Jouni Lesonen
Se taisi olla polkupyörä, jolla rouva hävisi läheisen kerrostalon taakse lähtiessään ensimmäisen kerran töihin sairaalanmäelle. Aikaa siitä on noin 40 vuotta.
Sen ensimmäisen ja viime elokuisen aamun viimeisen työvuoron välillä ehti tapahtua paljon. Rakensimme kaksi taloa, ensin kaupunkiin ja myöhemmin maalle. Lapset syntyivät, varttuivat, kävivät koulunsa ja lähtivät. Heitä on etelässä, lännessä ja Kainuussa. Suomessa on paljon tekemättömiä töitä, he löysivät omansa.
Kaksi vuotta sitten laskin omia, jäljellä olevia työvuoroja. Viime suvena laskimme puolison vuorojen vähenemistä. Herätyskello soi yli 40 vuotta vuoroin kummallekin, joskus samaan aikaan molemmille. Nyt emme tiedä, milloin tarvitsemme seuraavan kerran sen ääntä.
Viime vuonna 26. elokuuta juoksin parvekkeelle ikuistamaan vaimon viimeistä työvuoroon lähtöä. Siellä sairaalanmäellä lienee pidetty pienet lähtöjuhlat. Auton hävitessä tallin nurkan taakse keräsin kalastusvälineet ja ajoin rantaan. Oulujärvellä oli sumuista ja lähes tyyntä.
Sinisiä, punaisia, valkeita, keltaisia, vihreitä. Paljon mahtui värejä runsaan 42 vuoden pituisen työpäiväni vaatteisiin. Niissä päivissä oli paljon iloisia värejä, mutta myös tummia surun värejä. Lukemattomissa kodeissa olen kertonut kohtaamilleni ihmisille rankan, läheisten elämää lopullisesti muuttavan viestin: ”Rakkaanne on kuollut.” Usein olen oven kiinni painaessani jäänyt miettimään, kuinkahan täällä tämän jälkeen pärjätään.
Elämä ja kuolema, kainuulaisten ihmisten äkilliset sairastumiset, joista ei enää palata entisenlaiseen arkeen, ovat olleet tuon ajan, yli 42 vuotta, myös omaa arkeani. Matkalta tarttui mukaan paljon muistoja. Surullisten asioiden ohella oli myös tilanteita, jolloin voin ja sain kollegojeni kanssa auttaa teitä kajaanilaiset, kainuulaiset ja suomalaiset. Työpäiväni päättyessä reilut kaksi vuotta sitten suljin erään oven, jota en enää avaa.
Väinö Linna kertoo romaanissaan Täällä pohjantähden alla Koskelan Akselin ”eläkkeelle jäännistä”. Elämä oli ollut rankkaa ja työt raskaita. Elämän vaiheisiin oli mahtunut kansalaissota pakomatkoineen, vankeuksineen ja kärsimyksineen.
Akselin siirtyessä vapaammalle maatalouden raskaat työt siirtyivät Juhanille, pojista nuorimmalle, hänen ottaessaan vastuun taloudesta. Akseli katseli kotona ympärilleen todeten: ”Tässäkö se kaikki oli?”
”Tässäkö se kaikki oli?” Tuota kysymystä olemme miettineet puolisoni kanssa kuluvan talven aikana ihmetellen ajan nopeaa täyttymistä. Taitaa itse kukin laskea vähän ennen eläkepäivien alkamista, montako kuukautta, viikkoa ja päivää töitä vielä on jäljellä. Saapuessaan tuo päivä yllättää kuitenkin monella tapaa. Hämmästyen huomaa vuosikymmenten vierineet nopeasti pois. Joskus matkalla tuntui, että ”tämä ei lopu koskaan”. Ja lopulta kyselemme itseltä ja toisiltamme, mihin ne vuodet hävisivät, siinäkö ne kaikki olivat?
”Luoksemme päivät menneet kuin virta saapuvat. Elämän muistot jaamme, toisille jättää saamme työt rakkaat, vaikeat.” (VK 528:1)
Elämässä on vaiheita, jolloin sen nopea ohitse kiitävyys tulee erityisen lähelle, nykytermein tilanne ”menee ihon alle.” Työvuosien päättyminen on eräs tällainen vaihe.
Muutos tuo iloa ja vapauden tunteen lisääntymistä työn tuoman vastuun päätyttyä, mutta myös haikeutta. Monet vuosia, jopa vuosikymmeniä kestäneet ystävyyssuhteet työtovereihin pääosin päättyvät. Harvoin heitä enää tapaamme tai kuulemme heistä mitään. Alkaa uuden elämänvaiheen opettelu.
Emme ole ensimmäinen sukupolvi joka miettii, että tässäkö se kaikki oli. Jo vuosituhansia sitten ihmiset pohtivat samoja asioita. ”Kaikella on määrähetkensä, aikansa joka asialla taivaan alla” (Saarn. 3:1). Raamatussa todetaan myös, että ”ne kaikki vanhenevat niin kuin vaate” (Jes. 51:9). Psalmin kirjoittaja kuvaa kauniisti elämän virran nopeutta: ”Vain kourallisen päiviä sinä annoit minulle, elämäni on sinun silmissäsi kuin ohikiitävä hetki. – – Ihminen on kuin tuulenhenkäys, hänen päivänsä katoavat kuin varjo.” (Ps. 39:5 ja 144:4.)
Ihmisen kämmenen leveys. Yön kaste, joka aamulla haihtuu. Sanansaattaja, joka juosten tulee häviten pian näkyvistä. Siinä on kuvaus ihmisen työvuosien ja koko elämän pituudesta ikuisuuden näkökulmasta.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys