Matias Lahti
”En tiedä, mitä ajattelen, ennen kuin kirjoitan siitä”, kerrotaan kirjailija Joan Didionin sanoneen. Luulen ymmärtäväni hyvin, mitä hän tarkoitti. Siinä missä lukeminen avartaa mielensisäistä maailmaa, kirjoittaminen auttaa jäsentämään sitä. Myös keskeneräisillä ajatuksilla on arvonsa, mutta kirjoittaminen asettaa selän seinää vasten: mitä tarkalleen ottaen ajattelen ja mitä mieltä olen? Selvästi sanottu on selvästi ajateltu.
Moni kokee kirjoittamisen hankalaksi. Tavanomaisimpia syitä lienee vaikeus pukea ajatuksensa täsmällisiksi virkkeiksi ja ehyeksi kokonaisuudeksi. Mielen sisältö on moniulotteinen, ja useimmilla meistä peruskokemus maailmasta ei ole kielellinen.
Ajatuksemme eivät yleensä ole ehjiä lauseita, vaan irrallisia sanoja, vaikutelmia, havaintoja, tunteita ja ajatuksenpätkiä. Vaatii työtä ja harjoitusta järjestellä mielen sisältöä niin, että se alkaa jäsentyä kielellisesti. Työ kannattaa: kyky ilmaista itseään kielen keinoilla helpottaa kanssakäymistä ja auttaa käsittelemään vaikeita asioita. Vastaavasti kielellinen kyvyttömyys valitettavasti vaikeuttaa muiden kykyä ymmärtää itseä ja jättää herkemmin myös omat vaikeat asiat ratkaisemattomaan tilaan.
On riemastuttavaa, kun joku osaa sanoa tai kirjoittaa jonkin asian keskeltä halki. Jossain vaiheessa elämää tutustuin henkilöön, jonka ilmaisu oli poikkeuksellisen oivaltavaa, rikasta ja täsmällistä. Häikäistyin ja aloin itsekin tavoitella vastaavaa. Tajusin, että monipuolisen sanaston käyttäminen paitsi tarkentaa ilmaisua myös toimii herätteenä: muutama epätavanomainen, mutta osuva sana voi puhkaista mieleen reiän, josta näkee kauemmas. Samalla sisään pääsee virtaamaan uutta happea.
Oma historiani julkisena kirjoittajana on lyhyt. Olen kirjoittanut paljon, mutta enimmäkseen joko työhön liittyvää asiatekstiä tai pienen piirin keskustelukommentteja. Vaikka itseni ilmaiseminen taiteen keinoin on minulle luontevaa, kirjoitettuun kieleen perustuvaa ilmaisua en ole vakavissani harkinnut välineeksi koskaan. Pöytälaatikkoon olen kirjoittanut muutaman runon, ja sinne ne saavat jäädäkin.
Blogiteksti on minulle tekstityyppinä uusi, ja koen sen erityiseksi haasteeksi tasapainoilun yleisen ja yksityisen välillä: blogitekstin tarkoitus ei ole luennoida, mutta sen ei ole hyvä olla myöskään päiväkirjatyyppistä vuodatusta.
Nuoruuteni ja varhainen aikuisuuteni ovat kuluneet hyvin erilaisten asioiden parissa. Olen tehnyt monenlaista työtä, lukenut, opiskellut, elänyt perhe-elämää, keskustellut ja ajatellut. Nuoruuteen kuuluvan epävarmuuden ja hämmennyksen aikojen jälkeen on alkanut rakentua oma maailmankuva ja käsitys asioista. Ehkä nyt on tullut aika pukea joitakin näistä ajatusketjuista sanalliseen muotoon ja jakaa niitä muidenkin pohdittavaksi. Tavoitteeni ei ole kertoa, miten asiat ovat, vaan esitellä joitakin näkökulmia ja mahdollisia tapoja ajatella ja tarjota sytykkeitä toisten ihmisten ajatteluun. Kukin luokoon oman todellisuutensa – ja kirjoittakoon siitä.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys