Iita Sarajärvi
Ranua
Tuntureiden siluetit jäävät taakseni, kun käännän pienen Corollani kohti Ranuaa. Onnellista, että sain eräopaskoulun kalastusviikon hyväksiluettua ja pääsen yllättäen riparille isoseksi.
Hälinää, sitä se on, kun kolmen leirin leiriläiset saapuvat yhtä aikaa opiston aulaan. ”Rs 7 erä (Rs = Rautiosaari), tulkaa te tänne.” Majoittuminen, ruokailu, kodin ilta. Leiri on saatu käyntiin. Tuntuu mukavalta, että viikon aikana kaikki nämä vieraat kasvot saisivat nimet. Illalla kokoonnumme urkujen ympärille laulamaan. ”Sä kuljet seurassa Jeesuksen, sen kertoo katseesi riemuinen” (VK 319).
Pakkaamme rinkat, jaamme ruuat ja tarkistamme varusteet vaellusta varten. Bussimatkalla on odottava tunnelma. Leirin opettaja pitää tunnin Isä meidän -rukouksesta. Viikko siintää vielä tuntemattomana edessä. Kunpa jokainen leiriläinen saisi tällä leirillä tuntea olevansa hyväksytty ja turvassa. Tunnin lopussa luemme rukouksen yhdessä ääneen. ”Tapahtukoon sinun tahtosi.” Siihen turvaan on hyvä jäädä.
Aurinko vaipuu mailleen, leppälintu pyrähtää pesäänsä ja kuikan huuto kiirii tyynen järven pintaa pitkin. Isoset ovat laulaneet iltalaulunsa, hampaat on pesty pienen suolammen rannalla ja päivän naurut kaikuvat vielä muistoina sydämessäni. Kävelen pitkospuita pitkin suolle. Mielessä vilisee päivän tapahtumia. Muistan, miten aurinko lämmitti rinteeseen oppitunnille kokoontuneiden leiriläisten selkiä, lempeä tuulenvire vei sääsket loitommalle ja metsän pienellä aukiolla spike-pelit yhdistivät. Muistan, miten hyvältä tuntui, kun tyttöjen ottaessa yhteiskuvaa huolehdittiin, että kaikki olivat kuvassa. Kukaan ei saanut jäädä pois. Purimme kysymyslaatikon kysymyksiä mökin suojissa. Pappi puhui siitä, miten Jumalan valtakunnan raja kulkee sydämestä sydämeen. Sen pienen mökin suojissa tunsin suunnatonta iloa uskosta.
Kultaiset säteet viistävät mäntyjä niin matalalta, että lähden kulkemaan telttakylän läpi omaa telttaani kohti. Mietin leirin aikana käytyjä keskusteluja. Moni nuori on kipuillut riittämättömyyden ja huonommuuden tunteiden kanssa ja kyynelten virta on kertonut siitä, miten kipeää elämä välillä tekee. On tuntunut kuitenkin koskettavalta kuulla keskustelun jälkeen kysymys ”Saanko kaikki anteeksi?” He haluavat kaikesta huolimatta uskoa.
”Nyt pelko pois, on merkki salainen” (VK 928). Onko kauniimpaa näkyä, kuin mustiin ja valkoisiin pukeutuneet, viikon aikana rakkaiksi tulleet leiriläiset laulamassa rippilauluaan? Pyyhkäisen kyyneleet kämmenselkään ja hymyilen. Kunpa heistä jokainen osaisi nähdä sen, mitä minä sillä hetkellä näen. He ovat kauniita, joka ikinen. Se, miten hyvin he toisiaan viikon aikana kohtelivat, miten lämpimästi laskivat kätensä toisen olkapäälle lohduttaen vaikealla hetkellä ja miten he huolehtivat, että kukaan ei jäänyt yksin. Kuinka kaunista se onkaan.
Ja kun minä tuon viikon jälkeen palaan taas Inariin pohjoisen taivaan alle, tunnen kiitollisuutta leiriläisistä. He olivat enkeleitä matkallani, muistuttamassa siitä, mikä elämässä on tärkeintä.
Blogit
Lukijan kuva
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys