Erkki Peltoniemi kokee sananpalvelijan tehtävässä sekä iloa että arkuutta. Hän toteaa, että ilman Jumalan apua tehtävä on mahdoton.
Roosa Peltoniemi
Erkki Peltoniemi kokee sananpalvelijan tehtävässä sekä iloa että arkuutta. Hän toteaa, että ilman Jumalan apua tehtävä on mahdoton.
Roosa Peltoniemi
Maija Kivioja
Sananpalvelijan tehtävä on viedä ilosanomaa Jeesuksesta Kristuksesta ja syntien anteeksi antamisesta, puhuja kokee.
Usein tehtävässä kokee arkuutta ja pelkoakin oman vajavaisuuden tähden, mutta myös iloa, että saa puhua siitä, mistä omakin sydän elää. Uskosta, joka on oman elämän kallein aarre ja turva.
Näin kuvailee sananpalvelijan tehtävää kärsämäkinen Erkki Peltoniemi. Peltoniemi on asetettu puhujaksi vuonna 2006. Hän muistaa, että pyyntö sananpalvelijan tehtävään tapahtui rauhanyhdistyksen urkutalkoiden lomassa.
– Pyyntö herätti monenlaisia ajatuksia ja tunteita. Selviäminen tehtävässä pelotti, mutta samalla oli luottavainen mieli siitä, että Jumala voi auttaa.
Tuki on tärkeää
Peltoniemi on kiitollinen siitä, että vaimo Maija-Leena lupasi tukea häntä tehtävässä, vaikka ajankäyttö suuren perheen keskellä mietityttikin. Puhujan tehtäviin selviäminen 11 lapsen keskeltä ei ollut helppoa varsinkaan silloin, kun kaikki lapset olivat vielä pieniä. Peltoniemen lapset ovat kuitenkin aina suhtautuneet myönteisesti siihen, että isällä on puhujavuoroja seuroissa.
Ennen ensimmäistä palveluvuoroaan Erkki Peltoniemi oli kysynyt vanhemmalta puhujaveljeltä neuvoa, mitä voisi puhua.
– Sain neuvon: kerro hyviä taivaan terveisiä. Ensimmäinen saarnatekstini oli lasten evankeliumi: Markuksen evankeliumin 10. luku, jakeet 13–16, Peltoniemi muistelee.
Varsinkin alkuvaiheessa Peltoniemi koki tärkeäksi vertaistuen, jota hän sai samaan aikaan puhujan tehtävään pyydetyltä veljeltä.
Jumala avaa sanaa
Oman vuoron lähestyessä Peltoniemellä nousee usein rukous, että sopiva teksti löytyisi ja Jumala avaisi sitä.
– Ilman Jumalan apua tehtävä on mahdoton. Oman ymmärryksen kautta eivät uskon aarteet avaudu. Usein oma usko vahvistuu puheeseen valmistautuessa Jumalan sanan äärellä.
Peltoniemi kokee tärkeäksi lukea myös Raamattua selittäviä kristillisyyden kirjoja. Martti Lutherin kirjoitukset ovat Peltoniemelle erityisen rakkaita.
– Aina ei kuitenkaan sana avaudu niin, että olisin itse siihen tyytyväinen. Näin Jumala huolehtii siitä, että pysyn lapsen paikalla. Jumala pitää kunnian itsellään, Peltoniemi toteaa.
– On turvallista, kun seurakunta siunaa evankeliumilla myös puhujaa, hän jatkaa.
Oma Raamattu mukana
Sananpalvelijoilla voi olla omia tapoja siinä, miten seurapuheen aikana etenee lukemansa raamatunkohdan käsittelyssä.
– Minä selitän usein Raamattua jae jakeelta, se auttaa pysymään tekstissä. Käytän myös mielelläni omaa Raamattuani, johon voin tehdä alleviivauksia ja merkintöjä muistin tukemiseksi, Peltoniemi kertoo.
– Saarnavirren valitsen usein sillä perusteella, että se sopisi luettavaan Raamatun paikkaan tai kirkolliseen aiheeseen.
Saarnavirrestä sovitaan yleensä seuraisännän kanssa.
Muistoja monilta paikkakunnilta
Erkki Peltoniemelle on jäänyt rakkaana puhujaesimerkkinä mieleen hänen oma pappansa.
– Lapsuudesta muistan, kun pappani Arvi Hintsala vieraili kodissamme. Hän puheli meille myös seuramatkoistaan. Hänen alttiutensa evankeliumin työssä on tullut usein mieleeni.
Myös Peltoniemellä itsellään on kokemuksia ja muistoja monista puhujamatkoista eri paikkakunnille.
– Vuosia sitten eräs tuttu sisar tuli tervehtimään minua. Samalla hän sanoi, että sinutko on valittu puhujaksi. Olin sillä hetkellä epävarma omasta selviytymisestäni pian alkavassa palveluvuorossa ja vastasin ajattelemattomasti, että sellaisen virheen he ovat Kärsämäellä tehneet. Jumala kuitenkin auttoi, ja seurapuheen jälkeen tämä sisar tuli vielä luokseni ja totesi, että ei ole Jumalalle tullut virhettä. Ne sanat lohduttivat minua.
Keskusteluja uskon asioista
Varsinkin seuramatkoilla ehtii keskustella toisten puhujaveljien kanssa. Nämä keskustelut Peltoniemi kokee rohkaisevina, samoin läheisiltä ja ystäviltä saadun tuen.
– Olen kokenut myös läsnäolevan seurakunnan tuen tärkeäksi. Uskon, että he myös esirukouksin tukevat minua tehtävässäni. On ihana nähdä, kun seurakunta elää Jumalan sanasta.
Peltoniemi kertoo, että hänellä on ollut pyydettyjä puhujavuoroja myös esimerkiksi häissä, hautajaisissa ja syntymäpäiväjuhlissa. Jumalan sanan kuuleminen elämän käännekohdissa tuo niin iloa kuin lohtuakin.
– Uskon asioista on tullut keskusteltua monenlaisista taustoista olevien ihmisten kanssa. Usein nuo keskustelut ovat olleet luottamuksellisia ja kahdenkeskisiä.
”Tehkää parannus”
Juuri nyt Erkki Peltoniemellä nousee erityisesti mieleen Raamatusta Jeesuksen sanat ”Aika on täyttynyt, ja Jumalan valtakunta on tullut lähelle; tehkää parannus ja uskokaa evankeliumi” (Mark. 1:15).
– Nämä sanat kutsuvat tänäänkin, Peltoniemi muistuttaa.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys