Lapsi ei itse voi valita tai vaikuttaa lapsuudenkotinsa kasvuolosuhteisiin. Monen ihmisen menneisyys sisältää joitakin kehityksellisiä riskitekijöitä. Menneiden tapahtumien vaikutus ei kuitenkaan ole vääjäämätön ja selkeä. Lapsuuden kodissa koetut vaikeudet voivat kääntyä myös voitoksi, henkilökohtaisiksi voimavaroiksi ja selviytymistarinoiksi.
Erilaisia suuria ja pieniä haasteita tai ongelmia ilmenee kaikenlaisissa perheissä. Äärimmilleen kehittyessään ja kasaantuessaan vaikeudet ovat johtaneet jopa perhesurman kaltaisiin järkyttäviin tekoihin. Ne herättävät pohtimaan, mistä tällaiset teot johtuvat ja onko tarvittavaa tukea riittävän matalalla kynnyksellä saatavissa.
Mediat ovat nostaneet esiin isoissa uskovaisissa perheissä eläneiden näkymättömäksi jäämisen kokemuksia. Tällaisia kokemuksia on kaikenlaisissa perheissä uskonnollisuudesta tai sen puutteesta riippumatta. Missään tapauksessa niitä ei tule vähätellä, eikä yleistää koskemaan kaikkia isoja perheitä.
Tämän lehden haastatteluista ilmenee, että isotkin perheet ovat keskenään erilaisia. Lisäksi samassa perheessä kasvaneet sisarukset ovat voineet kokea lapsuutensa hyvin eri tavalla. Lapsuudesta johtuvia ongelmia ja mahdollisia traumoja on hyvä käsitellä perhepiirissä, ja tarvittaessa ammattiauttajien kanssa.
Uskovainen koti tai vanhemmat eivät lähtökohtaisesti toimi väärin uskonsa vuoksi vaan inhimillisyytensä ja syntisyytensä vuoksi. Sielunvihollinen haluaa kääntää tällaisetkin kokemukset uskon tai siitä mahdollisesti seuraavien asioiden, kuten suuren perheen, syyksi, jotta saisi vietellä ihmisen pois elävästä uskosta.
Lapsuuden mallit ja mahdolliset väärät toimintatavat saattavat siirtyä sukupolvelta toiselle. Vahingolliseen käyttäytymiseen tulee hakea apua, eikä ulkoistaa ongelmaa pelkästään omaan lapsuuden kotiin. Lapsuus vaikuttaa myös aikuisuuteen, mutta ei poista aikuisen ihmisen vastuuta teoistaan.
Oma elämänkokemus, uskon tuoma rakkaus ja armollisuus auttavat rakastamaan ja kunnioittamaan vanhempia. Väärin tehnyttä auttaa se, että hän ymmärtää tekonsa ja katuu. Anteeksiantamus antaa uuden alun, ja sen turvissa asioita on hyvä käsitellä. Kokemukset voivat parhaimmillaan kasvattaa ja lisätä sopeutumiskykyä sekä lujittaa perheenjäsenten välejä.
Blogit
Lukijan kuva
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys