Jämsän opiston viestintälinjan opiskelijat Iiris Lahtinen ja Iitu Ristolainen
Jämsä
Opiston 60-vuotisjuhlan puheissa muistutettiin, että opistolla on suuri merkitys yksittäisen opiskelijan elämänpolun ja kristillisen kasvatuksen tukijana.
Lauantaina 26. elokuuta juhlittiin Jämsän Kristillisen Kansanopiston 60-vuotisjuhlia. Samana viikonloppuna opistolla oli myös opistolaisten järjestämät venetsialaiset.
– Jämsän Kristillinen Kansanopisto perustettiin vuonna 1963, kun Jämsän kansanopiston tilat ostettiin kristillisyydelle. Ideaa ehdotti alun perin Isak Mätäsaho, kun Ylitornion opisto ei ollut enää vanhoillislestadiolaisten käytössä. Uudelle opistolle oli siis kova tarve, kertoo opiston nykyinen rehtori Jukka Palola.
– Opistotyön alkuvaiheessa kysyntä oli niukkaa. 1960-luvulla oli noin sata opiskelijaa. 2000-luvulla opiskelijamäärä lähti kasvuun, ja nykyisin Jämsässä opiskelijoita on noin 160. Vuosien varrella opiskelijamäärä on siis noussut huomattavasti. Myös lyhytkurssitoiminta on parantunut ja opistoseurojen kävijämäärät ovat kasvaneet, Palola toteaa.
Palola näkee opiston tulevaisuuden valoisana. Oppivelvollisuusiän nosto on parantanut opiston toimintaa, ja kaikilla on taloudellinen mahdollisuus päästä opistoon. Lyhytkurssitoiminnan jatkoa selvitellään parhaillaan.
Yhteiskunnallinen ja hengellinen merkitys
Opiston 60-vuotisjuhlaan osallistui kutsuvieraiden lisäksi myös opiston nykyiset opiskelijat. Juhlan ohjelmaan kuului puheita, juhlakuoron lauluesityksiä sekä kuvaesitys kuluneiden vuosikymmenten tapahtumista ja toiminnasta.
Lukuisissa juhlapuheissa korostui opiston merkitys yhteiskunnallisena toimijana ja kouluttajana sekä perusoppijakson että kurssitoiminnan kautta. Lisäksi puheissa muistutettiin opiston merkityksestä yksittäisen opiskelijan elämänpolun ja kristillisen kasvatuksen tukijana.
Juhlassa todettiin, että Jumala on siunannut opistotyötä sen perustamisesta lähtien.
Juhlakirja kertoo opistoseuroista
60-vuotisjuhlassa julkaistiin myös opistoseuroista kertova kirja Täällä on lepo ja virvoitus. Kirjan on toimittanut Ari Pelkonen yhdessä työryhmän kanssa. Kirja kertoo opistoseurojen synnystä, ulkoisten olosuhteiden muutoksista ja seurapuheista eri aikoina.
– Kirjan idea syntyi, kun haluttiin kerätä varoja opistolle. Aluksi tarkoitus oli tehdä samantyyppinen kuvakirja, joita oli aikaisemmin tehty Suviseuroista. Teos kuitenkin muutti muotoaan, kun siihen haluttiin lisätä tietoa seurojen eri vaiheista. Tietoa löytyi esimerkiksi opiston arkistoista ja Päivämies-lehdestä, Pelkonen kertoo ja toteaa:
– Puolentoista vuoden työn tuloksena syntyi kirja, joka näyttää, kuinka suurella palvelualttiudella opistoseuroja on järjestetty.
Viikko venetsialaisjärjestelyjä
Samana viikonloppuna 60-vuotisjuhlien kanssa oli opiston alueella myös opistolaisten järjestämät venetsialaiset. Tapahtuma oli kesäkauden päätösjuhla ja samalla opistolaisten varainkeruutapahtuma, ja siksi tilaisuus oli maksullinen. Tapahtumalla kerättiin varoja sekä opistolaisten opintomatkaan että opistotyöhön. Tapahtumaan piti ilmoittautua etukäteen, ja tänä vuonna ilmoittautuneita oli noin 800.
Venetsialaiset on opistolaisten järjestämä tapahtuma, ja sitä valmisteltiin lähes koko edeltävä viikko. Jokaisella linjalla oli omat tehtävänsä kirppiksen pidosta siivoukseen ja grillimyynnistä toimintapisteisiin.
Venetsialaisissa oli paljon ohjelmaa, esimerkiksi laulutuokioita ja toimintapisteitä sekä lapsille että vanhemmille osallistujille. Sunnuntaina ohjelmaan kuului myös pyhäkoulu ja jumalanpalvelus.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys