JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset

Tänä kesänä lauletaan väljästi

Uutiset
12.6.2020 6.00

Juttua muokattu:

9.6. 10:46
2020060910463120200612060000

Heikki Vuonokari

Heikki Vuonokari

Päi­vä­mies

Ko­ro­na­pan­de­mi­an ai­ka­na on huo­leh­dit­ta­va kei­nois­ta, joil­la lau­la­mi­nen oli­si mah­dol­li­sim­man tur­val­lis­ta, muis­tut­ta­vat Suo­men evan­ke­lis-lu­te­ri­lai­sen kir­kon piis­pat. He an­toi­vat ai­hees­ta täy­den­tä­vän oh­jeen, joka liit­tyy oh­jee­seen seu­ra­kun­nan ti­lai­suuk­sis­ta ko­ro­na­pan­de­mi­an ai­ka­na.

Oh­jeen taus­ta­na on, et­tä ar­vi­ot ko­ro­na­vi­ruk­sen le­vi­ä­mi­sen ta­vois­ta ja sii­hen liit­ty­vis­tä ris­ki­te­ki­jöis­tä ovat edel­leen ha­ja­nai­sia ja osin ris­ti­rii­tai­sia. Eh­dot­to­mas­ti oi­kei­na pi­det­tä­viin käy­tän­töi­hin ei piis­po­jen mu­kaan sen vuok­si ole mah­dol­lis­ta oh­ja­ta.

Tar­tut­ta­vuu­den kan­nal­ta näyt­täi­si ole­van kes­keis­tä, kuin­ka kau­an oles­kel­laan sa­mas­sa ti­las­sa ja kuin­ka lä­hel­lä tar­tun­ta­läh­det­tä ol­laan. Piis­po­jen oh­jeis­tus kes­kit­tyy­kin näi­hin asi­oi­hin muis­tut­ta­en sa­mal­la, et­tei ih­mis­ten ko­koon­tu­mi­nen ole kos­kaan täy­sin ris­ki­tön­tä.

Ly­hy­em­piä ti­lai­suuk­sia

Olen­nais­ta on se, et­tä mes­suun tul­laan vain ter­vee­nä. Seu­ra­kun­ta­lai­sia ja työn­te­ki­jöi­tä muis­tu­te­taan, et­tä mes­suun tai muu­hun seu­ra­kun­nan ko­koon­tu­mi­seen ei voi tul­la, jos on vä­hän­kään oi­rei­nen, sai­ras tai al­tis­tu­nut ko­ro­na­vi­ruk­sel­le.

Mitä pi­dem­mät tur­va­vä­lit, sitä to­den­nä­köi­sem­min kaik­ki säi­ly­vät ter­vei­nä, vaik­ka lau­le­taan. Kirk­ko­ti­las­sa on tär­keä tur­va­ta hyvä il­man­vaih­to tai pi­tää ti­lai­suuk­sia ul­ko­na. Si­sä­ti­lois­sa lau­let­ta­es­sa on syy­tä kiin­nit­tää huo­mi­o­ta ti­lai­suu­den kes­toon ja il­man­vaih­toon.

Piis­pat oh­jeis­ta­vat pit­kien ti­lai­suuk­sien ly­hen­tä­mi­seen. Al­tis­tu­mi­nen vi­ruk­sel­le kas­vaa, jos ti­lai­suus kes­tää pit­kään.

Tur­va­vä­lit myös ul­ko­na

Ju­ma­lan­pal­ve­luk­sis­sa ja muis­sa ti­lai­suuk­sis­sa on hyvä har­ki­ta vir­sien lu­ku­mää­rää ja kes­toa. Muu mu­siik­ki voi ol­la kuun­nel­ta­vaa, eh­dot­ta­vat piis­pat. Kuo­ro­lau­lua si­sä­ti­lois­sa on syy­tä vält­tää, kun­nes tar­tun­ta­ti­lan­ne on sel­lai­nen, et­tä tar­vet­ta eri­tyi­seen va­ro­vai­suu­teen ei ole. Tur­va­vä­lit ovat tar­peen sil­loin­kin, kun ti­lai­suuk­sia pi­de­tään ul­ko­na.

Li­säk­si on huo­mi­oi­ta­va pai­kal­li­nen ti­lan­ne. Alu­eil­la, joil­la on pal­jon tar­tun­to­ja, voi­daan har­ki­ta voi­mak­kaam­pia va­ro­toi­men­pi­tei­tä. Seu­ra­kun­tien tu­lee huo­mi­oi­da tämä ja suh­teut­taa oma toi­min­tan­sa sen mu­kaan.

Piis­po­jen an­ta­ma, lau­la­mi­seen liit­ty­vä oh­je on voi­mas­sa tois­tai­sek­si, ja sitä päi­vi­te­tään tar­vit­ta­es­sa.

26.4.2024

Jotka kyynelin kylvävät, ne riemuiten korjaavat. Jotka itkien menevät kylvämään vakkaansa kantaen, ne riemuiten palaavat kotiin lyhteet sylissään. Ps. 126:5–6

Viikon kysymys