JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset

Neljä sävellajia soi yksissä kansissa – uudessa miesten kirjoittamassa runokokoelmassa yhdistyvät huumori, vakavuus, armo ja toivo

Uutiset
12.10.2023 11.00

Juttua muokattu:

12.10. 10:34
2023101210343620231012110000

Sirk­ka Leh­to

Ou­lun­sa­lon kir­kon­ky­län rau­ha­nyh­dis­tyk­sel­lä jul­kais­tiin sun­nun­tai­na 8. lo­ka­kuu­ta nel­jän mie­hen kir­joit­ta­ma ru­no­ko­ko­el­ma. Ru­no­ja te­ok­seen Työ­ka­lu­pak­ki ja eväs­rep­pu oli­vat kir­joit­ta­neet Lau­ri Kin­nu­nen, Mii­ka Tik­ka­nen, Kos­ti Val­to­nen ja Rau­no Myl­ly­kos­ki. Kir­jan on koon­nut ja toi­mit­ta­nut kus­tan­nus­toi­mit­ta­ja Han­na Aho.

Ju­ma­la on tur­va

Ti­lai­suu­den aluk­si juh­la­vä­ki hil­jen­tyi Pek­ka Kin­nu­sen pi­tä­mään al­ku­har­tau­teen.

– Ju­ma­lan kä­des­sä on mei­dän koko elä­mä, sen mat­ka ja vai­heet. Sen jäl­keen Ju­ma­la suo le­von, Kin­nu­nen ru­koi­li vii­ta­ten ti­lai­suu­den alus­sa pi­det­tyi­hin muis­to­sa­noi­hin.

Psal­mis­sa 46 on loh­dut­ta­via sa­no­ja sii­tä, et­tä Ju­ma­la on kaik­kien tur­va.

– Psal­mi ker­too Ju­ma­lan an­ta­mas­ta tur­vas­ta tus­kas­sa­kin, ku­ten kuo­le­man koh­da­tes­sa. Kun us­ko­vai­nen kuo­lee, hän muut­taa ar­mo­val­ta­kun­nas­ta kun­ni­an val­ta­kun­taan.

Kin­nu­nen muis­tut­ti, et­tä pa­ras loh­dun ja tur­van an­ta­ja on Ju­ma­lan sana.

– Loh­tua ja tur­vaa toi­vom­me kai­kil­ta sa­noil­ta.

Ai­heet vaih­te­le­vat

Ru­no­kir­jan jul­kis­ti SRK:n kus­tan­nus­pääl­lik­kö Ari-Pek­ka Pa­lo­la.

– SRK on jul­kais­sut nel­jä­kym­men­tä ru­no­kir­jaa vuo­des­ta 1969 läh­tien, ja niis­tä 25 on ol­lut ko­ko­naan tai pää­o­sin nais­ten kir­joit­ta­mia.

Pa­lo­la ker­too, et­tä mies­lu­ki­jat ovat kui­ten­kin toi­vo­neet mies­ten kir­joit­ta­mia ru­no­ja, sil­lä mie­hil­lä on ru­nois­sa­kin eri­lai­sia nä­kö­kul­mia ja usein myös eri­lai­sia ai­hei­ta kuin nai­sil­la.

Ai­kai­sem­min, vuon­na 2009, on jul­kais­tu edel­li­nen mies­ru­no­jen an­to­lo­gia, Tau­ko­paik­ka, jo­hon on koot­tu 25 mies­kir­joit­ta­jan ru­no­ja.

– Ko­ko­el­man Työ­ka­lu­pak­ki ja eväs­rep­pu osi­ois­ta jo­kai­nen muo­dos­taa oman­lai­sen ko­ko­nai­suu­den.

Vaih­te­lu tuo mie­len­kiin­toa

Kir­jas­sa esiin­tyy nel­jä eri­lais­ta kir­joit­ta­jan ään­tä, ikään kuin nel­jä eri sä­vel­la­jia.

– Lau­ri Kin­nu­sen ru­not ovat tyy­lil­tään pe­rin­tei­sem­piä, ja niis­sä on vah­va hen­gel­li­nen si­säl­tö. Eri­tyi­sen hie­nos­ti hän ku­vaa kär­si­myk­sen ko­ke­mis­ta ja kä­sit­tä­mät­tö­myyt­tä. Mii­ka Tik­ka­sen tyy­li on mo­der­nim­pi ja ker­rok­sel­li­sem­pi, ru­no­jen sa­no­ma ei vä­li­ty vält­tä­mät­tä ker­ral­la, Pa­lo­la ana­ly­soi.

– Kos­ti Val­to­nen ir­rot­te­lee ru­nois­saan nä­en­näi­sen ke­pe­äs­ti, mut­ta epä­ta­val­lis­ten rin­nas­tus­ten ta­kaa löy­tyy sy­väl­lis­tä si­säl­töä. Rau­no Myl­ly­kos­ken ru­not ku­vas­ta­vat hie­nos­ti käy­tän­nön mie­hen aja­tus­maa­il­maa, jat­kaa Pa­lo­la.

Pa­lo­la ko­kee, et­tä vaih­te­lun an­si­os­ta lu­ki­jan mie­len­kiin­to säi­lyy.

– Ru­no­jen yti­mes­sä ovat työ, kut­su­mus, vai­mo ja lap­set – vä­lil­lä va­ka­vas­ti, vä­lil­lä hu­mo­ris­ti­ses­ti. Kaik­kien kir­joit­ta­jien ru­nois­sa nä­kyy vah­vas­ti oma­koh­tai­nen us­ko ja sen vai­ku­tus. Niis­sä on mu­ka­na ar­mon ja toi­von sa­no­maa, sum­ma­si Pa­lo­la.