ja -ra­ken­ta­ja. Hän neu­voi Pie­ta­ria, joka oli kii­vas­tuk­sis­saan tart­tu­nut miek­kaan­sa: ”Pane miek­ka­si tup­peen. Joka miek­kaan tart­tuu, se miek­kaan kaa­tuu” (Matt. 26:52).

Hy­väs­tel­les­sään ope­tus­lap­si­aan Jee­sus loh­dut­ti: ”Rau­han minä jä­tän teil­le. Mi­nun rau­ha­ni minä an­nan teil­le, en minä an­na teil­le niin kuin maa­il­ma an­taa. äl­köön tei­dän sy­dä­men­ne ol­ko mur­heel­li­nen ja äl­köön­kä pel­jät­kö” (Joh. 14:27).

Täs­sä rau­hat­to­mas­sa maa­il­man ajas­sa Jee­suk­sen an­ta­man rau­han omis­ta­ja saa luot­taa Ju­ma­lan var­je­luk­seen ja joh­da­tuk­seen niin oman elä­män­sä kuin kan­so­jen­kin vai­heis­sa.

Jul­kais­tu Päi­vä­mie­hes­sä 22.10.2014.

26.4.2024

Jotka kyynelin kylvävät, ne riemuiten korjaavat. Jotka itkien menevät kylvämään vakkaansa kantaen, ne riemuiten palaavat kotiin lyhteet sylissään. Ps. 126:5–6

Viikon kysymys