JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset

Kunnioittava puhe vahvistaa hyvää

Uutiset
19.2.2020 9.10

Juttua muokattu:

19.2. 09:59
2020021909592520200219091000

Kaa­ri­na Höy­kin­pu­ro

Ala­jär­vi

Ala­jär­ven tal­vi­päi­vil­lä roh­kais­tiin pu­hu­maan kun­ni­oit­ta­vas­ti ja voit­ta­maan paha hy­väl­lä. Tal­vi­päi­vät ko­ko­si­vat 15.–16. hel­mi­kuu­ta kuu­li­joi­ta myös ym­pä­ris­tös­tä.

Lau­an­tai-il­lan alus­tuk­sen piti Mik­ko Se­tä­lä ai­hees­ta "Pu­hu­kaa toi­sil­len­ne ra­kas­ta­vas­ti". Hän to­te­si, et­tä tänä ai­ka­na ih­mi­set vies­ti­vät jul­ki­suu­des­sa toi­sil­leen ko­vem­mal­la kie­lel­lä kuin en­ti­sai­ko­jen so­ta­pääl­li­köt. Var­sin­kin säh­köi­sis­sä vies­ti­mis­sä kir­joi­te­taan sel­lais­ta, mitä ei sa­not­tai­si ke­nel­le­kään kas­vo­tus­ten.

Ei pa­hal­la vaan hy­väl­lä

Kova kie­len­käyt­tö on pe­lot­ta­vaa. Vas­ti­kään erään kou­lun pie­net op­pi­laat esit­ti­vät jul­ki­ses­ti toi­veen, et­tä isom­mat op­pi­laat ei­vät ki­roi­li­si. Se­tä­lä muis­tut­ti Raa­ma­tun ja Ka­te­kis­muk­sen sa­nois­ta, jois­sa ke­ho­te­taan kil­pai­le­maan tois­ten kun­ni­oit­ta­mi­ses­sa ja kiel­le­tään sa­no­mas­ta vää­rää to­dis­tus­ta lä­him­mäi­ses­tä. Paa­va­li neu­voo: "Älä an­na pa­han voit­taa it­se­ä­si, vaan voi­ta sinä paha hy­väl­lä" (Room. 12:21).

On in­hi­mil­li­ses­ti tär­ke­ää, et­tä voi ko­kea ole­van­sa hy­väk­syt­ty. Se ei ole kui­ten­kaan elä­män kal­lein asia, vaan se, et­tä saa säi­lyä Ju­ma­lan lap­se­na elä­män lop­puun as­ti.

Alus­tus­ta seu­ran­nees­sa kes­kus­te­lus­sa kes­ki­tyt­tiin useis­sa pu­heen­vuo­rois­sa net­ti­käyt­täy­ty­mi­seen.

Elä­vää vet­tä

Sun­nun­tain ju­ma­lan­pal­ve­luk­ses­sa tee­ma­na oli Ju­ma­lan sa­nan kyl­vö. Mat­ti Kont­ka­nen pu­hui Jo­han­nek­sen evan­ke­liu­min 4. lu­vun poh­jal­ta. Evan­ke­liu­mis­sa ker­ro­taan, kuin­ka ope­tus­lap­set oli­vat läh­te­neet ha­ke­maan ruo­kaa, mut­ta Jee­sus oli jää­nyt Syy­ka­rin kai­vol­le. Kai­vol­la Jee­sus kes­kus­te­li sa­ma­ri­a­lai­sen nai­sen kans­sa elä­män ve­des­tä. Nai­nen us­koi ja pyy­si Jee­suk­sel­ta elä­vää vet­tä.

Ju­ma­lan sa­nan nä­läs­tä Kont­ka­nen ker­toi oman esi­mer­kin Af­ri­kan To­gos­ta. Lä­he­tys­mat­kal­la ol­lei­den pu­hu­jien au­to oli rik­koon­tu­nut. Sen kor­jaa­mis­ta odot­ta­es­saan mie­het oli­vat men­neet lä­hel­lä ole­vaan ko­tiin, ja siel­lä oli ha­lut­tu pi­tää seu­rat ja kuul­la evan­ke­liu­mia. Seu­ro­jen ku­lu­es­sa kak­si hen­ki­löä sa­noi sa­mat sa­nat kuin Syy­ka­rin kai­von nai­nen: "An­na mi­nul­le tätä vet­tä". Ta­pah­tu­ma osoit­ti, et­tä evan­ke­liu­min sa­no­ma kut­suu edel­leen us­ko­maan niin kuin on teh­nyt jo vuo­si­tu­han­sien ajan.

Ju­ma­la aut­taa

Mat­ti Kont­ka­nen piti rau­ha­nyh­dis­tyk­sel­lä alus­tuk­sen ai­hees­ta "Minä an­nan teil­le tu­le­vai­suu­den ja toi­von" (Jer. 29:11). Teks­tis­sä Je­re­mia loh­dut­taa ja roh­kai­see Is­ra­e­lin kan­saa, joka oli jou­tu­nut pak­ko­siir­to­lai­suu­teen Baa­be­liin.

Vaik­ka kan­sa on vie­raal­la maal­la, ke­hot­taa Ju­ma­la hei­tä ra­ken­ta­maan ta­lo­ja, me­ne­mään nai­mi­siin ja kas­vat­ta­maan lap­sia ja kat­so­maan sen paik­ka­kun­nan pa­ras­ta, mi­hin Ju­ma­la on hei­dät asu­maan aset­ta­nut.

Alus­ta­ja kävi läpi mo­nia raa­ma­tun­koh­tia, jois­sa Ju­ma­la oli an­ta­nut apun­sa joko Is­ra­e­lin kan­sal­le tai yk­sit­täi­sel­le us­ko­vai­sel­le ih­mi­sel­le.

– Ra­kas nuo­ri ja lap­si ja ai­kui­nen. Me saam­me luot­taa Ju­ma­laan. Me saam­me us­koa Ju­ma­las­ta vie­lä sen­kin, et­tä hä­nen hal­lus­saan ovat ne asi­at, jot­ka ei­vät ole mei­dän hal­lus­sam­me.

Pe­lot­kin Ju­ma­lal­le

Kes­kus­te­lus­sa kii­tel­tiin alus­tus­ta ajan­koh­tai­suu­des­ta. So­dat, krii­sit ja il­mas­to­ky­sy­myk­set saat­ta­vat pe­lot­taa mei­tä, mut­ta saam­me us­koa mur­heem­me Ju­ma­lan huo­maan. Hän on it­se luo­nut maa­il­man, ja se on hä­nen kä­des­sään.

Sun­nun­tai­päi­vän seu­ra­pu­heen Mik­ko Se­tä­lä piti Tuo­ma­rien kir­jan (6:11–) poh­jal­ta. Teks­tis­sä ker­ro­taan Gi­de­o­nin tais­te­lus­ta mi­di­a­ni­lai­sia vas­taan. Kun Her­ra kut­sui Gi­de­o­nin teh­tä­vään, tämä vas­tus­te­li, kos­ka ei tun­te­nut it­se­ään riit­tä­vän vah­vak­si ja so­ve­li­aak­si, mut­ta Her­ra sa­noi Gi­de­o­nil­le: ”Käy­tä sitä voi­maa, joka si­nus­sa on. Mene ja pe­las­ta Is­ra­el mi­di­a­ni­lais­ten kä­sis­tä. Minä lä­he­tän si­nut!"

– Täs­tä Raa­ma­tun ker­to­muk­ses­ta näh­dään, et­tä Gi­de­on ei voit­ta­nut mi­di­a­ni­lai­sia omil­la voi­mil­laan, vaan Ju­ma­lan voi­mil­la. Tä­nään­kin me saam­me pyy­tää Ju­ma­lal­ta voi­mia omiin asi­oi­him­me ja hän on lu­van­nut aut­taa, muis­tut­ti pu­hu­ja.

27.4.2024

Jeesus sanoo: ”Minä olen tie, totuus ja elämä. Ei kukaan pääse Isän luo muuten kuin minun kauttani.” Joh. 14:6

Viikon kysymys