Onnea ja Jumalan siunausta toivotamme hyvin monenlaisissa elämän tilanteissa. Kun näin toivotin kerran, eräs iäkäs ystäväni tuumasi:
– Mitä onnea sitä enää tarvitsee. Se on tarkoitettu nuoremmille.
Hän vähätteli itseään. Pienen ajatustenvaihdon jälkeen hän huomasikin tarvitsevansa onnea ja varsinkin Jumalan siunausta.
Toisinaan onnitellessani lisään vielä jotain tuohon toivotukseen, jotain, mitä juuri tuolle ihmiselle toivoisin. Ne ovat erilaisia asioita vanhemmille, jotka ovat saaneet syliinsä uuden pienokaisen, rippilapselle, opintonsa suorittaneelle nuorelle, hääparille tai monenikäisille syntymäpäiväänsä viettäville.
Mitä onni sitten on? Sitä on tutkittu ja puntaroitu, siitä on kirjoiteltu monia oppaita sitä etsiville. On löydetty monia onnellisuuden aiheita ja tekijöitä ja onnellisuuden esteitä.
Onni potkaisee, hymyilee, säteilee jonkun kasvoilta, hiipii, on mukana onnettomuudessa, tulee yllättäen tai on ihan kadoksissa. Onnen hetkiä etsitään ja petytään. Tuokiot ovat kyllä ohikiitäviä, kuten hetket yleensäkin.
Aika kummallinen vekkuli se onni onkin. Joku etsii koko elämänsä ajan sitä, eikä huomaa sitä lähellään ja omassa elämässään.
Mistä koostunee se, että Suomen kansa on niin onnellista kansainvälisillä mittareilla mitattuna?
Eräs ystäväni aforismi kertoo mielestäni jotain olennaista onnesta:
”Onnellisuus on ihmisessä syvällä, ei vaihtele päivien mukaan.”
Ihminen voi olla onnellinen elämän tilanteesta ja ulkoisista oloista riippumatta. Ajattelen, että siihen liittyy tyytyminen omaan elämän osaansa. Hyvin vähäosainen voi olla onnellisempi kuin yltäkylläisyydessä elävä.
Onni on sana, joka esiintyy usein lauluissa, virsissä ja Raamatun teksteissä. Niin olennaisesti se kuuluu ihmisen elämään. Suurimmasta ja syvimmästä onnesta kerrotaan Raamatussa muun muassa Psalmissa 73: ”Minun onneni on olla Jumalaa lähellä, minä panen turvani Herraan”.
Pyydämme monissa tilanteissa Jumalan siunausta omiin toimiimme, läheisillemme, siionin työhön ja koko kansamme vaiheisiin. Olemme kokeneet usein, kuinka hyvin Jumala on siunannut. Muistammeko siitä kiittää? Onko siunaus vain menestymistä ja asioiden tapahtumista meidän mielemme mukaan? Joskus kyselemme, miksi näin tapahtui, vaikka Jumala on luvannut siunata.
Olen omassa elämässäni kohdannut vaiheita, joissa olen niin kysellyt. Vaikeat kokemukset eivät ole tuntuneet siunaukselta. Olen myös kokenut sen, että ajan myötä ne tapahtuneet ovatkin olleet siunauksellisia. Niistä olen oppinut monia arvokkaita asioita. Niihin on sisältynyt myös Jumalan varjelus – varjelus joltain, joka ei olisi ollut hyväksi.
Tunsin monen muun tavoin suurta kiitollisuutta, kun presidenttimme Sauli Niinistö toivotti uudenvuodenpuheessaan kuulijoille Jumalan siunausta. Se on todella kiitoksen aihe.
Tänään lenkille lähtiessäni oli aivan pimeää ja sunnuntaiaamun hiljaisuus. Matkan varrella pimeys muuttui siniseksi hohdoksi lumisessa luonnossa. Varjot suurten puiden katveessa vaalenivat. Mikään ei häirinnyt ajatusteni polkua. Minulta ei puuttunut mitään. Tunsin itseni onnelliseksi.
Voimme nytkin toivottaa toisillemme paljon sisältävin sanoin onnellista ja taivaallisen Isän siunaamaa alkanutta vuotta 2021.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys