SRK:n arkisto
SRK:n arkisto
Päivämies
Ikääntyminen tuo mukanaan muutoksia niin fyysisesti kuin psyykkisestikin. Terveyden, toimintakyvyn ja kognitiivisten kykyjen heikkenemisen lisäksi ikääntyvä kokee usein menetyksiä myös sosiaalisessa verkostossaan. Kivut, menetykset ja toiminnalliset rajoitukset voivat lisätä alakuloisuutta ja masennukseen sairastumisen riskiä.
Ikääntyvän olisikin tärkeää saada puhua kaikenlaisista tuntemuksistaan avoimesti. Ikätovereilta voi saada arvokasta vertaistukea. Joskus voi olla hyvä kääntyä myös ammattilaisten puoleen. Yksin ei kannata jäädä masentavien ajatusten ja huolten kanssa.
Eläkkeelle siirtyminen ei välttämättä aina tarkoitakaan auvoisia ja leppoisia päiviä, joita on odottanut. Sosiaalisen verkoston kutistuttua ja luppoajan lisäännyttyä voikin käydä niin, että on liikaa aikaa jäädä kiinni murheisiin ja huoliin, joiden vatvominen synnyttää turhaa kärsimystä.
Ikääntyvällä on kuitenkin mahdollisuus vaikuttaa itse omaan hyvinvointiinsa. Fyysinen aktiivisuus, kuten päivittäinen metsässä kävely tai jokin muu oman toimintakyvyn rajoissa säännöllisesti suoritettava liikunnallinen harrastus auttaa pitämään kehon lisäksi mieltäkin virkeämpänä. Säännöllinen liikkuminen vähentää tutkitusti myös ahdistusta ja stressiä.
Myös mieltä voi harjoittaa. Vastoinkäymisiin ja sairauksiin ei kukaan voi vaikuttaa, mutta niihin suhtautumiseen voi. Näkökulman kääntäminen minkä tahansa vastoinkäymisen kanssa voi auttaa näkemään niissä opettavaisia puolia. Monet tutkimukset ovat osoittaneet, että kiitollisuus ja huomion kiinnittäminen hyviin asioihin vahvistaa tyytyväisyyttä, terveyttä ja luottamusta tulevaisuuteen.
Kaunat ja katkeruudet tuovat turhaa kuormaa. Anteeksi antamalla olo vapautuu ja kevenee. Menneisyyttä ajatellessa on hyvä muistaa armollisuus niin itseään kuin muitakin kohtaan.
Niin kuin muissakin elämänvaiheissa, myös vanhuudessa kannattaa pyrkiä elämään mahdollisimman paljon hetkessä. Elämä tapahtuu tässä ja nyt. Uusien ja itselle mielekkäiden asioiden tutkiminen, kokeminen ja opetteleminen voi auttaa irrottautumaan negatiivisten ajatusten kehästä.
Huumoriin, nauruun ja iloon kannattaa aina tarttua ja heittäytyä mukaan. Yhdessä jaettu huumori ja nauru vahvistavat ihmissuhteita. Ne myös rentouttavat lihaksia ja mieltä sekä lisäävät mielen joustavuutta ja luovaa ajattelua.
Ikääntyvä saa vapaasti iloita ja jakaa yhteiseksi hyväksi ikääntymisen vahvistamia positiivisia asioita, kuten erilaisia taitoja ja elämänkokemuksen kautta saatua viisautta.
Kirjoituksen pohjana on käytetty mieli.fi -sivustoa sekä Mielenterveyden psykologia -kirjaa (Toivio, T., Nordling, E., 2013).
Tänään ilmestyvässä Päivämiehessä ja Siionin Lähetyslehdessä on useita kirjoituksia vanhuudesta, esimerkiksi lukijoiden kokemuksia ikääntymisen tuomista haasteista.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys