Rakentavaa keskustelukulttuuria etsitään nyt Suomessa muun muassa erilaisten kampanjoiden ja tilaisuuksien kautta. Yksi toimijoista on Sitran tukema Erätauko-säätiö, jonka asiana on edistää rakentavaa keskustelua nimenomaan sellaisissa tilanteissa, joissa keskustelijat ovat asioista eri mieltä.
Erätauko-säätiön esillä pitämien rakentavien keskustelujen tarkoituksena on muuttaa keskustelukulttuuri Suomessa rakentavammaksi ja sitä kautta vähentää yhteiskunnan jakautumista sekä lisätä ihmisten osallisuutta yhteiskuntaan.
Hiljattain ilmestynyt psykologian väitöstutkimus pureutuu saman asian yhteen osa-alueeseen: siihen, millaiset keskustelut auttavat selvittämään työyhteisössä ilmeneviä ristiriitoja. Ristiriitaisia asetelmia syntyy herkästi niissä tilanteissa, joissa keskusteluun liittyy syyttelyä, tai joissa omat näkemykset ilmaistaan jyrkästi tai ehdottomasti.
Väitöstutkimuksen mukaan haitallisia keskustelun tapoja voidaan yhdessä muuttaa ja päästä sitä kautta lieventämään ihmisten välisiä jännitteitä ja ristiriitoja. Erimielisyyksiä on hyvä selvitellä sellaisilla tavoilla, jotka eivät loukkaa tai satuta sen osapuolia.
Edellä mainitut tavoitteet ja keinot istuvat hyvin kristityn arvomaailmaan. Raamattu opastaa selväsanaisesti kunnioittamaan lähimmäisiämme, joita kaikki keskustelukumppanimmekin ovat.
Pyrkimys rakentavaan keskusteluun tukee kristillistä näkökulmaa siitä, ettemme asettuisi asemiin toisen ylä- eikä alapuolelle vaan kohtaisimme toisen ihmisen vertaisenamme ja toimisimme häntä kohtaan niin kuin toivomme hänen kohtelevan meitä.
Armollinen asenne niin itseä kuin keskustelukumppania kohtaan on hyvä lisä keskusteluvarustukseen. Armollisuus pohjautuu siihen, että tiedostamme oman viallisuutemme ja Jumalan meitä kohtaan osoittaman armon.
Näemme ja kuulemme, erityisesti sosiaalisen median puolella, kiivailua, joka äityy paikoin epäasialliseksi. Näissäkin tilanteissa kannattaa säilyttää maltillinen äänensävy. Sananlaskujen kirjassa (25:15) todetaan: ”Kärsivällisyys tehoaa mahtimieheenkin, lempeä kieli särkee kovan luun.”
Blogit
Lukijan kuva
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys