Jumala on painanut ihmisen sydämeen kaipuun Jumalan puoleen. Kaikkina aikoina ja kaikissa kulttuureissa se on näkynyt korkeamman voiman etsimisenä ja palvomisena. Nykyinen tieteeseen nojaava ihminenkään ei pysty tätä kaipuuta poistamaan. Kaipuun aiheuttaa sielu, jonka Jumala luomisessa asetti ihmisen sydämeen.
Maamme yhteiskunnallista keskustelua leimaavat parhaillaan monet yksilön vapauteen ja oikeuksiin liittyvät kysymykset. Aborttilain ja translain muutosesitykset ovat tästä hyviä esimerkkejä. Ne saavat aikaan hämmennystä ja voimakkaitakin mielipiteitä. Myös kirkko käy omaa keskusteluaan ja arvopohdintaansa muun muassa samaa sukupuolta olevien avioliittoon vihkimisestä.
Kristinopin mukaan Jumalan ja Vapahtajan Jeesuksen Kristuksen tunteminen ja Jumalan lapseksi pääseminen on elämämme kallein asia. Vaikka usko on henkilökohtainen, Kristuksen seuraajat kokevat keskinäistä yhteyttä. Raamattu kertoo, kuinka alkuseurakunta eli keskinäisessä rakkaudessa. Tämän sai aikaan Pyhä Henki.
Raamattu puhuu useassa kohdassa lähimmäisen kohtaamisesta. Tunnetuin näistä opetuksista lienee kertomus laupiaasta samarialaisesta, joka auttoi hätään joutunutta lähimmäistään. Kertomus on kuva pelastavasta Vapahtajasta, joka ei kävele kärsivän ihmisen ohi. Kun Vapahtaja hoitaa ihmistä, on kyse täydellisestä kohtaamisesta.
Aika ajoin on syytä pysähtyä tarkastelemaan Jumalan valtakunnan työn perustehtävää. Samalla on tarpeen tunnistaa kunkin aikakauden ilmiöitä ja toimintaympäristössä tapahtuneita muutoksia. 2000-luvun voimakas tekninen kehitys on avannut uusia mahdollisuuksia evankeliumin työlle tiedonkulun ja yhteydenpidon helpottuessa. Toisaalta maallistumiskehitys ja kristillisten arvojen mureneminen huolestuttavat.
Jokainen syntyvä lapsi on elämän ihme ja Jumalan lahja. Lapsi syntyy pienenä ja avuttomana ja tarvitsee hoivaa. Tämä tarve ei lopu kasvaessakaan.
SRK:n kuva-arkisto
SRK:n kuva-arkisto
Ihminen on luotu elämään toisten yhteydessä. Jokaiselle muotoutuu elämänsä aikana oma ainutlaatuinen elämänympäristönsä ja sosiaalinen verkostonsa, jossa hän rakentaa elämäänsä suhteessa toisiin ihmisiin.
Terveys on suuri Jumalan lahja. Se voi tuntua elämässä itsestäänselvyydeltä. Sen arvo kirkastuu usein vasta silloin, kun itse tai joku läheinen sen menettää. Joskus sairaus tulee esille vähitellen, toisinaan hyvin äkillisesti. Jo pieni, ohimeneväkin sairaus kuormittaa elämää.
Aika, jossa elämme, korostaa suvaitsevaisuutta, menestystä ja rohkeaa itsensä esille tuomista. Vaatimattomat ja ujot saattavat jäädä varjoon ja muiden jalkoihin. Suvaitsevaisuuden esillä pitämisestä huolimatta saatetaan olla hyvinkin armottomia vääriin tekoihin joutuneita kohtaan. Tällaista armottomuutta Raamattu nimittää omavanhurskaudeksi.
Ihmiselämä syntyy Jumalan luomana, ja ihminen on osa Jumalan luomistyön kokonaisuutta. Raamatun mukaan Jumala loi ihmisen kuvakseen ja kaltaisekseen. Yhdestä ihmisestä hän on luonut koko ihmissuvun, kaikki kansat asumaan eri puolilla maan päällä. Hän on säätänyt niille määräajat ja asuma-alueiden rajat.
Alkukesän sykähdyttäviä luonnonääniä on käen kukunta. Kukapa ei laskisi niiden määrää, sillä niin monta elinvuotta kuulijalla sanotaan olevan jäljellä. ”Sulhonsa suloutta” käki ei ylistä, vaikka Yrjö Koskinen niin väittääkin runossaan Honkain keskellä mökkini seisoo. Vain koiraskäki kukkuu.
Ihmissuhteiden synty ja ylläpito edellyttävät vuorovaikutusta ja kommunikaatiota ihmisten kesken. Tarvitaan empatiaa, kunnioitusta, yhteistä aikaa ja ennen kaikkea rakkautta.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys