Joulukuu on ollut kutkuttavan odotuksen aikaa. Aamuheräämisetkin näyttivät olevan ihmeen helppoja pimeistä aamuista huolimatta. Oli jännä kurkata, mitä luukun tai pussukan kätköistä tänään paljastuu.
Joulukuuhun kuuluu joulun odotuksen ja lahjatoiveiden toteutumisten jännittämisen lisäksi kahdella meidän perheessä myös syntymäpäivien odotusta – kutsujen antamista, juhlien valmistelua, vieraiden ja tietenkin myös lahjojen odottamista.
Tokaluokkalainen saikin mukavat mäenlasku-retkisynttärit, kun isosiskot olivat niitä järjestämässä. Lähes koko luokka pääsi juhliin, ja senhetkiset turvallisuussuosituksetkin tuli ulkoilmassa huomioitua.
Viime aikoina olemme saaneet nauttia siitä, että vanhimmat lapset, jo ammattiin valmistuneet, palaavat kotiseudulle ja kotiin asumaan. Suomalainen kulttuuri tuntuu menneen siihen, että pitää selitellä aikuisten lasten kotona asumista, vaikka sehän on sangen järkevää, jos se vain suinkin on mahdollista. Tähän mennessä olen kokenut, että molemmat osapuolet hyötyvät! Elämä muotoutuu erilaiseksi, kuskaukset jakautuvat useammalle ja pienemmät saavat erilaisia virikkeitä sisaruksiltaan kuin meiltä vanhenevilta vanhemmilta.
Joulun vietimme hieman laajennetulla ydinperheellä, suosituksista huolimatta. Toivotaan, että saamme säilyä terveinä kukin tahoillamme. Joulu meni taas liian pian ohi, vaikka pyhiä olikin tavallista useampi peräkkäin. Tyttären kanssa mietimme, mitenhän kauan sitä pyhiä jaksaisikaan. Värittelisi värityskirjoja, ulkoilisi koirien kanssa, väliin huolehtisi ruokaa niin eläimille kuin ihmisillekin. Saattaisihan jossain välissä alkaa tekemään mieli oikeisiinkin töihin…?
Joulun aikaan juhlimme myös neljättä täysi-ikäisyyden saavuttanutta lastamme. Siitä on siis jo 18 vuotta, kun ensimmäinen jouluvauvamme syntyi kaksi ja puoli viikkoa yli lasketun ajan. Vaikka ennen joulua olinkin sanonut, että ainakaan joulua en halua sairaalassa viettää, kului se siellä helposti terveen vauvan kanssa. Ja itsekin olin ihan hyvässä voinnissa, ainakin siitä päätellen, että jo viiden päivän ikäisen kanssa ajelimme Keski-Suomeen siskoni häihin. Pakkanen paukkui kolmenkymmenen asteen tietämillä, mutta häihin piti päästä.
En kuitenkaan uskaltanut kertoa matkasta lääkärille, ennen kuin hän soitti vastasyntyneen tarkastukseen. Joulunpyhien vuoksi sitä ei tehty kolmen päivän ikäiselle, kuten yleensä. Tarkastus tehtiin reissusta kotiuduttuamme ja lääkäri totesi, ettei ollut aiemmin tehnytkään vastasyntyneen tarkastusta kaksiviikkoiselle!
Syntymän odottelun aika oli piinaavaa. Sitä eivät yhtään helpottaneet ympäristön joskus ehkä hauskoiksikin tarkoitetut mutta ajattelemattomat sanomiset. Erääseen joulunajan tilaisuuteen mennessäni isäntä toivotti ovella: ”Eikö se jo ala mennä?” En heti tajunnut, mitä hän tarkoitti, ja ihmettelinkin, että eikö sitä yleensä ruukata tulijat toivottaa tervetulleiksi. Sisemmälle päästyäni kuulin naisten nauravan: ”Suutariksiko se jäi!?” Silloin purskahdin itkuun.
Yksi juhlan esityksistä oli Matkalla-laulu. Alun perin ranskalainen joululaulu kertoo Joosefin ja Marian matkasta Betlehemiin, yösijan etsimisestä ja siitä, kuinka heille ei ollut sijaa majatalossa.
Ehkäpä tunsin jotain samaa kuin Maria tuona yönä. Synnyttämisen aika läheni, jännitys kasvoi. Missä olen silloin, minne ennätän. Olivathan ensimmäisten lasteni syntymät olleet aika nopeita, ja matkaa silloiseen synnytyssairaalaan oli kotoa nelisenkymmentä kilometriä. Oli talvi ja kovat pakkaset jo marraskuun lopulta asti. Auto oli lämmitysroikan päässä sen reilun kaksi viikkoa.
Tulee mieleen Siionin laulun 143 sanat: ”Hiljaisessa kivussa äiti laskee aikaansa, luomistyössä osana haavoittumaan altis.” Silloin olin niin fyysisesti kuin henkisestikin altis haavoittumaan. Mutta nyt huomaan, että vuodet ovat tehneet tehtävänsä enkä muista tuon odotuksen loppuaikaa niin tunteella kuin vielä joitakin vuosia sitten.
Vaikka joskus hyräilen joululaulun sanoja ”Äidillä on kyynelissä silmä. Oi piltti pieni, eihän vain sun liian kylmä lie? Tää maailma on niin kylmä, niin kylmä”, niin jouluvauvamme ovat tuoneet perheeseemme paljon iloa, kauneutta, ystäviä ja eloa!
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys