Lasse Kokko
Lasse Kokko
Ilkka Hakulinen
Noin neljäkymmentä vuotta sitten sain toimeeni liittyen tehtävän onnitella erästä vanhusta, joka kuului elävästä kristillisyydestä vuosikymmeniä sitten irtautuneeseen eriseuraan ja oli heidän saarnaajiaan. Kahvipöydän ääressä kuulin, kuinka onniteltava vastasi erääseen onnittelupuheeseen. Siinä hän lainasi pitkästi Raamattua ja Lutheria.
Tuosta jäi mieleeni, etten huomannut yhtään kohtaa, jonka olisin ymmärtänyt toisin kuin puhuja. Miksi emme käyneet paikkakunnalla samoissa seuroissa, vaikka äkkiä näytti jotenkin, että uskoisimme samalla tavalla?
Nyt varttuneena olen löytänyt asialle perusteet Raamatusta sekä Lutherin selittämästä uskontunnustuksen kolmannen uskonkohdan selityksestä. Paavali kirjoittaa, että ”on vain yksi ruumis ja yksi Henki, niin kuin myös se toivo, johon teidät on kutsuttu, on yksi” (Ef. 4:4).
Uskonpuhdistaja Martti Luther avaa seurakunnan tuntomerkkejä: ”Minä uskon, että maan päällä on pieni pyhä joukko ja yhteisö, joka koostuu pelkistä pyhistä ihmisistä. Sillä on yksi pää, Kristus, ja Pyhä Henki on kutsunut sen koolle. Sillä on yksi usko, yksi mieli ja ymmärrys. Sillä on monenlaisia armolahjoja, mutta se on yksimielinen rakkaudessa, puolueita ei siinä ole eikä hajaannusta.” (Luterilaiset tunnustuskirjat, Uskontunnustus, Kolmas uskonkohta.)
Jumalan pyhä sana on ohje, jonka mukaan oppia ja opetusta arvioidaan. Siinä tarvitaan kuitenkin jumaluuden kolmas persoona, Pyhä Henki, joka yksin voi avata kirjoituksia.
Paavali avaa korinttolaisille uuden liiton kirkkautta, jossa Pyhän Hengen saaneet ihmiset ovat Kristuksen kirje, joka on kirjoitettu ”elävän Jumalan Hengellä” (2. Kor. 3:3). Uutta liittoa ei hallitse kirjain, vaan Henki (2. Kor 3:6). Ilmestyskirjassa todetaan, että ”jolla on korva, se kuulkoon, mitä Henki seurakunnille sanoo” (Ilm. 2:7).
Niin karulta kuin se inhimillisesti tuntuukin, Jumalan pyhään sanaan perustuen ja Hengen silmin katsellen ei Jumalan seurakunta voi olla kahtia jaettu, kiistelevä joukko.
Näin vuosikymmeniä tuon pohdintani jälkeen olen ymmärtänyt, että monista opin yhdenkaltaisuuksista huolimatta tuo alussa kuvaamani kahden joukon ero on Jumalan sanassa kuvattu. Eriseurassa ei ole Jumalan Pyhää Henkeä (ks. Juud. 1:19).
Apostoli Juuda rohkaisee kaikkia uskovia: ”Rakkaat ystävät, rakentakaa te edelleen elämäänne pyhimmän uskonne perustalle, Pyhässä Hengessä rukoillen” (Juud. 1:20).
Jumalan voima varjelee Pyhän Hengen kautta jokaisena päivänä hänen laumastaan eksymiseltä ja on voimallinen johtamaan eksyneet takaisin yhteen joukkoon.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys