Kirjallisuusterapeutti Mirja Heikkilän puheenvuoro ja yhdessäolo keräsi kauempaakin sisaria viettämään yhteistä iltaa Kuusamon rauhanyhdistykselle 10. marraskuuta.
Marita Kantola
Kirjallisuusterapeutti Mirja Heikkilän puheenvuoro ja yhdessäolo keräsi kauempaakin sisaria viettämään yhteistä iltaa Kuusamon rauhanyhdistykselle 10. marraskuuta.
Marita Kantola
Asta Jaakkola
Kuusamo
Lähes 150 eri-ikäisen koillismaalaisen naisen kohtaaminen – tuttujen ja tuntemattomien – ilon ja surun kyyneleet, lämpimät halaukset sekä uuden oppiminen voimaannuttivat ja virkistivät miesvetoisen keittiön antimista puhumattakaan.
– Kuka tai mikä tapahtuma saatteli sinut tähän iltaan? kysyi kirjallisuusterapeutti Mirja Heikkilä Kuusamon rauhanyhdistyksellä perjantaina 10. marraskuuta. Kuusamon naiset olivat kutsuneet Koillismaan rauhanyhdistysten naiset yhteiseen sisariltaan.
Jukka Jaakkolan pitämän alkuhartauden jälkeen ilta aloitettiin pariminuuttisella kirjoitustehtävällä aiheesta Hyvinvointia kirjoittamalla.
Ihminen haluaa tulla nähdyksi
– Ihminen on aina halunnut kertoa toisille olemassaoloaan, tulla kuulluksi ja nähdyksi omana itsenään. Identiteetti, käsitys omasta itsestä, muodostuu näiden keskustelujen kautta, Heikkilä kuvasi.
Hän kertoi, miten jo Hossan värikallioilla kivikautinen ihminen halusi kertoa jotain tapahtumaa muille. Tarinat, sadut, runot ja eletty elämä ovat siirtyneet puhuttuina ja kuultuina sukupolvelta toiselle.
Tunteiden sanoittaminen auttaa
Luennoitsijan mukaan kirjoittaminen auttaa löytämään sanoja.
– Ikävän asian, pahan olon sanoittaminen helpottaa, vähentää mielen kuormaa. Jopa Aristoteles on maininnut, että kun näet tai luet surullista, et ole yksin tämän kokemuksen kanssa; myös muille on tapahtunut samoja asioita.
Heikkilä totesi, miten kirjoittaminen käsin auttaa keskittymään ja miettimään asiaa loppuun.
– Kirjoittaessa asiat saavat nimen ja nostaa esiin tunteita. Mitä minun paha olo tarkoittaa, onko se surua, pelkoa, häpeää, vihaa, inhoa vai jotain muuta? Kun saat selville oikean sanan, siihen tunteeseen voi palata, tehdä sille jotain.
Kirjoittaminen hoitaa
– Kuka on kirjoittanut päiväkirjaa? kysyi Heikkilä.
Puolet läsnäolijoista nosti kätensä.
Luennoitsija kuvasi, miten päiväkirja auttaa, kun kirjoittaa, miltä on tuntunut.
– Se purkaa mieltä. Runot ovat hoitavia, kun kirjoitat mukaan tunteita. Runo puhuu sydämestä sydämeen.
Heikkilä mainitsi, että kirjeet ystävälle ovat hoitavia.
– Voit kirjoittaa kirjeen myös kuolleelle, jos jokin asia on jäänyt kesken – se helpottaa. Kirjoita kirje myös eri-ikäiselle itsellesi: 10-, 20-, 50-, 70- tai 100-vuotiaalle!
Luonnosta löytyy vertauskuvia
Raamatussa erityisesti psalmit puhuttelevat ihmistä.
– Niiden kielikuvat aistimuksista ja luonnosta otettuine vertauskuvineen auttavat samaistumaan tekstiin. Luonto on hyvä metaforien eli vertauskuvien lähde, Heikkilä hoksautti.
Lopuksi Heikkilä antoi tehtäväksi kirjoittaa paperille, mitä asioita kotoa lähdön tilanne herätti. Se kerrottiin vieruskaverille, jolloin puheensorina täytti salin. Ei ollut kiirettä kotiin.
Blogit
Lukijan kuva
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys
Ilmoitukset
Kodin joulu -levyllä soivat ennen kuulemattomin toteutuksin monet perinteiset joululaulut.
Mihin syntien anteeksiantamus perustuu Raamatun mukaan? Kirjoittaja käy läpi Uuden testamentin anteeksiantamusta käsittelevät kohdat, joiden kautta avautuu monipuolinen ja selkeä kuva aiheesta.