JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset

Juhannus – keskikesän juhla

Päivämies-verkkolehti
Uutiset
21.6.2014 8.06

Juttua muokattu:

1.1. 23:43
2020010123431820140621080600

Ju­han­nus­päi­vä on Suo­men li­pun päi­vä sekä Jo­han­nes Kas­ta­jan syn­ty­mä­päi­vä. Ju­han­nus­päi­vään ajoit­tuu myös kes­ki­päi­vän­sei­saus, eli se on vuo­den pi­sin päi­vä.

Kris­til­li­ses­sä kirk­ko­kun­nas­sa ju­han­nus on omis­tet­tu Jo­han­nes Kas­ta­jal­le, jon­ka mu­kaan ju­han­nus on ni­met­ty. Ju­han­nus­ta on vie­tet­ty Jo­han­nes Kas­ta­jan syn­ty­mä­päi­vä­nä jo 400-lu­vun al­ku­puo­lel­ta läh­tien. Jo­han­nes-nimi tar­koit­taa ”Ju­ma­la on ar­mol­li­nen”.

Suo­men li­pun päi­vä on vi­ral­li­nen li­pu­tus­päi­vä. Lip­pu nos­te­taan sal­koon ju­han­nu­saat­to­na kel­lo 18 ja las­ke­taan ju­han­nus­päi­vä­nä kel­lo 21.

Ju­han­nuk­se­na SRK:n lei­ri­kes­kuk­sis­sa vie­te­tään ju­han­nus­seu­ro­ja, joi­hin on kai­kil­la va­paa pää­sy. Ju­han­nus­seu­rat jär­jes­te­tään Rau­ti­o­saa­ren-, Sii­ka­tör­män-, Kal­li­on-, Han­ka­sal­men-, ja Mai­tois­ten lei­ri­kes­kuk­sis­sa.

Suo­ma­lai­ses­sa pe­rin­tees­sä ju­han­nus­ta vie­te­tään myös luon­non juh­la­na; ih­mi­set saat­ta­vat ko­ris­taa oven­pie­let ju­han­nus­koi­vuil­la, ja polt­taa ju­han­nu­saat­toil­ta­na ju­han­nus­kok­ko­ja, joi­den on en­nen mui­noin us­kot­tu kar­kot­ta­van pa­ho­ja hen­kiä.

Ju­han­nus­päi­vän evan­ke­liu­mi­teks­ti (Luuk. 1: 57–66)

Eli­sa­be­tin ai­ka tuli, ja hän syn­nyt­ti po­jan. Kun naa­pu­rit ja su­ku­lai­set kuu­li­vat suu­res­ta lau­peu­des­ta, jon­ka Her­ra oli hä­nel­le osoit­ta­nut, he iloit­si­vat yh­des­sä hä­nen kans­saan. Kah­dek­san­te­na päi­vä­nä ko­koon­nut­tiin ym­pä­ri­leik­kaa­maan las­ta. Muut tah­toi­vat an­taa hä­nel­le isän mu­kaan ni­mek­si Sa­ka­ri­as, mut­ta hä­nen äi­tin­sä sa­noi: ”Ei, hä­nen ni­mek­seen tu­lee Jo­han­nes.” Toi­set sa­noi­vat: ”Ei­hän si­nun su­vus­sa­si ole ke­tään sen ni­mis­tä.” He ky­syi­vät viit­to­mal­la isäl­tä, min­kä ni­men hän tah­toi an­taa lap­sel­le. Sa­ka­ri­as pyy­si kir­joi­tus­tau­lun ja kir­joit­ti sii­hen: ”Hä­nen ni­men­sä on Jo­han­nes.” Kaik­ki häm­mäs­tyi­vät. Sa­mal­la het­kel­lä Sa­ka­ri­as sai pu­he­ky­kyn­sä ta­kai­sin, ja puh­ke­si ylis­tä­mään Ju­ma­laa.

Sil­lä seu­dul­la jou­tui­vat kaik­ki pe­lon val­taan, ja näis­tä ta­pah­tu­mis­ta pu­hut­tiin laa­jal­ti koko Juu­de­an vuo­ri­seu­dul­la. Ne, jot­ka niis­tä kuu­li­vat, pai­noi­vat kai­ken mie­leen­sä ja sa­noi­vat: ”Mi­kä­hän täs­tä lap­ses­ta tu­lee?” Sil­lä Her­ran käsi oli hä­nen yl­lään.

26.4.2024

Jotka kyynelin kylvävät, ne riemuiten korjaavat. Jotka itkien menevät kylvämään vakkaansa kantaen, ne riemuiten palaavat kotiin lyhteet sylissään. Ps. 126:5–6

Viikon kysymys