JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset

Kirkon uusien päättäjien ehdokasasettelu on käynnissä

Uutiset
16.10.2023 13.40

Juttua muokattu:

16.10. 13:27
2023101613273420231016134000

Päi­vä­mies

Suo­men evan­ke­lis-lu­te­ri­lai­sen kir­kon kir­kol­lis­ko­kous­vaa­lit ja hiip­pa­kun­ta­val­tuus­to­jen vaa­lit jär­jes­te­tään 13. hel­mi­kuu­ta 2024. Mo­lem­pien vaa­lien eh­do­ka­sa­set­te­lu on käyn­nis­sä ja päät­tyy 15. mar­ras­kuu­ta kel­lo 16.

Kir­kon vies­tin­tä tie­dot­taa, et­tä eh­dok­kai­ta hiip­pa­kun­ta­val­tuus­ton pap­pis­jä­se­nek­si ja kir­kol­lis­ko­kouk­sen pap­pi­se­dus­ta­jak­si voi aset­taa va­lit­si­ja­yh­dis­tys, jon­ka on pe­rus­ta­nut vä­hin­tään kol­me ää­ni­oi­keu­tet­tua pap­pia. Eh­dok­kai­ta hiip­pa­kun­ta­val­tuus­ton maal­lik­ko­jä­se­nek­si ja kir­kol­lis­ko­kouk­sen maal­lik­ko­e­dus­ta­jak­si voi aset­taa va­lit­si­ja­yh­dis­tys, jon­ka on pe­rus­ta­nut vä­hin­tään kym­me­nen ää­ni­oi­keu­tet­tua hen­ki­löä.

Mo­lem­mis­sa vaa­leis­sa pap­pi­seh­dok­kaak­si voi­daan aset­taa hiip­pa­kun­nan pap­pi. Maal­lik­ko­eh­dok­kaak­si voi­daan aset­taa hiip­pa­kun­nan seu­ra­kun­nan maal­lik­ko­jä­sen, joka on vaa­li­kel­poi­nen seu­ra­kun­nan luot­ta­mus­toi­meen. Myös seu­ra­kun­nan pal­ve­luk­ses­sa ole­vat − pap­pe­ja lu­kuun ot­ta­mat­ta − voi­vat ol­la eh­dok­kai­na maal­li­koi­den vaa­lis­sa.

Kir­kol­lis­ko­kouk­seen va­li­taan hiip­pa­kun­nis­ta 96 edus­ta­jaa, jois­ta 32 on pap­pe­ja ja 64 maal­li­koi­ta. Kir­kol­lis­ko­kouk­sen edus­ta­ja­paik­ko­jen ja­kau­tu­mi­nen hiip­pa­kun­tien kes­ken pe­rus­tuu hiip­pa­kun­tien seu­ra­kun­tien jä­sen­mää­riin. Hiip­pa­kun­ta­val­tuus­toon va­li­taan 14 maal­lik­ko­jä­sen­tä ja seit­se­män pap­pis­jä­sen­tä.

Mo­lem­pien vaa­lien eh­dok­kail­la on mah­dol­li­suus jul­kais­ta esit­te­ly it­ses­tään eh­do­kas­gal­le­ri­as­sa, joka ava­taan ver­kos­sa en­si vuo­den tam­mi­kuus­sa.

Ää­ni­oi­keus vaa­leis­sa on seu­ra­kun­tien luot­ta­mus­hen­ki­löil­lä ja hiip­pa­kun­tien pa­peil­la. Maal­lik­ko­jä­sen­ten ja -edus­ta­jien vaa­leis­sa ää­ni­oi­keu­tet­tu­ja ovat kirk­ko­val­tuus­ton tai seu­ra­kun­ta­yh­ty­mäs­sä seu­ra­kun­ta­neu­vos­ton ja yh­tei­sen kirk­ko­val­tuus­ton maal­lik­ko­jä­se­net. Pap­pis­jä­sen­ten ja -edus­ta­jien vaa­leis­sa ovat ää­ni­oi­keu­tet­tu­ja hiip­pa­kun­nan pa­pit.

Uu­den kir­kol­lis­ko­kouk­sen ja hiip­pa­kun­ta­val­tuus­ton toi­mi­kau­si kes­tää nel­jä vuot­ta: 1.5.2024–30.4.2028.

Kir­kol­lis­ko­kous on kir­kon ylin toi­mie­lin. Se kä­sit­te­lee kir­kon op­pia ja työ­tä sekä kir­kon lain­sää­dän­töä, hal­lin­toa ja ta­lout­ta.

Hiip­pa­kun­ta­val­tuus­to tu­kee ja edis­tää kir­kon teh­tä­vän to­teu­tu­mis­ta hiip­pa­kun­nas­sa ja sen seu­ra­kun­nis­sa. Hiip­pa­kun­ta­val­tuus­tol­la on muun mu­as­sa oi­keus teh­dä esi­tyk­siä kir­kol­lis­ko­kouk­sel­le.

Läh­de: evl.fi. Si­vus­tol­ta löy­tyy myös li­sä­tie­toa ai­hees­ta.