Oletko tullut ajatelleeksi, että monissa yhteiskunnan toiminnoissa on jonkinlainen tavoite saattaa asiat kutakuinkin valmiiksi aina ennen joulua ja juhannusta?
Vanhuuteen varautuminen on osa normaalia elämää. Se on ennakointia ja suunnittelua hyvän vanhuusiän mahdollistamiseksi. Moni varautuu vanhuuteen erilaisten asumisjärjestelyjen avulla ja etsii ratkaisuja talouden ja oikeudellisten asioiden järjestämiseen. Myös omasta terveydestä ja sosiaalisista suhteista huolehtiminen on vastuullista varautumista vanhuuteen.
Jokin aika sitten tuli julki ulkomainen yliopistotutkimus maallistumisen ja yhteiskuntien taloudellisen kehittymisen suhteesta. Tutkimuksen johtopäätös oli, että maallistuneet yhteiskunnat ovat vaurastuneita. Toisaalta voidaan väittää, että esimerkiksi Pohjoismaat ovat menestyneet juuri kristinuskon vaikutuksesta.
Jäähyväispuheessaan Jeesus sanoi omilleen: ”Te saatte puolustajan; minä lähetän hänet Isän luota. Hän, Totuuden Henki, lähtee Isän luota ja todistaa minusta. Myös te olette minun todistajiani, olettehan olleet kanssani alusta asti (Joh. 15:26).
Raamatullinen usko on ihmiselle edelleen elintärkeä. Ilman uskoa on mahdoton kelvata Jumalalle (Hepr. 11:6).
Tiedotusvälineet ovat sen jälkeen käsitelleet onnellisuutta laajasti ja tarkastelleet sitä eri näkökulmilta.
Priorisointi, asioiden asettaminen tärkeys- ja arvojärjestykseen, ei ole vain tämän päivän ilmiö. Valintojen tekeminen on kuulunut aina ihmisen osaan. Ilman elämän päämäärän ymmärtämistä ihminen on suurissa vaikeuksissa jatkuvasti lisääntyvien vaihtoehtojen edessä.
Jumalan valtakunta oli Jeesuksen opetuksen keskeisimpiä käsitteitä. Siihen nähden aikamme hengellisessä puheessa kuulee hämmästyttävän vähän opetusta Jumalan valtakunnasta.
Tänä vuonna 2018 puhumme vastakkainasettelun vaaroista. Samalla joudumme toteamaan, että elämme vastakohtaisuuksien maailmassa.
Länsimaisella ihmisellä on nykyään vapaa-aikaa enemmän kuin koskaan. On ristiriitaista, että siitä huolimatta kiire näyttää yhä vain lisääntyvän. Tähän on varmasti omalta osaltaan vaikuttanut se, että yhteiskunnassamme sunnuntaista on monelle tullut arkipäivä muiden joukossa.
Raamatun ilmoittama joulun sanoma on valoa, iloa ja rauhaa. Juuri sitä maailmamme ja jokainen ihminen kaipaa.
Luterilaisten kirkkojen piirissä 31.10.2016–5.11.2017 vietetty uskonpuhdistuksen merkkivuosi sai jonkin verran näkyvyyttä maamme tiedotusvälineissä. Jutuissa tarkasteltiin varsin usein sitä, mitä luterilaisuus on merkinnyt suomalaiselle kulttuurille.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys