JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset

Kirkon korjaus on vaiheikas projekti

Uutiset
21.1.2020 6.10

Juttua muokattu:

6.2. 16:57
2020020616574620200121061000

Jan­ne Paa­so

Tyr­nä­vä

Tyr­nä­vän kir­kon pe­rus­kor­jaus el­vyt­tää tois­ta­sa­taa­vuo­ti­aan ra­ken­nuk­sen taas käyt­tö­kun­toon.

Tyr­nä­vän puu­kirk­ko on ra­ken­net­tu vuon­na 1873 van­han sa­non­nan mu­kai­ses­ti ”kir­kok­si kes­kel­le ky­lää”. Vii­me vuo­si­na kirk­ko­ra­ken­nuk­sen pe­rus­kor­jauk­sen tar­ve on kui­ten­kin tul­lut yhä il­mei­sem­mäk­si: ala­poh­jan ra­ken­teis­sa ja kan­ta­vis­sa ra­ken­teis­sa on vau­ri­oi­ta, ylä­poh­jan tuu­le­tus ei toi­mi kun­nol­la, ul­ko­sei­nien maa­li ra­pis­tuu ja ik­ku­nat kai­paa­vat kun­nos­tus­ta.

Mie­len­kiin­toi­nen urak­ka

– Van­han suo­jel­lun ra­ken­nuk­sen pe­rus­kor­jaus ei ole ai­van yk­sin­ker­tais­ta, ker­to­vat Jan­ne Mar­ja­nen, Tee­mu Iso­kään­tä ja Tau­no Le­pis­tö kir­kon re­mont­ti­työ­maal­la. Iso­kään­tä aloit­ti Tyr­nä­vän kirk­ko­her­ra­na vuon­na 2017. Mar­ja­nen puo­les­taan va­lit­tiin kirk­ko­val­tuus­toon vuon­na 2018, ja hän on kir­kon pe­rus­kor­jaus­työ­ryh­män jä­sen. Le­pis­tö toi­mii pe­rus­kor­jauk­sen täs­sä vai­hees­sa vas­taa­va­na työn­joh­ta­ja­na.

– On ol­lut mie­len­kiin­tois­ta ol­la mu­ka­na luot­ta­mus­hen­ki­lö­nä kir­kon kor­jausp­ro­jek­tis­sa, Mar­ja­nen ker­too.

– Luot­ta­mus­teh­tä­vä tuo mu­ka­naan po­si­tii­vi­sia ko­ke­muk­sia, kun pää­see tu­tus­tu­maan uu­siin ih­mi­siin, joi­den kans­sa on mu­ka­va teh­dä yh­teis­työ­tä.

Mie­het ker­to­vat kor­jausp­ro­jek­tin eri vai­heis­ta, joi­hin ovat kuu­lu­neet muun mu­as­sa ra­ken­nus­his­to­ri­a­sel­vi­tys, laa­jat kun­to­tut­ki­muk­set ja näi­den pe­rus­teel­la laa­dit­tu pe­rus­kor­jau­soh­jel­ma. Re­mon­tin eri vai­heet do­ku­men­toi­daan tar­kas­ti, ja mu­se­o­vi­ras­to seu­raa työn ete­ne­mis­tä.

Pe­rus­kor­jaus pääs­tiin aloit­ta­maan vii­me vuon­na kirk­ko­hal­li­tuk­sen suu­ren avus­tus­pää­tök­sen myö­tä. Kirk­ko on edel­leen käy­tös­sä, mut­ta se sul­kee oven­sa re­mon­tin mit­ta­vim­man vai­heen ajak­si pää­si­äi­ses­tä ad­vent­tiin saak­ka.

Va­rat ei­vät rii­tä kaik­keen

Res­tau­roin­ti­mes­ta­rit te­ke­vät par­hail­laan ala­pelk­ka­hir­sien vau­ri­o­kor­jaus­ta kan­ta­vuu­den var­mis­ta­mi­sek­si, ja ai­em­mas­sa re­mon­tis­sa asen­ne­tut van­hat ra­ta­pöl­kyt kor­va­taan uu­sil­la hir­sil­lä. Mu­se­o­vi­ras­ton vaa­ti­mus on, et­tä kirk­koon ei voi­da asen­taa uu­sia teh­das­val­mis­tei­sia ik­ku­noi­ta, vaan ne tu­lee kor­ja­ta puu­se­pän­työ­nä.

Vas­taa­van­lai­sia re­mont­te­ja koko työ­u­ran­sa teh­nyt vas­taa­va työn­joh­ta­ja Tau­no Le­pis­tö ker­too suo­rit­ta­neen­sa res­tau­roin­ti­mes­ta­rin eri­koi­sam­mat­ti­tut­kin­non.

– Se an­taa asi­an­tun­te­mus­ta van­ho­jen ra­ken­nus­ten ra­ken­teis­ta ja kor­jaa­mi­ses­ta.

Yk­si kir­kon ik­ku­nois­ta on jo ko­e­mie­les­sä kun­nos­tet­tu, ja kor­jaus on on­nis­tu­nut. Tee­mu Iso­kään­tä kui­ten­kin har­mit­te­lee, et­tä seu­ra­kun­nan ra­hat ei­vät riit­tä­neet kaik­kiin pe­rus­kor­jau­soh­jel­man mu­kai­siin kor­jauk­siin avus­tuk­sis­ta huo­li­mat­ta.

Iso­kään­tä ja Mar­ja­nen ovat yh­tä miel­tä sii­tä, et­tä re­mon­tin ta­voit­tee­na on saa­da ra­ken­nus säi­ly­mään vuo­si­kym­me­nik­si eteen­päin, jot­ta myös tu­le­vat su­ku­pol­vet voi­si­vat ko­koon­tua kirk­koon kuun­te­le­maan evan­ke­liu­mia.

26.4.2024

Jotka kyynelin kylvävät, ne riemuiten korjaavat. Jotka itkien menevät kylvämään vakkaansa kantaen, ne riemuiten palaavat kotiin lyhteet sylissään. Ps. 126:5–6

Viikon kysymys