Tarja Korri
Miten nopeaa kesä taas menikään. Koulujen päättäjäispäivänä on aina paljon haaveita ja toiveita, mitä kaikkea kesällä voisikaan tehdä. Tänä kesänä emme ehtineet perheen kanssa lomailla muutamaa päivää enempää. Kolmen yön reissu Lapissa ja yksi päivä huvipuistossa oli yhteistä lomaa. Lisäksi pääsimme Suviseuroihin ja Reisjärven opistoseuroihin.
Suviseuroissa olikin hyvä olla. Oli hyvin lämmintä, sadetta ja vähän vilpoistakin keliä. Matka vaunulta keskuskentälle oli oikein sopiva päivän lenkkiä ajatellen. Joka päivä tuli käveltyä muutamia kilometrejä ihan huomaamatta. Työvuorojakin meillä oli. Kun en pystynyt tekemään omia vuorojani sairausloman takia, mieheni teki niistä toisen. Sainkin sitten moneen kertaan kuulla, mistä olin jäänyt paitsi, kun en päässyt työvuorooni. Työ oli ollut aika helppo ja työkaverit niin mukavia, ettei ollut meinannut malttaa pois lähteä.
Seurapuheita jäi vielä paljon talvella kuunneltaviksi. Isossa teltassa ja omalla vaunulla pystyi kuuntelemaan hyvin, mutta kentällä ollessa ja ystäviä jututtaessa jää paljon kuulematta. Myös monta kesäseuraradion ohjelmaa on vielä kuuntelematta.
Vaikka Suviseurojen ulkoisia puitteita kehitetään koko ajan, tärkein asia ei ole muuttunut. Pääosassa ovat seurapuheet, ehtoollisen vietto ja laulaminen. Kun seuraradiosta välillä kuulee vanhempia puheita, voi ehkä huomata, että puheen tyyli on muuttunut mutta sanoma ei. Tämänkin kesän seurapuheissa oltiin ajankohtaisten asioiden äärellä vahvasti Raamattuun perustuen. Olen monesti ajatellut, että puheet ovat lempeitä ja kutsuvia. "Äänellänsä lempeällä omiansa hoitaa hän. Lähteellänsä janoisille juottaa vettä elämän." (SL 100:2.)
Suviseuroissa näkee yleensä tuttuja ihmisiä läheltä ja kauempaa. Aina ei pysty jäämään juttusille, kun on menossa syömään, vessaan, telttaan, tapaamiseen, vaunulle tai johonkin. Varsinkaan lasten kanssa kulkiessa pysähdykset eivät voi välttämättä olla kovin pitkiä. Rutiinikuulumiset, kuten "Milloin olette tulleet ja missä teidän vaununne on?", ehditään kyllä vaihtaa. "Olipa kiva nähdä", "Tulkaa käymään" tai "Pidetään yhteyttä" -sanonnat eivät mielestäni ole myöskään merkityksettömiä.
Kun näen jonkun ihmisen Suviseuroissa tai seuroissa, tiedän, että hän on pitänyt asiaa niin tärkeänä, että on pannut sen kaiken muun edelle. Tai jos saan vaikka ohimennenkin kutsun tulla käymään, voin ottaa sen todesta, ja ehkä joskus ohikulkumatkalla tai varta varten lähdettynä kyläily toteutuu. Pikainen näkeminen seuroissa voi johtaa siihen, että aletaankin uudestaan pitää yhteyttä pitkän ajan jälkeen. Jokainen kohtaaminen voi olla hyvinkin tärkeä.
Mikä saa ihmiset lähtemään kesäseuroihin? Vaikka nykyään voidaan seurata kelejä ja säätä lähes hetki hetkeltä ja tiedetään, että sadetta ja kurakeliä on tiedossa, niin silti ihmiset tulevat aina vain uudelleen leiriolosuhteisiin. Lähdetään monta kertaa kesässä isojenkin perheiden kanssa. Kun itsellä on jo isot lapset ja seuratontit olivat aika kuivalla paikalla, niin ihmetellen ja ihastellen katselin, miten hienosti vanhemmat hoitelivat välillä aika kuraisiakin lapsia. Ja taas, kun pyykkivuoret ja sotkut on selvitetty, vaikeudet unohtuvat ja aletaan odottaa seuraavan kesän seuroja. Tuttu ja turvallinen sanoma, ystävät ja uskovaisten yhteys saavat aikaan halun lähteä uudestaan.
"Tuoreen ruohon laitumella kylläisiksi ruokitaan" (SL 100:3). Olen kuullut leikillisesti verrattavan kesän seuroja laidunkauteen ja talvikautta sisäruokintaan. Laidunkausi on nyt päättymässä tältä kesältä, ja rauhanyhdistyksillä alkaa monenlainen toiminta. Kuten kesäseurat, rauhanyhdistyksen toimintakin tarvitsee työntekijöitä ja vastuunkantajia. Jumalalla ei ole lahjatonta lasta, ja voimme omalla lahjallamme palvella toisia. Jokainen työvuoro on yhtä arvokas, olipa se iso tai pieni. Jos ei ole mahdollisuutta ottaa työvuoroa, on olemassa myös rukouksen lahja. Se on oikein hyvä lahja käytettäväksi. Voimme rukoilla siunausta alkavalle toimintakaudelle.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys