JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset

Päivämiehen äänilehdessä kuuluu ihmisen ääni

Haukipuro Kaarina
Uutiset
9.12.2019 6.06

Juttua muokattu:

2.1. 11:02
2020010211025220191209060600

Päi­vä­mie­hen ja Sii­o­nin Lä­he­tys­leh­den ää­ni­leh­den lu­ki­jat ko­koon­tui­vat pik­ku­jou­luun SRK:n toi­mis­tol­le 3. jou­lu­kuu­ta. Il­mas­sa oli hai­keut­ta, sil­lä lu­ki­joi­den va­paa­eh­tois­työ päät­tyy tä­män vuo­den lo­pus­sa ja työ­tä jat­ka­vat SRK:n työn­te­ki­jät oman työn­sä puit­teis­sa.

Va­jaat kol­me­kym­men­tä vuot­ta ovat va­paa­eh­toi­set lu­ke­neet Päi­vä­mie­hen ja Sii­o­nin Lä­he­tys­leh­den ää­ni­leh­teä. Vuo­den alus­ta vas­tuun lu­ke­mi­ses­ta ja ää­nit­tä­mi­ses­tä ot­ta­vat SRK:n työn­te­ki­jät.

Tär­keim­män sa­no­man ää­rel­lä

SRK:n vies­tin­tä­pääl­lik­kö ja Päi­vä­mie­hen pää­toi­mit­ta­ja Ol­li Lohi ku­vai­li, et­tä tä­män vuo­den ai­ka­na syn­tyi aja­tus, et­tä Päi­vä­mie­hen toi­mi­tus ot­taa vas­tuun ää­ni­leh­den lu­ke­mi­ses­ta. Ta­voit­tee­na on ke­hit­tää ää­ni­leh­teä yh­te­nä ka­na­va­na.

Lohi kiit­ti lu­ki­joi­ta, jot­ka ovat tul­leet työ­päi­vän­sä päät­teek­si va­paa­eh­toi­ses­ti lu­ke­maan ää­ni­leh­tiä. Hän an­toi kii­tok­sen myös yli 30 vuot­ta ää­ni­tys­tek­nii­kas­ta vas­tan­neel­le Pek­ka Kar­ju­lal­le ja yli 20 vuot­ta työ­tä oh­jan­neel­le Toi­vo Mää­täl­le.

– Täl­lä työl­lä on mer­ki­tys­tä. Kun Ju­ma­la kut­suu teh­tä­vään­sä, sen kaut­ta saa ol­la tär­keim­män asi­an ää­rel­lä vä­lit­tä­mäs­sä ilo­sa­no­maa, it­se­kin vah­vis­tu­mas­sa, sa­noi Ol­li Lohi al­ku­har­tau­des­saan.

Hän li­sä­si, et­tä Päi­vä­mie­hen ää­nit­tei­den kaut­ta vä­lit­tyy tär­ke­ää sa­no­maa ko­tei­hin, jois­sa on halu kuul­la Ju­ma­lan ar­mos­ta ja rak­kau­des­ta.

– Täs­sä ajas­sa moni asia tah­raan­tuu. Us­kon kaut­ta saa­vu­tam­me pe­rin­nön, joka ei tah­raan­nu. Jou­lun sa­no­man ää­rel­lä saam­me myös vah­vis­tua us­kos­sa.

Työ­mää­rä oli suu­ri

Päi­vä­mie­hen en­ti­nen toi­mi­tus­sih­tee­ri Toi­vo Määt­tä ava­si ää­ni­leh­den his­to­ri­aa. Hän lait­toi myös kuu­lu­maan ää­ni­näyt­teen syys­kuun 1992 ää­ni­leh­des­tä.

Päi­vä­mie­hen ää­ni­leh­den tal­len­nus­työ käyn­nis­tyi vuon­na 1991. En­sim­mäi­nen näy­te­ka­set­ti val­mis­tui tou­ko­kuus­sa 1992 ja tuo­tan­to käyn­nis­tyi syk­syl­lä 1992. Näy­te­ka­set­ti sai suu­ren suo­si­on, 220 ti­laus­ta, kun ny­kyi­nen ti­laa­ja­mää­rä on 150.

Päi­vä­mie­hen toi­mi­tuk­ses­sa oli tuo­hon ai­kaan vain kol­me hen­ki­löä: pää­toi­mit­ta­ja, toi­mi­tus­sih­tee­ri ja toi­mit­ta­ja, ja ää­ni­leh­den lu­ke­mi­nen pää­tet­tiin hoi­taa tal­koil­la. Pe­rus­tet­tiin kuu­si ryh­mää, jot­ka vuo­rol­laan lu­ki­vat.

Kar­ju­la muis­taa, et­tä oli työ­läs­tä saa­da sa­maan ai­kaan Päi­vä­mie­hen print­ti­leh­den kans­sa jul­kais­tua ää­ni­ka­set­ti. ää­ni­leh­ti tal­len­net­tiin en­sin ke­la­nau­hoit­tei­na ja siir­ret­tiin ka­se­til­le. ää­ni­tys­päi­vät ve­nyi­vät pit­kik­si.

Kii­tos si­tou­tu­neil­le lu­ki­joil­le

ää­ni­leh­des­tä tuli heti al­kuun pa­lau­tet­ta nä­kö­vam­mai­sel­ta, et­tä oli vir­kis­tä­vää kuun­nel­la sitä.

– Me nä­em­me va­lon, mut­ta so­kea ei näe. Päi­vä­mies-ää­ni­leh­ti toi us­koa roh­kai­se­van si­säl­lön kaut­ta toi­voa ja va­loa, sa­noi Toi­vo Määt­tä.

Kuu­li­jal­ta tuli myös pa­lau­tet­ta, et­tä ää­ni­ka­se­tin ei tar­vit­se ol­la vii­mei­sen pääl­le hi­ot­tu. Pää­a­sia on, et­tä ih­mi­sen ää­ni kuu­luu. Tämä otet­tiin­kin ää­ni­leh­den mark­ki­noin­nin slo­ga­nik­si.

Määt­tä ke­hui lu­ki­joi­ta, jot­ka oli­vat työ­hön si­tou­tu­nei­ta.

– Olen kii­tol­li­nen lu­ki­joil­le. Lu­ki­jat tu­li­vat vuo­rol­laan ja oli­vat us­kol­li­sia. He te­ki­vät tätä työ­tä sil­lä nä­kö­a­lal­la, jos­ta Raa­ma­tus­sa­kin sa­no­taan: Us­ko rak­kau­den kaut­ta työ­tä te­kee. Koin us­kon vai­kut­ta­man yh­tei­söl­li­syy­den ja rak­kau­den.

Koh­taa­mi­sia ää­ni­tyk­sen lo­mas­sa

Niin Pek­ka Kar­ju­la kuin lu­ki­jat­kin nos­ti­vat yh­te­nä tär­ke­ä­nä asi­a­na esiin, et­tä Päi­vä­mies tuli lu­et­tua tark­kaan. Kar­ju­la ku­vai­li, et­tä ää­ni­tyk­sen ohel­la on käy­ty sy­väl­li­si­ä­kin kes­kus­te­lu­ja, ja hä­nel­lä on mu­ka­via muis­to­ja noil­ta ajoil­ta. Sa­maan yh­tyi­vät lu­ki­jat:

– Iki­nä ei oo tar­vin­nu läh­teä pa­hal­la mie­lel­lä pois.

– ää­nit­tä­jäl­le kii­tos. Hän on ys­tä­väl­li­nen, kär­si­väl­li­nen, aut­ta­vai­nen, ins­pi­roi­va. Ei tar­vit­se ah­dis­tua, vaik­ka vä­lil­lä me­nee pie­leen. Ai­na voi aloit­taa alus­ta niin kuin us­kos­sa­kin.

Lue li­sää ää­ni­leh­den lu­ki­joi­den ko­ke­muk­sia 11.12. il­mes­ty­väs­tä Päi­vä­mie­hes­tä.

Teks­ti: Kaa­ri­na Hau­ki­pu­ro

Ku­vat: Ju­ha­ni Oja­leh­to

22.5.2024

Kukaan, joka puhuu Jumalan Hengen valtaamana, ei voi sanoa: ”Jeesus on kirottu.” Kukaan ei myöskään voi sanoa: ”Jeesus on Herra”, muuten kuin Pyhän Hengen vaikutuksesta. 1. Kor. 12:3

Viikon kysymys