JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset

Uskovien yhteys kantaa

Heikkilä Mirja
Uutiset
13.9.2019 6.07

Juttua muokattu:

8.3. 22:29
2020030822295420190913060700

Ma­de­kos­ken ke­sä­seu­rois­sa ja raa­mat­tu­luo­kan ko­di­nil­las­sa us­ko­vien yh­teys oli kes­kei­nen ai­he. Ke­sä­seu­ro­jen viik­ko­mes­su vie­tet­tiin Tur­kan­saa­ren kir­kos­sa.

Elo­kuun 17.–18. päi­vi­nä pi­de­tyis­sä ke­sä­seu­rois­sa Sa­ka­ri Trög ker­toi Paa­va­lin elä­mäs­tä.

Sau­lus, juu­ta­lai­sen opin saa­nut fa­ri­se­a­lai­nen oli kii­vas mies, ja hän näki us­ko­vai­set vi­hat­ta­vi­na. Hän ot­ti kiin­ni na­sa­re­ti­lai­sen seu­raa­jia. Ju­ma­la py­säyt­ti hä­net. Us­ko­vai­nen Ana­ni­as saar­na­si Sau­luk­sel­le evan­ke­liu­min ja Sau­lus sai nä­kön­sä – myös us­kon sil­mät avau­tui­vat. Sau­luk­ses­ta tuli Pau­lus, pie­ni, Paa­va­li.

Jää­hy­väis­kir­je Efe­soon

Paa­va­li kier­si lä­he­tys­mat­koil­la ja saar­na­si us­koa. Efe­sos­sa Paa­va­li saar­na­si kol­men vuo­den ajan, ja sin­ne syn­tyi seu­ra­kun­ta. Apos­to­li jou­tui lo­pul­ta it­se hen­gen­vaa­raan, ja hä­nen piti jät­tää Efe­so. Hän piti yh­teyt­tä Efe­son us­ko­viin ja kir­joit­ti jää­hy­väis­kir­jeen, jos­sa en­na­koi koh­ta­lo­aan.

Apos­to­li Paa­va­li muis­tut­ti, et­tä on tär­keä val­voa us­kos­sa ja pi­tää huol­ta toi­sis­ta. Vaik­ka jo­kai­nen on vas­tuus­sa omas­ta us­ko­ne­lä­mäs­tä, us­kon tiel­lä hor­ju­via on tär­keä tu­kea.

– Jos joku on jää­mäs­sä pois seu­ra­kun­ta­yh­tey­des­tä, hä­nen kans­saan kes­kus­tel­laan tu­kien ja nos­ta­en, pu­hu­ja kan­nus­ti.

Paa­va­li myös va­roit­ti efe­so­lai­sia eri­seu­ras­ta, ”hir­mui­sis­ta su­sis­ta” ja vää­ris­tä opet­ta­jis­ta, jot­ka ha­jot­ta­vat us­ko­via.

– Uh­ka­ku­vis­ta huo­li­mat­ta Paa­va­li loh­dut­ti, et­tä Ju­ma­la var­je­lee, kun us­ko­vat ei­vät hyl­kää Ju­ma­lan sa­naa.

Moo­ses, us­kon esi­ku­va

Us­ko oli kes­kei­nen ai­he myös 23. elo­kuu­ta raa­mat­tu­luo­kan ko­di­nil­las­sa, joka aloit­ti syys­kau­den toi­min­nan. Kei­jo Nis­si­lä ker­toi hep­re­a­lais­kir­jeen poh­jal­ta Moo­sek­sen elä­mäs­tä.

– Hep­re­a­lais­kir­je, ke­ho­tus­pu­he us­kos­saan vä­sy­neil­le, nos­taa Moo­sek­sen roh­kai­se­vak­si esi­mer­kik­si us­kon voi­mas­ta.

Moo­ses säi­lyi lap­suu­den us­kos­sa. Nuo­re­na ai­kui­se­na Moo­sek­sel­la oli vai­kea va­lin­nan paik­ka.

– Egyp­tin prins­si­nä hä­nel­le tar­jou­tui suur­val­lan rik­kaus ja val­ta ja toi­se­na vaih­to­eh­to­na oli hep­re­a­lai­sen or­ja­kan­san jä­se­nen osa, us­ko­vai­sen osa. Moo­ses va­lit­si us­kon, kos­ka hän ”kat­soi pal­kan­mak­soa”, ker­toi Nis­si­lä.

Moo­sek­sen us­ko oli mon­ta ker­taa ko­e­tuk­sel­la, ja hän myös epäi­li.

– Kui­ten­kin hä­nel­lä oli koko elä­män­sä ajan yh­teys us­ko­viin ja hän sai ko­kea, kuin­ka Ju­ma­la var­je­lee ja siu­naa us­ko­via ja joh­dat­taa elä­män lo­pus­sa tai­vaan kun­ni­aan, kuul­tiin pu­hees­sa.

Kuva: Kari Heik­ki­lä

MirjaHeikkilä
27.4.2024

Jeesus sanoo: ”Minä olen tie, totuus ja elämä. Ei kukaan pääse Isän luo muuten kuin minun kauttani.” Joh. 14:6

Viikon kysymys