Pääsiäisen tapahtumat puhuttelevat Päivämiehen lukijoita. Lehden takasivulla lukijat kertovat, mitä ajatuksia heillä herää tilanteesta, jossa Pietari kielsi kolmesti Jeesuksen. Lukijoiden vastauksissa korostuvat samaistumisen tunteet: noin on käynyt tai voisi käydä minullekin. Toisaalta vastauksista välittyy rukous: kunpa Jumala auttaisi säilymään Jumalan lapsen paikalla valtakunnassaan. Kolmantena nousee esiin Pietarissa ilmennyt oman voiman tunto, joka voi johtaa lankeamiseen.
Paastonajan ja hiljaisen viikon raamatuntekstit keskittyvät Jeesuksen elämän viimeisiin päiviin. Evankeliumit kuvaavat Jeesuksen kärsimystien ja ristinkuoleman yksityiskohtaisen tarkasti. Raamatun kokonaisuus asettaa tapahtumat kuitenkin laajempaan kokonaisuuteen, Jumalan pelastussuunnitelmaan.
Vantaalla tapahtunut kouluammuskelu on järkyttänyt laajasti ihmisiä. Miksi lapsi ampuu luokkakavereitaan? Mistä kumpuaa se paha olo, jota teon taustalla täytyy olla? Syitä on etsitty poliitikkojen ja asiantuntijoiden, eri alojen ammattilaisten voimin. Lapsiasiavaltuutettu on ottanut painokkaasti kantaa lasten ja nuorten tilanteeseen puuttumisen puolesta.
Pääsiäinen on kirkkovuodessa juhla, jonka ajankohta vaihtelee vuosittain. Se osuu aina aikaan, jolloin päivä pidentyy nopeasti, valon määrä lisääntyy ja pimeys väistyy. Aivan kuin luontokin muistuttaisi maailman valkeuden, Jeesuksen, voittoa pimeyden valloista.
Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokous esittää kirkolliskokoukselle kirkkojärjestykseen lisättävää säännöstä rinnakkaisista avioliittokäsityksistä. Toisessa avioliitto ymmärretään miehen ja naisen välisenä ja toisessa avioliitto kahden henkilön välisenä. Käsitykset ovat teologisesti eri tavoin perusteltuja. Piispainkokouksen esitys on ehtinyt herättää hiljaisen huolestumisen lisäksi vahvoja reaktioita puolesta ja vastaan.
Ihminen kokee ja sanoittaa kiitollisuutta hyvin eri tavoin, riippuen tilanteesta. Kiitollisuus voi olla arkipäivän kohteliaisuutta oven avanneelle, kokonaisvaltaisvaltaista tunnetta elämässä tai jopa kokonainen elämänasenne. Kiitollisuus liittyy niin ihmisen persoonaan kuin hänen elämänsä lähtökohtiin ja kokemuksiin. Joku tuntee suurta kiitollisuutta päivän ainoasta ateriasta, toinen siitä, että sairausjakson jälkeen ruoka taas maistuu. Kolmas voi puolestaan tuntea kiittämättömyyttä hienonkin ravintola-aterian äärellä.
Käydyt presidentinvaalit olivat eduksi Suomelle ja esimerkki meille kaikille. Monista asioista keskenään eri mieltä olevat presidenttiehdokkaat kävivät rakentavaa ja toisiaan arvostavaa keskustelua, luopumatta omasta arvopohjastaan. Vaaliväittelyt olivat tällä kertaa pääasiassa miellyttävää seurattavaa.
Reilut kymmenen vuotta sitten julkisiin rakennuksiin alkoi ilmestyä kansioita, joissa luki ”pelastussuunnitelma”. Monien kirkkojen sakasteissa tämä antoi aiheen huumorille ja erilaisille toteamuksille: ”Viimeinkin pelastussuunnitelma on tiiviissä paketissa niin pappien kuin seurakuntalaisten saatavilla”. Joku puolestaan pohti: ”Eikö Raamattu enää riitäkään pelastussuunnitelmaksi, kun apua pitää kysyä viranomaisilta?” Rakennusten turvallisuuteen liittyvä ohjeistus muistutti siitä, että kirkko on Jumalan pelastussuunnitelman eli sielujen pelastamisen asialla.
Opistovuosi-koulutuksen valtakunnallisten opetussuunnitelman perusteiden mukaan oppivelvollisille tarkoitetun kansanopistokoulutuksen tavoitteena on edistää opiskelijan omaehtoista oppimista, auttaa häntä löytämään oma opiskelutyylinsä ja antaa valmiudet opintojen jatkamiseen perusopetuksen jälkeisessä koulutuksessa.
Polarisaatiosta on uutisoitu lähipäivinäkin. Ilmiössä on kyse ihmisten jakaantumisesta leireihin erilaisten poliittisten, henkisten tai muiden aatteiden vuoksi. Voimakkaasta ryhmäidentiteetistä katsottuna maailma näyttäytyy me vastaan ne -tyyppisesti eli ryhmään kuulumattomat ovat ryhmää vastaan. Lähimmäiset eivät ole enää yksittäisiä ihmisiä vaan toisen ryhmän edustajia, jopa vihollisia.
Uskon lahjan menettänyt ihminen saattaa todeta tilanteestaan: ”Usko ei ollut mun juttu.” Lause kuulostaa kevyeltä ajateltaessa, mitä uskon myötä on menetetty. Usko ei ole vähempää kuin ihmisen suhde Jumalaan. Uskon menettämisen seuraukset ovat todellisuudessa vakavat. Vain usko johtaa ikuiseen elämään, epäusko puolestaan kadotuksen vaivaan.
Vietämme Päivämies-lehden juhlavuotta. Kristillistä elämänkatsomusta edustavan lehden syntyessä 70 vuotta sitten Suomen evankelis-luterilaiseen kirkkoon kuului noin 95 prosenttia suomalaisista. Suomi lienee silloin ollut maailman luterilaisin maa. Lehti on koko historiansa ajan yhdistänyt lukijoitaan ja vienyt viestiä elävästä uskosta.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys