JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset

Kriisityössä kuunteleminen on tärkeää

Uutiset
23.11.2020 17.35

Juttua muokattu:

23.11. 17:42
2020112317424520201123173500
Illan vakava aihe kiinnosti ihmisiä ja keskustelu oli vilkasta.

Illan vakava aihe kiinnosti ihmisiä ja keskustelu oli vilkasta.

Tero Pitkälä

Illan vakava aihe kiinnosti ihmisiä ja keskustelu oli vilkasta.

Illan vakava aihe kiinnosti ihmisiä ja keskustelu oli vilkasta.

Tero Pitkälä

Tero Pit­kä­lä

Raa­he

On hyvä ol­la val­mii­na työ­ka­lu­ja, kun elä­mä tuo koh­dal­le krii­sin. Krii­si­työ kiin­nos­ti di­a­ko­ni­ail­las­sa.

– Di­a­ko­ni­a­työn läh­tö­koh­ta on, et­tä se ei ole vain yk­si työ­muo­dois­ta, vaan se on jä­sen­ten ja toi­mi­joi­den yh­des­sä ja­ka­ma teh­tä­vä ja tapa toi­mia. Eli käy­tän­nös­sä pal­jon di­a­ko­ni­a­työ­tä teh­dään ää­net­tö­mäs­ti sii­o­nin kes­kel­lä.

Näin ku­va­si rau­ha­nyh­dis­tyk­sen di­a­ko­ni­a­työ­tä joh­to­kun­tien sekä per­he- ja di­a­ko­ni­a­toi­mi­kun­tien il­las­sa mie­len­ter­veys- ja päih­de­pal­ve­lu­jen tu­lo­syk­si­kön joh­ta­ja Jyr­ki Sep­pä Raa­hes­ta. Raa­hen rau­ha­nyh­dis­tyk­sel­lä jär­jes­tet­tiin Raa­hen ja Sii­ka­jo­en alu­een rau­ha­nyh­dis­tyk­sil­le di­a­ko­ni­ail­ta krii­si­työs­tä.

Työ­ka­lu­ja krii­si­ti­lan­tee­seen

Aja­tus il­las­ta oli syn­ty­nyt jo vuo­si sit­ten, kun raa­he­lai­sia oli per­he- ja di­a­ko­ni­a­työn kurs­sil­la.

– Täl­lai­sia il­to­ja ke­ho­tet­tiin jär­jes­tä­mään rau­ha­nyh­dis­tyk­sil­lä, ker­too kurs­sil­la mu­ka­na ol­lut Ol­li-Veik­ko Nis­ka­kan­gas.

– Meil­lä oli­si hyvä ol­la työ­ka­lu­ja, kun elä­mä tuo jon­kun koh­dal­le krii­sin. Pyy­sim­me Jyr­kin pu­hu­maan ja ajat­te­lim­me, et­tä kun am­mat­ti­lai­nen saa­daan tän­ne asi­ois­ta pu­hu­maan, sitä voi­si sa­mal­la tul­la use­am­pi­kin ih­mi­nen kuun­te­le­maan. Niin pää­tim­me pi­tää alu­een rau­ha­nyh­dis­tyk­sil­le yh­tei­sen ti­lai­suu­den.

Krii­si­työ on Se­päl­le tut­tua. Hän pi­tää tär­ke­ä­nä, et­tä esi­mer­kik­si ko­ro­na­ti­lan­teen vai­ku­tuk­sis­ta pu­hu­taan rau­ha­nyh­dis­tyk­sil­lä myös nuor­ten kans­sa.

– Mi­ten tämä ti­lan­ne on vai­kut­ta­nut? Krii­sin kes­kel­lä meil­lä on mie­les­sä pal­jon ky­sy­myk­siä, mut­ta mo­nes­ti vä­hän vas­tauk­sia.

Sep­pä kävi läpi val­miik­si mie­tit­ty­jä mah­dol­li­sia krii­si­ti­lan­tei­ta, jois­sa toi­mi­kun­nan apua voi­tai­siin tar­vi­ta.

– Tär­ke­ää on ai­na osa­ta kuun­nel­la ja ol­la läs­nä, ko­ros­ti Sep­pä.

Ju­ma­la an­taa saat­ta­jia

Omas­ta jak­sa­mi­ses­ta pi­tää myös huo­leh­tia. Krii­sin kes­kel­lä ja sen jäl­keen on hyvä käy­dä asi­oi­ta läpi. Vaik­ka Sep­pä te­kee mo­nen mie­les­tä hy­vin haas­ta­vaa työ­tä, hän ko­kee sen myös an­ta­van pal­jon.

– Ih­mi­nen on on­nel­li­sim­mil­laan, kun saa ko­kea, et­tä voi aut­taa lä­him­mäis­tä.

Il­lan lo­puk­si osal­lis­tu­jat kuu­li­vat pro­feet­ta Sa­kar­jan kir­jas­ta, et­tä Her­ra lu­paa seu­raa­jil­leen saat­ta­jia: ”minä an­nan si­nul­le näis­tä muu­ta­mia, jot­ka täs­sä sei­so­vat, saat­ta­maan si­nua” (Sak. 3:7).

Lue Se­pän alus­tus tä­män vii­kon Päi­vä­mie­hes­tä.

27.4.2024

Jeesus sanoo: ”Minä olen tie, totuus ja elämä. Ei kukaan pääse Isän luo muuten kuin minun kauttani.” Joh. 14:6

Viikon kysymys