JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset

Guinealaiset kokoontuvat säännöllisesti sanankuuloon – Evankeliumi valaisee sähköjen puuttuessa

Uutiset
18.3.2021 12.15

Juttua muokattu:

18.3. 12:15
2021031812155120210318121500
Tokpa Haban pihalla oli seurat Guinean lähetysmatkan yhteydessä helmikuussa 2020. Seurat kokosivat väkeä N'Zerekoresta ja lähikylistä.

Tokpa Haban pihalla oli seurat Guinean lähetysmatkan yhteydessä helmikuussa 2020. Seurat kokosivat väkeä N'Zerekoresta ja lähikylistä.

Mikko Juvonen

Tokpa Haban pihalla oli seurat Guinean lähetysmatkan yhteydessä helmikuussa 2020. Seurat kokosivat väkeä N'Zerekoresta ja lähikylistä.

Tokpa Haban pihalla oli seurat Guinean lähetysmatkan yhteydessä helmikuussa 2020. Seurat kokosivat väkeä N'Zerekoresta ja lähikylistä.

Mikko Juvonen

Päi­vi Mar­ti­kai­nen

Sii­o­nin Lä­he­tys­leh­ti

Ym­pä­ris­tö­te­ki­jät hi­das­ta­vat Gui­ne­an us­ko­vais­ten toi­min­taa, mut­ta ei­vät es­tä sitä. Haas­tei­ta ai­het­ta­vat esi­mer­kik­si huo­not kul­ku- ja net­tiyh­tey­det sekä säh­kön sään­nös­te­ly.

N’Ze­re­ko­ren us­ko­vai­set Gui­ne­as­sa ko­koon­tui­vat seu­roi­hin kes­kus­te­le­maan us­ko­mi­ses­ta. Osal­lis­tu­jat kuun­te­li­vat rans­kak­si SRK:n net­ti­si­vu­jen teks­tin Näin me us­kom­me. Pu­heen luki Suo­mes­sa asu­va to­go­lai­nen pu­hu­ja Kom­la­vi Hon­ga.

Kuu­li­jat ko­ki­vat ai­heen erit­täin tär­ke­äk­si. Eri­tyi­ses­ti he poh­ti­vat ky­sy­mys­tä, mi­ten us­ko syn­tyy. Net­ti­si­vu to­te­aa: ”Us­ko syn­tyy Ju­ma­lan sa­nan mu­kai­sen ope­tuk­sen kuu­le­mi­ses­ta ja vas­taa­not­ta­mi­ses­ta. Se on ko­ko­naan Ju­ma­lan työ­tä ih­mi­ses­sä, ei edes osak­si ih­mi­sen omaa an­si­o­ta tai suo­ri­tus­ta.”

Kris­til­li­syy­den nä­ke­mys on, et­tä us­ko nä­kyy ih­mi­sen elä­mäs­sä sen vai­kut­ta­mi­na rak­kau­den te­koi­na ja Hen­gen he­del­mi­nä, ku­ten Raa­mat­tu opet­taa.

Maa­han on lä­he­tet­ty Ari Pel­ko­sen 9. tam­mi­kuu­ta pu­hu­jien­ko­kouk­ses­sa pi­tä­mä alus­tus ai­hees­ta Mitä us­ko on. Sep­po Su­ti­nen on kään­tä­nyt alus­tuk­sen rans­kak­si ja pai­kal­li­sil­la on sii­tä sekä kir­joi­tet­tu ver­sio et­tä ää­ni­tie­dos­to. He käy­vät alus­tus­ta si­vun ver­ran läpi ai­na ko­koon­tu­es­s­saan: en­sin kuun­te­le­vat ja sit­ten kes­kus­te­le­vat.

Re­kis­te­röi­ty­mis­vai­he me­nos­sa

Gui­ne­a­lai­set ovat saa­neet ko­ro­na-ai­ka­na­kin kuul­la seu­ra­pu­hei­ta ja ko­koon­tua, mut­ta help­poa se ei ole. Gui­ne­an seu­ra­kun­ta on vie­lä nuo­ri: maa­han teh­tiin en­sim­mäi­nen lä­he­tys­mat­ka lop­pu­vuo­des­ta 2018.

– Gui­ne­as­sa ei saa ko­koon­tua jul­ki­sil­la pai­koil­la. Kir­kok­si re­kis­te­röi­ty­mi­nen an­taa huo­mat­ta­vas­ti pa­rem­man ko­koon­tu­mi­soi­keu­den ja oi­keus­tur­van ti­lo­jen käyt­töön ja omis­ta­mi­seen. Pai­kal­li­sen kir­kon re­kis­te­röin­tip­ro­ses­si on vie­lä me­neil­lään, SRK:n lä­he­tys­työn asi­an­tun­ti­ja Mii­ka Kop­pe­roi­nen ker­too.

N’Ze­re­ko­ren us­ko­vai­sil­la ei ole täl­lä het­kel­lä va­ki­tuis­ta paik­kaa, jos­sa ko­koon­tua. He suun­nit­te­le­vat ka­tok­sen ra­ken­ta­mis­ta seu­ra­pai­kak­si.

Haas­teet otet­ta­va huo­mi­oon

Seu­ro­ja on kui­ten­kin mah­dol­lis­ta pi­tää vii­koit­tain, kos­ka maas­sa on kak­si omaa sa­nan­pal­ve­li­jaa.

– Maa­han lä­he­te­tään myös seu­ra­pu­hei­ta What­sAp­pin kaut­ta, mut­ta ei ole mah­dol­lis­ta ko­koon­tua tiet­tyyn ai­kaan kuun­te­le­maan nii­tä. Sen es­tä­vät hei­kot net­tiyh­tey­det sekä säh­kön sään­nös­te­ly: eri alu­eet saa­vat säh­köä vuo­ro­tel­len ai­na kak­si tun­tia ker­ral­laan, Kop­pe­roi­nen va­lot­taa gui­ne­a­lais­ten koh­taa­mia haas­tei­ta.

Uu­si seu­ra­kun­ta nä­kee päi­vän­va­lon

Myös kul­ku­yh­tey­det haas­ta­vat us­ko­vais­ten yh­tey­den­pi­toa maan si­säl­lä. Us­ko­vai­sia asuu Gui­ne­as­sa pää­o­sin Co­nak­rys­sä ja N’Ze­re­ko­res­sa, joi­den vä­li­mat­ka on noin 900 ki­lo­met­riä.

– Mat­ka näi­den kah­den pai­kan vä­lil­lä kes­tää ajo­a­jas­sa yli 20 tun­tia, kos­ka tiet ovat niin huo­not – ei­kä vä­lil­lä mei­dän hos­tel­li­ta­son yö­py­mis­mah­dol­li­suuk­sia oi­kein ole, Kop­pe­roi­nen va­lot­taa.

Evan­ke­liu­mi le­vi­ää sil­ti Gui­ne­as­sa: Ma­mou­hun Gui­ne­an kes­ki­o­saan on syn­ty­mäs­sä uu­si seu­ra­kun­ta.

Lue täl­lä vii­kol­la il­mes­ty­nees­tä Sii­o­nin Lä­he­tys­leh­des­tä Bel­le­vu­es­sa asu­van Tok­pa Ha­ban haas­tat­te­lu.

26.4.2024

Jotka kyynelin kylvävät, ne riemuiten korjaavat. Jotka itkien menevät kylvämään vakkaansa kantaen, ne riemuiten palaavat kotiin lyhteet sylissään. Ps. 126:5–6

Viikon kysymys