JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset

Kiihtelysvaarassa jälleenrakentamisen aika

Päivämies
Uutiset
14.3.2019 6.26

Juttua muokattu:

23.12. 02:44
2019122302442420190314062600

Seu­ra­kun­ta­lai­set ha­lu­a­vat vii­me syk­sy­nä pa­la­neen his­to­ri­al­li­ses­ti mer­kit­tä­vän kir­kon pai­kal­le uu­den en­ti­sen­lai­sen.

Vaa­ra-Kar­ja­lan seu­ra­kun­ta on uu­den edes­sä. Yk­si seu­ra­kun­nan kir­kois­ta, Kiih­te­lys­vaa­ran vuon­na 1770 val­mis­tu­nut ”Ju­ma­lan sil­män kirk­ko” pa­loi maan ta­sal­le 23. syys­kuu­ta 2018. Vain eril­li­nen kel­lo­ta­pu­li jäi jäl­jel­le. Hir­res­tä ra­ken­net­tu ris­ti­kirk­ko oli ikän­sä ja ark­ki­teh­tuu­rin­sa vuok­si kor­vaa­ma­ton.

Uu­si suun­nit­teil­la

Alun su­ru­a­jan jäl­keen seu­ra­kun­ta­lai­set ovat ryh­ty­neet toi­miin uu­den kir­kon saa­mi­sek­si sa­mal­le pai­kal­le. Jo­en­suun seu­ra­kun­ta­yh­ty­män yh­tei­nen kirk­ko­val­tuus­to on teh­nyt pää­tök­sen kir­kon ra­ken­ta­mi­ses­ta, ja va­paa­eh­toi­set ovat aloit­ta­neet va­rain­ke­ruu­kam­pan­jan.

Uut­ta kirk­koa on ide­oi­tu yh­des­sä, ja pai­kal­li­set toi­vo­vat en­ti­sen kal­tais­ta hir­si­kirk­koa. Mar­tat val­mis­ta­vat uu­sia li­tur­gi­sia vaat­tei­ta pa­los­sa tu­hou­tu­nei­den ti­lal­le.

Ris­ti rau­ni­oil­la

Kaik­kea tuli ei vie­nyt. Kiin­teis­tö­mes­ta­ri Jou­ni Heis­ka­nen pe­las­ti pa­la­vas­ta kir­kos­ta li­tur­gis­ten vaat­tei­den li­säk­si kirk­ko­a­kin van­hem­man eh­tool­lis­kal­kin sekä mui­ta eh­tool­li­sas­ti­oi­ta. Suu­rin ih­me oli kui­ten­kin se, et­tä hän sai yk­sin kan­net­tua tur­vaan kir­kon suu­ren alt­ta­ri­tau­lun.

Täl­lä het­kel­lä alt­ta­ri­tau­lu on si­joi­tet­tu Kiih­te­lys­vaa­ran seu­ra­kun­ta­ta­loon, jos­sa ju­ma­lan­pal­ve­luk­set pa­lon vuok­si pi­de­tään. Alt­ta­ri­tau­lun vie­rel­lä sei­näl­lä on hiil­ty­nyt, suu­ri­ko­koi­nen ris­ti, joka on teh­ty kir­kon mus­tu­neis­ta par­ruis­ta. Sa­man­lai­nen ris­ti sei­soo myös pa­la­neen kir­kon rau­ni­oil­la.

Pää­si­äi­syön mes­su on tar­koi­tus pi­tää kir­kon rau­ni­oil­la. Sen jäl­keen seu­ra­kun­ta­lai­set ko­koon­tu­vat pää­si­äi­sa­te­ri­al­le seu­ra­kun­ta­ta­loon. Vaik­ka kirk­ko on pa­la­nut, työ seu­ra­kun­nas­sa jat­kuu.

Teks­ti ja kuva: Suvi Ris­to­lai­nen

Lue koko jut­tu 13.3.2019 il­mes­ty­nees­tä Päi­vä­mie­hes­tä.

26.4.2024

Jotka kyynelin kylvävät, ne riemuiten korjaavat. Jotka itkien menevät kylvämään vakkaansa kantaen, ne riemuiten palaavat kotiin lyhteet sylissään. Ps. 126:5–6

Viikon kysymys