Opiskeluaikoinani toimin eräänä kesänä vartioliikkeessä vartijana. Tavoitteena oli ansaita mahdollisimman paljon rahaa talven varalle. Vartijan vuorotöissä palkkaan sai helposti erilaisia lisiä, niinpä töitä tuli helposti ahnehdittua, varsinkin kun vieraalla paikkakunnalla ei ollut tarjolla niin paljon muuta vapaa-ajan toimintaa.
Tuli tehtyä lisätunteja, tuli otettua töitä sääntömääräisille vapaapäiville ja viikonlopuille. Erityisesti sunnuntait olivat tuottoisia, kun niihin kuului automaattisesti 100%:n sunnuntailisä.Se tarkoitti kaksinkertaista palkkaa. Jos siihen onnistui kytkemään vielä muita ylityö- tai lisätyökertoimia, niin ne olivat rahakkaita työpäiviä ne!
"Muista pyhittää lepopäivä. Kuutena päivänä tee työtä ja hoida kaikkia tehtäviäsi mutta seitsemäs päivä on Herran, sinun Jumalasi, sapatti. Silloin et saa tehdä mitään työtä." (2. Moos. 20:8–10.)
Ajattelin, että työnantajan osoittamat velvoitteet täytyy tunnollisesti hoitaa – olivatpa työt merkitty mille päivälle tahansa, vaikka sunnuntaille. Enimmäkseen tekemäni sunnuntaityöt olivat kuitenkin täysin vapaaehtoisia. Yritin selittää itselleni myös niitä työnantajan osoittamiksi velvoitteiksi, mutta tunsin pohjimmiltani syyllisyyttä lupautuessani niihin.
"Kuutena päivänä Herra teki taivaan ja maan ja meren ja kaiken, mitä niissä on, mutta seitsemännen päivän hän lepäsi. Sen vuoksi Herra siunasi lepopäivän ja pyhitti sen." (2. Moos. 20:11.)
Nuorena, kun virtaa riitti, lepopäivä saattoi tuntua lähinnä rajoitteelta, eikä sen tuomaa siunausta oikein ymmärtänyt. Levon merkitys – ja siunaus – ei avautunut silloin kuten nykyisin. Suhtaudun nykyään lepopäivään tyystin päinvastoin: yrittäjänä, kun paine työntekoon on ympärivuotinen ja -vuorokautinen, lepopäivä tuntuu lähinnä vapauttavalta keitaalta. Säännöllisesti toistuva mahdollisuus lepoon ja rauhoittumiseen on tarpeen, jopa aivan välttämätön. On tunne, että saa oikein luvan kanssa pysytellä erossa työstä. Saa olla aivan kokonaan edes ajattelematta sitä, kuitenkin tietäen sen, ettei tule menettämään mitään, vaikkei raataisikaan kellon ympäri itseänsä uuvuksiin (Sananl. 10:22).
"Kuutena päivänä viikossa tehtäköön työtä, mutta seitsemäs päivä on sapatti, lepopäivä, pyhä kokouspäivä. Silloin ette saa tehdä mitään työtä, sillä sen päivän tulee olla Herran sapatti, missä sitten asuttekin.” (3. Moos. 23:3.)
Lepopäivää ei kuitenkaan ole tarkoitettu orjallisen tarkkailun päiväksi vaan lepoa ja virkistymistä varten (Mark. 2:27). Uskon, että Jumala ilmoittaa ihmisille kymmenen käskyn laissaan luonnollisen suhteen työn ja levon määrälle. Viikoittainen lepopäivä, kuten muutkin pyhäpäivät johdattavat ihmisen syventymään Jumalan sanaan. Jumalan sanan kuuleminen pyhittää lepopäivän, erottaa sen arjesta. Näin uskon ja ajattelen.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys