JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Puhutaan maasta ja taivaasta

"Kirkastukoon aamunkoitto" välittää vanhaa lauluperinnettä

Puhutaan maasta ja taivaasta
5.2.2023 11.00

Juttua muokattu:

3.2. 10:56
2023020310560420230205110000

Päi­vä­mies

Tä­män­viik­koi­nen Päi­vä­mie­hen Lau­lun paik­ka -pals­ta esit­te­lee Sii­o­nin lau­lun 26, "Kir­kas­tu­koon aa­mun­koit­to".

Ou­lu­lai­sen lo­hi­kaup­pi­aan Gus­taf Skin­na­rin (1835–1916) lau­lu Kir­kas­tu­koon aa­mun­koit­to on tu­tum­pi vir­te­nä Kir­kas­ta, oi Kris­tus, meil­le. Se otet­tiin vir­si­kir­jaan 1938 Väi­nö Ha­vak­sen uu­dis­ta­ma­na. Ha­vas si­säl­lyt­ti vir­teen Skin­na­rin teks­tin kym­me­nes­tä sä­keis­tös­tä kak­si en­sim­mäis­tä ja kak­si vii­meis­tä sel­väs­ti tun­nis­tet­ta­vi­na. Vir­ren kol­mas ja nel­jäs sä­keis­tö ovat Ha­vak­sen ru­noi­le­mia Skin­na­rin teks­tin aja­tus­ten poh­jal­ta. Ha­vas ot­ti mu­kaan myös ek­sy­nyt lam­mas -tee­man, jota Skin­na­rin lau­lus­sa ei lain­kaan esiin­ty­nyt.

Skin­na­rin lau­lu on jää­nyt vir­ren var­joon ja vä­häl­le käy­töl­le. Sen pois­ta­mis­ta lau­lu­kir­jas­ta har­kit­tiin, mut­ta se pää­tet­tiin säi­lyt­tää hel­lä­va­roin muo­kat­tu­na. Täl­lai­se­na se yh­des­sä edel­li­sen lau­lun kans­sa vä­lit­tää ny­ky­ai­kaan 1800-lu­vun lo­pun les­ta­di­o­lais­ta lau­lu­pe­rin­net­tä.

Ki­vi­jär­ven kirk­ko­her­ran Frans Pet­ter Kran­kin (1844–1910) sä­vel­mä tun­tuu kuu­lu­van olen­nai­se­na osa­na Skin­na­rin lau­luun ja vir­teen. Krank ei kui­ten­kaan ole teh­nyt sä­vel­mää tä­hän teks­tiin, ei­kä Skin­na­rin lau­lua ole alun pe­rin lau­let­tu täl­lä sä­vel­mäl­lä. Typ­pö mai­nit­si sä­vel­mäk­si pää­si­äis­vir­ren Tul­kaa kaik­ki, kat­so­kaat­te (VK 1986 nro 67). Se oli tul­lut vir­si­kir­jaan juu­ri 1880-lu­vul­la ja lie­nee an­ta­nut Skin­na­ril­le mi­tan teks­tin rii­mit­te­le­mi­seen. Kran­kin sä­vel­mä lii­tet­tiin tä­hän lau­luun vas­ta Hen­gel­li­sis­sä Mat­ka­lau­luis­sa.

Frans Pet­ter Kran­kis­ta ja hä­nen su­vus­taan on kir­jas­sa eril­li­nen elä­mä­ker­ta-ar­tik­ke­li.

Teks­ti on jul­kais­tu SRK:n vuon­na 2016 jul­kai­se­mas­sa kir­jas­sa "Lau­la kan­sa Ju­ma­lan, Sii­o­nin lau­lu­jen te­ki­jöi­tä ja taus­to­ja". Kir­jan ovat toi­mit­ta­neet Ee­ro Kuk­ko, Ari-Pek­ka Pa­lo­la ja Tuo­mas Tai­pa­le. Lau­lun paik­ka -pals­ta il­mes­tyy Päi­vä­mie­hes­sä ker­ran kuus­sa.

19.9.2024

Ahdingossani minä kutsun Herraa avuksi, ja hän vastaa minulle. Tuonelan kohdusta minä huudan apua, ja sinä, Herra, kuulet ääneni. Joona 2:3

Viikon kysymys