JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset

Lapsettomuuden voi kokea monella tavalla

Päivämies
Uutiset
7.5.2016 9.00

Juttua muokattu:

1.1. 23:31
2020010123311020160507090000

KUVA: HEIKKI VUONOKARI

KUVA: HEIKKI VUONOKARI

Lap­set­to­mien lei­rin osal­lis­tu­jat to­te­si­vat, et­tei hait­taa, jos joku so­pi­vas­sa ti­lan­tees­sa lä­hes­tyy ja ky­syy avoi­mes­ti tun­te­muk­sis­ta ja jak­sa­mi­ses­ta, tai mi­ten on ko­ke­nut täl­lai­sen elä­mä­no­san. Lap­set­to­muus on eri­lai­nen ko­ke­mus eri ih­mi­sil­le.

Sii­ka­tör­män lei­ri­kes­kuk­seen ko­koon­tui 15.–17. huh­ti­kuu­ta jouk­ko avi­o­puo­li­soi­ta viet­tä­mään yh­teis­tä lei­ri­vii­kon­lop­pua. Hei­tä yh­dis­ti lap­set­to­muu­den ko­ke­mi­nen avi­o­lii­tos­sa. Useim­mat osal­lis­tu­jis­ta oli­vat ol­leet jo ai­kai­sem­min täl­lai­sil­la lei­reil­lä. Ko­ke­muk­set niis­tä oli­vat ol­leet niin po­si­tii­vi­sia, et­tä he ha­lu­si­vat tul­la uu­del­leen vir­kis­ty­mään ja naut­ti­maan yh­des­sä­o­los­ta.

Ilo­nai­hei­ta

Kes­kus­te­luis­sa tuli suu­rim­pa­na ilo­nai­hee­na voi­mak­kaas­ti esil­le se, et­tä saa ol­la us­ko­mas­sa. Avi­o­lii­tos­sa voi tul­la ko­et­ta­vak­si lap­set­to­muus, mut­ta lap­sia voi per­hee­seen syn­tyä myös pal­jon. Osaan­sa on hel­pom­pi tyy­tyä, kun us­ko­mi­sen asia on elä­mäs­sä tär­keim­mäl­lä si­jal­la.

Ilo­nai­hee­na ko­et­tiin myös puo­li­so sekä se, et­tä saa ver­tais­tu­kea toi­sil­ta sa­mas­sa elä­män­ti­lan­tees­sa ole­vil­ta. Ki­pu­koh­dis­ta on hel­pom­pi kes­kus­tel­la sa­maa ko­ke­nei­den kans­sa.

Ki­pu­koh­tia

Lei­ril­lä to­det­tiin, et­tä lap­set­to­muus on asia, joka ai­heut­taa su­rua useim­mil­le lap­set­to­mil­le avi­o­pa­reil­le. On tär­ke­ää an­taa it­sel­leen lupa sur­ra, ja myös ai­kaa sil­le.

Ne avi­o­pa­rit, joil­la oli ko­ke­mus­ta lap­set­to­muu­des­ta vuo­si­kym­me­nien ta­kaa, ker­toi­vat, et­tä jos per­hees­sä ei ol­lut las­ta, ym­pä­ris­tön pai­neet saat­toi­vat tun­tua eri­tyi­sen ras­kail­ta. Hei­dän mu­kaan­sa lap­set­to­miin pa­rei­hin suh­tau­du­taan ny­ky­ään luon­te­vam­min.

Tois­tem­me tu­ke­na

Rau­ha­nyh­dis­tys­ten toi­min­nas­sa ja ko­koon­tu­mi­sis­sa ko­ros­tuu usein per­he­kes­kei­syys. Se saat­taa tul­la esil­le seu­ra­pu­heis­sa­kin. Lap­se­ton voi ko­kea ul­ko­puo­li­suu­den tun­net­ta pu­hu­jan lu­e­tel­les­sa eri koh­de­ryh­miä, joil­le hän sa­nat koh­dis­taa. Kes­kus­tel­ta­es­sa toi­vot­tiin, et­tei lap­set­to­mi­a­kaan unoh­det­tai­si.

Lei­ri­läi­set oli­vat ko­ke­neet hy­vä­nä asi­a­na, et­tä lap­si­per­heet ja lap­set­to­mat avi­o­pa­rit ovat pal­jon te­ke­mi­sis­sä kes­ke­nään. Oli­si myös erit­täin an­toi­saa, jos näis­sä koh­taa­mi­sis­sa voi­tai­siin avoi­mes­ti ker­toa omas­ta elä­mäs­tä ja mah­dol­li­sis­ta ki­pu­koh­dis­ta.

To­det­tiin, et­tä Ju­ma­lan val­ta­kun­nas­sa voi ai­na ky­syä neu­vo­ja toi­sil­ta us­ko­vai­sil­ta. On tär­ke­ää ol­la läs­nä ja kuun­nel­la, jos lä­hei­sen elä­mäs­sä on vai­keuk­sia tai jopa krii­si.

Teks­ti: Rau­ni Kurt­ti

Lue li­sää ai­hees­ta täl­lä vii­kol­la il­mes­ty­nees­tä Päi­vä­mie­hes­tä.

26.4.2024

Jotka kyynelin kylvävät, ne riemuiten korjaavat. Jotka itkien menevät kylvämään vakkaansa kantaen, ne riemuiten palaavat kotiin lyhteet sylissään. Ps. 126:5–6

Viikon kysymys